V Kremlju so se že odzvali

Putina doletela tiralica Mednarodnega kazenskega sodišča

S.R./STA
17. 3. 2023, 17.06
Posodobljeno: 17. 3. 2023, 21.15
Deli članek:

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo nalog za prijetje ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vojnih zločinov v Ukrajini. Rusija sicer ni članica ICC, zato ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog.

Profimedia
Vladimir Putin

Kot so pojasnili pri ICC, so nalog za aretacijo Vladimirja Putina izdali zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Sodišče je še sporočilo, da je zaradi podobnih obtožb izdalo nalog tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok. Po njihovih navedbah obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je predsednik Putin individualno kazensko odgovoren za te deportacije, ki naj bi se dogajale, odkar je februarja lani začel obsežno invazijo na Ukrajino. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem večernem govoru na Telegramu odločitev sodišča pozdravil kot "zgodovinsko odločitev, s katero se bo začela zgodovinska odgovornost". "Takšne kriminalne operacije ne bi bilo mogoče izvesti brez ukaza najvišjega voditelja teroristične države," je dejal. Izpostavil je, da je deportacija ukrajinskih otrok v Rusijo "zlobna politika" ruske države, "ki se začne s prvim uradnikom te države". Sodišču se je zahvalil "za pripravljenost, da storilce dejansko privede pred roko pravice." Zelenskise je nedavno zavzel za to, da bi vsi vpleteni v rusko invazijo v Ukrajini odgovarjali pred mednarodnim sodiščem.

Po besedah ukrajinskega generalnega tožilca Andrija Kostina je svet "prejel signal, da je ruski režim zločinski in da bodo njegovo vodstvo in privrženci odgovarjali". V objavah na družbenih omrežjih je zapisal še, da gre za "zgodovinsko odločitev za Ukrajino in celoten sistem mednarodnega prava".

Rusija in Ukrajina nista podpisnici

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. Zelenski zato, da bi vsi vpleteni v rusko invazijo v Ukrajini odgovarjali pred mednarodnim sodiščem, poziva k ustanovitvi posebnega sodišča za vojne zločine v Ukrajini.

ICC torej od Moskve ne more pričakovati izročitve Putina in Lvove-Belove. V tovrstnih primerih se sodišče zanaša na druge države, da mu izročijo osumljence, ko so na njihovem ozemlju. Neodvisni ruski mediji so tako že komentirali, da bi lahko nalog omejil Putinova potovanja. Številne države, vključno z zaveznicami Rusije, namreč priznavajo pristojnost ICC.

Brez pomena in pravno neveljaven

Moskva je v odzivu poudarila, da nalog za aretacijo Putina nima nikakršnega pomena in da je pravno neveljaven. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izpostavil, da "Rusija skupaj z več drugimi državami ne priznava pristojnosti tega sodišča, zato so vse tovrstne odločitve za Rusijo s pravnega vidika nične in neveljavne."

"Odločitev ICC nima nikakršnega pomena za našo državo, tudi s pravnega vidika," je dejala tudi tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Spomnila je, da Rusija ni pogodbenica rimskega statuta ICC in da zato do sodišča nima nikakršnih obveznosti.

Ruski opozicijski aktivisti so na družbenih omrežjih pričakovano pozdravili odločitev sodišča. Leonid Volkov, tesen zaveznik zaprtega kremeljskega kritika Alekseja Navalnega, je nalog za aretacijo Putina označil za "simbolično, a pomembno potezo".

Vojni zločin

Glavni tožilec ICC Karim Khan je preiskave v Ukrajini začel kmalu po začetku ruske invazije. Danes objavljena naloga za aretacijo pa sta prva, ki ju je ICC izdal v zvezi z domnevnimi vojnimi zločini v Ukrajini.

Po ocenah Kijeva je Rusija od začetka invazije na Ukrajino februarja lani v ukrajinska območja pod nadzorom ruskih sil ali v Rusijo deportirala več kot 16.000 ukrajinskih otrok. Preiskovalna komisija, ki jo je Svet ZN za človekove pravice ustanovil pred letom dni, v poročilu, objavljenem v četrtek, te številke ni mogla potrditi, izpostavila pa je obstoj kazalcev, da so ruski uradniki nameščali ukrajinske otroke v ustanove in rejniške domove ter jim dali rusko državljanstvo. Prisilne deportacije ukrajinskih otok je opredelila kot vojni zločin.

Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta današnjo odločitev ICC pozdravila. Oba sta v tvitih izpostavila, da je Slovenija med 43 državami, ki so bile pobudnice za začetek kazenskega pregona. "Kot sem trdila včeraj v državnem zboru, je pravna pot pregona zločinov tudi prava pot," je še zapisala Fajon. Premier pa je prek vladnega profila poudaril, da je tovrsten pravni pregon pomemben korak v smeri kaznovanja vojnih zločinov in doseganja pravičnosti.

ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati. Začelo je delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta. Njegovo delovanje je omejeno na ozemlja držav pogodbenic oziroma njihove državljane.

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča