Tegobe javnega prevoza

Pristojni za nastalo situacijo krivili drug drugega, starši pa po otroke v šolo sami

M.G.
5. 9. 2024, 11.54
Posodobljeno: 5. 9. 2024, 13.08
Deli članek:

Po septembrski uveljavitvi novega voznega reda za medkrajevne avtobuse je o njem slišati veliko kritik, med drugim, da so nekatere linije ukinjene in da je avtobusov premalo. Na Družbi za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) ob tem zagotavljajo, da so novi vozni redi dobro pripravljeni, da so se povečali standardi dostopnosti in da ukinitev linij ni bilo.

FB Koroška Čveka
Fotografija je simbolična.

V javnosti je bilo v zadnjih dneh slišati veliko kritik, da novi vozni redi predstavljajo korak nazaj in ne naprej, saj potniki ostajajo na postajah, ker se polni avtobusi peljejo mimo, ure voženj so nerazumno spremenjene, linije ukinjene. Predvsem je odmeval primer iz Mozirja, o katerem smo na prvi šolski dan pisali tudi v našem mediju, ko so nekateri otroci ostali brez avtobusnega prevoza v šolo, a je potem Nomago zagotovil še dodaten avtobus.

V uredništvo smo prejeli tudi pismo ogorčenega očeta dijakinje iz Luč ob Savinji, ki obiskuje srednjo šolo v Celju. Ta je potarnal, da so mnogi starši morali otroke odpeljati v šole v lastni režiji, podobna zgodba pa se je ponovila tudi ob odhodu domov. Tako nam je zaupal, da je moral z lastnim avtomobilom po hčerko v Celje, saj so bili avtobusi enostavno prepolni. Obrnil se je tudi na DUJPP in Nomago, ki pa so za nastalo situacijo krivili drug drugega, a zatrdili, da bodo v nekaj mesecih izpilili vozne rede, sprašuje pa se, zakaj jih niso že do začetka šole. Omenil je še, da so po lanskih voznih redih iz Luč v Celje vozile direktne linije, ki so za vožnjo potrebovale eno uro, po novih voznih redih pa šolski avtobusi potrebujejo za pot do Celja skoraj dve uri. S strani prevoznika so sicer svetovali dijakom, naj v izogib gneči uporabijo avtobus, ki odpelje eno uro prej, takrat, ko še ni gneče, ampak v tem primeru bi otrok prispel v Celje že eno uro pred poukom, da ne omenjamo, da je treba tudi vstati eno uro prej.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je po poročanju Svet24TV na današnji novinarski konferenci izpostavil primer, da so se učenci na relaciji Zagradec - Novo mesto včasih v šolo vozili pol ure, zdaj pa vožnja včasih traja skoraj dve uri, pri čemer morajo nekateri večkrat prestopiti. Pristojne je pozval, naj "nemudoma ukrepajo in zagotovijo ustrezne frekvence. Glejte, pa ne rabijo biti nič kaj veliko pametni, pogledajo naj, kako je to funkcioniralo lansko šolsko leto."

Težave rešujejo sproti

Družba za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) medtem poudarja, da se ob vsaki zaznani situaciji težave rešujejo takoj. "Ob vsakem začetku novega šolskega leta prevozniki v prvih dneh rešujejo različne situacije z relacijami, urami odhodov in zasedenostjo. Letos pa so te težave ob menjavi sistema postale vidnejše, saj se koncesionarji soočajo z izzivom izvedbe večjega števila relacij," pravi direktor DUJPP Miran Sečki.

Potnike na DUJPP prosijo za razumevanje nastale situacije, pri čemer zagotavljajo, da bodo preverili vse navedbe v sporočilih, ki so jih prejeli, in uvedli ukrepe z izboljšavami. "S situacijami na terenu so seznanjeni tudi pristojni organi in nadzor poslovanja. V seznamu pritožb trenutno podrobneje preverjamo situacije ne izvedbe voženj, za katere v nadzoru poslovanja pripravljamo tudi kazni," je dejal Sečki.

Menijo, da so njihovi vozni redi dobri

Na DUJPP so v sredinem sporočilu za javnost zagotovili, da nobena linja ni bila ukinjena ter da so novi vozni redi, linije in frekvence odhodov usklajene s koncesionarji avtobusnih prevozov (Arriva, Nomago, LPP, AP Murska Sobota) ter nadgrajene in izboljšane. "V pripravi novih voznih redov smo sledili smernicam, da obstoječe, dobre vozne rede ohranimo in stanje zgolj nadgradimo, razširimo. Tako smo z novimi voznimi redi koncesionarje pogodbeno zavezali, da od 1. julija 2024 dalje zagotavljajo izvedbo 20-odstotnega povečanja voženj po celi Sloveniji," je dejal Sečki.

Kot pravi, je cilj izboljšav, da bi javni potniški promet uporabljalo več ljudi. V DUJPP še ocenjujejo, da je večina situacij in težav, ki so se ob uvedbi novega režima letnega voznega reda pojavile, hitro rešljivih. V želji po čimprejšnji ureditvi težav sodelujejo z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi, so še zapisali.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste