Drama v slovenskih gorah

Padec in strgana varovala, toplotni udar psa, izgubljeni planinci, neprimerna oprema in poškodbe

U.C.
25. 8. 2024, 15.49
Posodobljeno: 25. 8. 2024, 16.46
Deli članek:

Število reševanj v gorah se kljub opozorilom ne zmanjšuje, ta vikend so imeli gorski reševalci in letalska policijska enota spet ogromno dela. Na pomoč v gore so poleteli kar 9-krat. Pomagali so onemoglima planincema na Begunjščici in na Rjavini, poškodovanemu alpinistu pod Prisojnikom, izgubljenim planincem na Golarjevi peči, poškodovanim pohodnikom na Ojstrici in Raduhi.

Policijska postaja Ljubljana
Letalska policijska enota je z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah

Ta vikend si bosta dva alpinista, ki sta plezala v smeri na Prisojniku, zapomnila za vedno. Enemu izmed njiju se je odlomila skala in je padel. Med padanjem je iz stene zaradi silovitosti padca iztrgal več varoval, pri tem je padel celo mimo soplezalca ter obvisel na vrvi. Padanje je ustavil soplezalec, ki ga je na vrvi zadržal pod sabo. Huje poškodovan je bil odpeljan v zdravstveno ustanovo.

Reševanje psa pri bivaku pod Skuto ni bilo uspešno

Policijska postaja Ljubljana
Letalska policijska enota je z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah

Letalska policijska enota je z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah je v petek pri bivaku pod Skuto s helikopterjem poskušala pomagati psu, ki je bil življenjsko ogrožen. Kljub hitri pomoči in podanim navodilom veterinarja je pes poginil. Okoliščine kažejo na toplotni udar (možen je tudi ugriz kače). Psi so bistveno bolj občutljivi na vročino kot ljudje in kadar temperatura okolja preseže meje pasjega hladilnega mehanizma, lahko pride do pregrevanja in toplotnega udara. Policija opozarja, da ji je zato v vročini potrebno še posebej varovati, še posebej v gorah nad gozdno mejo, kjer ni sence in možnosti ohladitve in kjer so dodaten vir vročine tudi pregrete skale. Če je vroče človeku, je živali še bolj. Obvarujte živali, ki so odvisne od vas in vaših odločitev.

Policijski helikopter z dežurno ekipo je v gore v zadnjih dveh dneh poletel še 8-krat

Policijska postaja Ljubljana
Letalska policijska enota je z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah

V petek je helikopter poletel na Planiko zaradi prijave bolezenskega stanja pri pohodnici in na Golarjevo peč zaradi izgubljenih pohodnikov. Včeraj pa je bilo reševanj šest. V Severni Triglavski steni in Prisojniku sta se zaradi padca iz stene pri alpinističnem vzponu poškodovala alpinista. Na Raduhi in Ojstrici sta se poškodovala pohodnika, na Rjavini in Begunjščici pa je policijski helikopter z dežurno ekipo reševal onemogle pohodnike. Na Begunjščici sta zaradi neprimerne opreme in popolne nepripravljenosti onemogla dva slovenska pohodnika obuta v superge, ki sta imela s seboj premalo vode. Po okoli 6 urah hoje sta onemogla pred vrhom gore.

Napotki policije za varno hojo v gore

Policijska postaja Ljubljana
Letalska policijska enota je z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah

Opozarjamo na nevarne razmere v gorah in pozivamo k večji previdnosti in odgovornosti. Da se nekdo izgubi, je onemogel, izčrpan ali pa ga je strah, pomeni, da se ni pripravil na turo, je ni načrtoval in je nikakor ni prilagodil svojim psihofizičnih sposobnostim. Tako kot pri vseh stvareh, ki se jih učimo, je tudi za gore potrebna postopnost. Začnemo s preprostimi turami, težavnost pa postopoma stopnjujemo in nabiramo kondicijo. Upoštevajte tudi vreme. Vroče je, možni so hitri vremenski preobrati. Bodite opremljeni, v gore hodite zgodaj, vsaj v dvoje in turo prilagajajte dejavnikom na poti.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast