Plačljivo predavanje

Dvojno življenje: dopoldne v javni službi, popoldne za plačilo na trgu

Mojca Zemljarič
21. 8. 2024, 18.40
Deli članek:

Skupnost občin Slovenije (SOS) v luči spremenjenih voznih redov avtobusov in visokih stroškov šolskih prevozov za občine organizira spletno predavanje, na katerem bosta govornika direktor državne Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) Miran Sečki in vodja sektorja za javni potniški promet na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) Matjaž Vrčko.

Pexels
Podatka, koliko javnih uslužbencev ob redni službi v javnem sektorju zasebno predava za plačilo, vlada nima.

Vsebina predavanja je za lokalne skupnosti, ki se srečujejo z visokimi stroški šolskih avtobusnih prevozov, več kot dobrodošla, saj bodo imeli župani oziroma občinski uslužbenci priložnost neposredno govoriti z državnima uslužbencema, ki sta za avtobusne prevoze najbolj pristojna. V oči pa je zbodel podatek na spletni strani SOS, da je predavanje plačljivo. S tako pomembno tematiko, kot so prevozi otrok v šolo! Za občine, članice SOS, je kotizacija 50 evrov, za nečlanice 130 evrov. Dobili smo namig, da je predavanje plačljivo, ker se včasih predavateljem plača honorar. Glede na dejstvo, da sta oba predavatelja zaposlena v državni službi in bosta s slušatelji delila informacije s svojega delovnega področja, povrhu pa gre za vprašanje najranljivejše skupine – otrok, bi bilo izplačilo za njuno predavanje najmanj neokusno. Po drugi strani se je zastavilo vprašanje, ali bosta predavanje izvedla v okviru rednega delovnega časa ali v zasebnem času (in za plačilo).

O avtobusnih prevozih bosta predavala brezplačno

Ob našem poizvedovanju sta oba striktno zanikala, da bi prejela honorar. Miran Sečki, ki je na čelu novoustanovljenega državnega podjetja DUJPP, je dejal, da mu ne pride na misel, da bi za svoje predavanje zahteval honorar. Tudi drugi predavatelj, visoki uradnik na MOPE Matjaž Vrčko, honorarja za predavanje ne bo prejel. »Sodelavca MOPE in DUJPP honorarja ne pričakujeta in ga tudi ne bosta sprejela, če bi jima ga ponudili. Predstavitev bosta opravila v okviru svojih delovnih obveznosti, saj je to naša dolžnost v okviru sodelovanja z občinami,« so pojasnili na MOPE. Dodali so še, da bodo omenjeno spletno predavanje izvedli na željo lokalnih skupnosti. Če predavatelja ne bosta dobila honorarja, bo šla kotizacija od prijav v blagajno Skupnosti občin Slovenije, saj posebnih stroškov z organizacijo predavanja ne bodo imeli, ker ga bodo izvedli po spletu.

Profimedia
Če javni uslužbenec informacije oziroma znanje, ki ga dobi v službi, prodaja zasebno, to odpira vprašanje konflikta interesov.

Predavanje za honorar le zunaj delovnega časa

Primer, o katerem pišemo, je odprl splošno vprašanje o dodatnem (zasebnem komercialnem) delu javnih uslužbencev. Ali smejo informacije, s katerimi upravljajo na delovnem mestu, za plačilo deliti z drugimi, na primer da predavajo. Številne poklice zavezuje konkurenčna klavzula, kar pomeni, da zaposleni enakega dela, kot ga opravljajo v službi, za plačilo ne smejo opravljati niti v prostem času. Ali tako velja tudi za javne uslužbence, na primer uradnike na ministrstvih, zavodih, direktoratih?

»Javni uslužbenec lahko v svojem prostem času predava kot fizična oseba. V tem primeru je prost obveznosti do delodajalca, razen nekaterih posebnosti. Vseeno mora paziti, da ne bi opravljanje dejavnosti vplivalo na nepristransko opravljanje dela; da ne bi zlorabil informacij, do katerih ima dostop pri opravljanju nalog v službi in ki niso javno dostopne; ali bi bilo opravljanje dejavnosti v škodo ugledu organa. Sklep vlade iz leta 2004 določa, da lahko uslužbenci organov državne uprave sodelujejo kot plačani predavatelji na strokovnih posvetih le zunaj delovnega časa. Če so tja napoteni s strani delodajalca oziroma če opravljajo to delo v okviru službe, za predavanje ne smejo prejeti posebnega plačila od organizatorja oziroma izvajalca. Tudi iz sodne prakse izhaja, da predstojnik uradniku ne more prepovedati opravljanja znanstvenega in pedagoškega dela in da bi le v primeru, če bi ugotovil, da zaradi izvajanja te dejavnosti svojega dela pri organu ne opravlja več nepristransko ali zlorablja informacije, ki niso javno dostopne in do katerih ima dostop pri opravljanju nalog v službi, ali pa opravljanje te dejavnosti škoduje ugledu organa, zoper zaposlenega lahko ustrezno ukrepal,« so pojasnili na Ministrstvu za javno upravo (MJU).

Na mestu je tudi dilema o konfliktu interesov, če javni uslužbenec informacije, ki so del njegove službe, v zasebnem času prodaja in za izvedbo predavanja dobi honorar. »Presoja razlogov za morebitni konflikt interesov je v vsakem konkretnem primeru v pristojnosti predstojnika organa, saj gre za odločanje o pravicah in obveznostih javnega uslužbenca,« so dodali na MJU.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste