Marprom

Zakaj pajek za odvoz avtomobilov v Mariboru dela izgubo in kako jo krpajo?

Igor Selan
12. 8. 2024, 06.13
Deli članek:

Marprom z javno službo odvoza in hrambe nepravilno parkiranih ter zapuščenih vozil v Mariboru ustvarja precejšnjo izgubo, ki se iz leta v leto povečuje.

Andrej Petelinšek
Pajek v Mariboru v povprečju odpelje le še nekaj več kot dve nepravilni parkirani vozili dnevno.

Sodeč po podatkih Marproma, so Mariborčani iz leta v leto bolj disciplinirani vozniki, ki svojih vozil ne parkirajo več vsepovprek po zelenicah, na prehodih za pešce, kolesarskih stezah, mestih za invalide in drugih za parkiranje neprimernih mestih. Podatki namreč kažejo, da se število s pajkom odpeljanih vozil iz leta v leto zmanjšuje. Leta 2019, ko je to dejavnost še izvajal Nigrad oziroma zanj zasebno podjetje KHD, so namreč odpeljali 1213 nepravilno parkiranih vozil, v povprečju torej 3,32 avtomobila na dan. Leta 2022, ko je dejavnost že izvajal Marprom, je ta številka bistveno upadla, odpeljali so 974 vozil oziroma 2,66 vozila dnevno, padec je torej bil 20-odstoten.

Lani je nato ta številka upadla še za dodatnih 18 odstotkov. Po podatkih Marproma je namreč pajek izvedel le še 795 odvozov nepravilno parkiranih vozil oziroma samo še 2,17 vozila dnevno. Trend upadanja se je sicer letos ustavil, v prvi polovici leta je namreč pajek odpeljal 411 avtomobilov (2,25 dnevno). Se pa trend upadanja odvozov s pajkom še naprej kaže pri odvozu zapuščenih vozil. Če so jih še leta 2022 odpeljali 74, so jih lani le še 37, v prvi polovici letošnjega leta pa 13. Kot pojasnjujejo v Marpromu, največ avtomobilov pajek odpelje v Ulici Eve Lovše, kjer izstopa problematika parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide, in v središču mesta, v Ulici ob jarku pri nekdanjem Večeru.

Andrej Petelinšek
Marprom trenutno za odvoz nepravilno parkiranih vozil uporablja le en pajek, specialno tovorno vozilo Renault, ki je opremljeno z dvigalom.

Lani pet, letos že osem zaposlenih

Marprom trenutno za odvoz nepravilno parkiranih vozil uporablja le en pajek, specialno tovorno vozilo Renault, ki je opremljeno z dvigalom, s katerim vozilo dvigne, ga naloži na ploščad in odpelje. Stari pajek, ki so ga prevzeli od Nigrada, namreč za izvajanje odvozov vozil ni bil več primeren, posebno vozilo za odvleko avtomobilov, ki so ga najeli ob začetku izvajanja dejavnosti, pa so, potem ko so ocenili, da ni primerno, vrnili in pogodbo prekinili. Aktualni pajek sicer ni v lasti Marproma, maja lani so ga najeli za obdobje petih let, pri čemer strošek mesečnega najema znaša 1950 evrov (brez DDV). Z DDV bodo tako zanj v celotnem obdobju najema plačali skoraj 143 tisoč evrov. Ob tem ima Marprom stroške pri tej dejavnosti tudi z zaposlenimi, teh je letos osem, lani pa jih je bilo le pet.

Andrej Petelinšek
Marprom je pri odvozu nepravilno parkiranih vozil s pajkom odvisen od dela mestnih redarjev, ki morajo najprej izdati odločbo za odvoz vozil.

Izgubo pajka pokrivajo s prihodki od parkirišč

Kot izhaja iz podatkov Marproma, se dejavnost pajka ne pokriva. Z odvozi nepravilno parkiranih vozil so lani ustvarili le 75.391 evrov prihodkov, izvajanje dejavnosti pa jih je stalo 293.892 evrov. Izguba torej znaša kar 218.501 evro in se je od lanske, ko so imeli nekaj več kot 84 tisoč evrov prihodkov in dobrih 230 tisoč evrov odhodkov, povečala za polovico. Medtem ko je v prejšnjih letih izgubo dejavnosti pokrivala mariborska občina iz proračuna, jo zdaj Marprom pokriva s prihodki s področja parkirišč: »Ti dve dejavnosti se namreč povezujeta. Ob tem same službe odvoza nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil nikakor ne gre primerjati s komercialno dejavnostjo, gre namreč izključno za dejavnost, ki zagotavlja red na področju mirujočega prometa in je kot taka pomembna za neoviran potek vseh vrst prometa ter normalno delovanje mesta,« izgubo opravičujejo v Marpromu.

Je pa treba omeniti tudi dejstvo, da je Marprom pri odvozu nepravilno parkiranih vozil s pajkom odvisen od dela mestnih redarjev. Če ti ne izdajo odločbe za odvoz vozila, Marprom zanj nima pravne podlage.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste