Mikrobiološka tveganja

V piščančjem mesu našli bakterije: "Če so potrošniki živilo zamrznili, naj ga zavržejo"

D.K.
8. 8. 2024, 15.47
Posodobljeno: 8. 8. 2024, 15.50
Deli članek:

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da so pri nadzoru živil v piščančjih bedrih z delom hrbta in začinjenih piščančjih perutih bile prisotne bakterije.

Profimedia
Fotografija je simbolična

UVHVVR je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec svežega mesa brojlerjev, v katerem je bila ugotovljena prisotnost bakterije Capylobacter jejuni (termofilni kampilobaktri). Živilo, ki se pred uporabo termično ne obdela, predstavlja tveganje za zdravje.

Gre za sveže meso brojlerjev; piščančja bedra z delom hrbta lot/serija: 5295 2534; rok uporabe: 25.7.2024. Vzorčeno v: Jagros d.o.o., PE Jager supermarket Radenci. Prozvajalec: Hermine Wech, Koroška perutnina d.o.o., država porekla pa je Avstrija. Živilu je 25. 7. 2024 pretekel rok uporabe. Če so potrošniki živilo zamrznili, naj ga zavržejo, pravijo pri UVHVVR.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Sporne tudi začinjene piščančje peruti

Prav tako je UVHVVR v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec mesnega pripravka, začinjene piščančje peruti, kjer je bila ugotovljena prisotnost bakterije Salmonella enterica. Gre za Mesni pripravek iz perutninskega mesa Lot/serija: 9:1; datum proizvodnje: 29.7.2024; rok uporabe: 31.7.2024. Vzorčeno v: Mercator d.o.o., HM Velenje, Šaleška cesta 1, 3320 Velenje. Proizvajalec je
Mercator d.o.o., država porekla pa Slovenija.

Živilu je 31. 7. 2024 pretekel rok uporabe. V kolikor so potrošniki živilo zamrznili, naj ga zavržejo, svetujejo pri UVHVVR.