Mikrobiološka tveganja

V piščančjem mesu našli bakterije: "Če so potrošniki živilo zamrznili, naj ga zavržejo"

D.K.
8. 8. 2024, 15.47
Posodobljeno: 8. 8. 2024, 15.50
Deli članek:

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da so pri nadzoru živil v piščančjih bedrih z delom hrbta in začinjenih piščančjih perutih bile prisotne bakterije.

Profimedia
Fotografija je simbolična

UVHVVR je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec svežega mesa brojlerjev, v katerem je bila ugotovljena prisotnost bakterije Capylobacter jejuni (termofilni kampilobaktri). Živilo, ki se pred uporabo termično ne obdela, predstavlja tveganje za zdravje.

Gre za sveže meso brojlerjev; piščančja bedra z delom hrbta lot/serija: 5295 2534; rok uporabe: 25.7.2024. Vzorčeno v: Jagros d.o.o., PE Jager supermarket Radenci. Prozvajalec: Hermine Wech, Koroška perutnina d.o.o., država porekla pa je Avstrija. Živilu je 25. 7. 2024 pretekel rok uporabe. Če so potrošniki živilo zamrznili, naj ga zavržejo, pravijo pri UVHVVR.

Sporne tudi začinjene piščančje peruti

Prav tako je UVHVVR v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec mesnega pripravka, začinjene piščančje peruti, kjer je bila ugotovljena prisotnost bakterije Salmonella enterica. Gre za Mesni pripravek iz perutninskega mesa Lot/serija: 9:1; datum proizvodnje: 29.7.2024; rok uporabe: 31.7.2024. Vzorčeno v: Mercator d.o.o., HM Velenje, Šaleška cesta 1, 3320 Velenje. Proizvajalec je
Mercator d.o.o., država porekla pa Slovenija.

Živilu je 31. 7. 2024 pretekel rok uporabe. V kolikor so potrošniki živilo zamrznili, naj ga zavržejo, svetujejo pri UVHVVR.