Nepogrešljivi

Plača izkušenega pilota policijskih helikopterjev doseže tri tisoč evrov

Mojca Zemljarič
9. 8. 2024, 05.35
Deli članek:

Poleg osnovnih nalog v policiji se piloti policijskih helikopterjev vključujejo v vrsto reševanj. V zadnjem mesecu so med drugim pomagali pri požaru na Krasu in v Severni Makedoniji. Reševanje v gorah pa je tako ali tako stalnica njihovega dela, zlasti ob koncih tednov. Lani so bili nepogrešljiv člen pri nudenju pomoči prizadetim v poplavah.

Policija
Trije od sedmih policijskih helikopterjev so praktično novi, država jih je kupila v letih 2019–2023.

Policijski letalci imajo sedež enote na Brniku. Upravljajo sedem helikopterjev. Najstarejša sta stara 39 let, primarno služita šolanju helikopterskih posadk, sicer pa še vedno zmoreta večino drugih nalog, kot so nadzor državne meje, iskanje pogrešanih oseb in prevoz tovora. Trije od sedmih helikopterjev so praktično novi, država jih je kupila v letih 2019–2023. Gre za vrhunsko opremljene helikopterje, ki služijo tudi za najzahtevnejše naloge. Letijo lahko ponoči in v najzahtevnejših vremenskih razmerah, ena od njihovih prednosti je velika potovalna hitrost.

Nakup dodatnih oziroma novih helikopterjev za potrebe dela policije ni predviden, bodo pa policisti dodatno krmarili še z dvema helikopterjema, ki ju bo vlada kupila za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči.

Bobo
Policijski letalci upravljajo sedem helikopterjev.

Pilot začetnik s 1117 evri

Plače pilotov v policiji se s plačami njihovih kolegov, ki delajo za letalske družbe, težko primerjajo. Začetni plačni razred za delovno mesto pilota v okviru javnega sektorja je 33., kar pomeni osnovno neto plačo 1117 evrov. Najvišji tarifni razred, ki ga lahko doseže policist pilot, je 63., to pomeni 3162 evrov neto izhodiščne plače. »Gre za osnovne zneske, ki jim je treba prišteti še dodatke za delovno dobo, stalnost, nočno, nedeljsko, izmensko delo ...« so pojasnili na policiji. Zaprosili smo jih za okvirni izračun plače pilota, ki je hipotetično star 45 let in ima 20 let delovne dobe. »Pilot je po okoli 20 letih zaposlitve okvirno uvrščen med 52. in 57. plačnim razredom z osnovno neto plačo med 2172 in 2570 evri. Zaradi dodatkov, ki se obračunavajo glede na opravljeno delo v posameznem mesecu, se plača običajno okvirno poveča za 20 do 30 odstotkov.« V danem primeru bi to pomenilo neto plačo v razponu od 2800 do 3300 evrov.

Pilotom tudi nekaj bonitet

»Policijski piloti z delom v letalski policijski enoti pridobijo ogromno kvalifikacij ter visoko stopnjo letalske usposobljenosti in ugleda, zaradi zahtevnosti dela so seveda deležni določenih privilegijev in pravic, kot je na primer: več dni letnega dopusta, posebni dnevi za ohranjanje psihofizične sposobnosti, za kar se vsakemu letalcu letno nameni 15 dni; mednarodno sodelovanje; zagotovljeno šolanje, usposabljanje in izobraževanje za izdajo licenc – kar je na trgu sicer izredno drago,« so o delovnih pogojih svojih pilotov navedli na Generalni policijski upravi.

Piloti so zelo iskan kader, posebej v javnem sektorju, kjer s plačami težko konkurirajo zasebnim letalskim prevoznikom. V kratkem je pričakovati objave prostih delovnih mest, so povedali v policiji. Predvidene so zaposlitve na delovnih mestih pilotov in tehnikov letalcev.

Katere so glavne naloge?

Poleg policijskih nalog policija s helikopterji opravlja tudi reševalne, humanitarne in druge naloge, na primer gorsko reševanje, helikoptersko nujno medicinsko pomoč, gašenje požarov, evakuacijo prebivalstva v primeru naravnih in drugih nesreč, iskanje in reševanje zrakoplovov. S policijskimi helikopterji izvajajo tudi naloge za druge državne organe, na primer snemanje iz zraka, spremstvo, prevoz tovora in podobno. Letalska policijska enota lahko izvaja tudi šolanje. »Naštete naloge spadajo v okvir rednega dela policijskih pilotov in delo zanje ni posebej plačano. Plačilo za vse naloge, ki jih v okviru delodajalca opravljalo policijski piloti, je tako vključeno v njihovo osnovno plačo.« 

Gasilci Prevalje
Policijski piloti poleg svojih osnovnih nalog opravljajo še vrsto drugih: pomagajo gorski reševalni službi, izvajajo prevoze nujne medicinske pomoči, gasijo požare …

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste