S pomočjo hrušk do urejene prebave in več energije
Hruške veljajo za izjemno zdravilen sadež, saj jih poleg številnih vitaminov odlikuje vsebnost vlaknin.

Še v stari Grčiji so hruške veljale za izjemno zdravo živilo. Homer jih je imenoval celo darilo bogov, ki nahrani in obenem zdravi. A danes jih ob veliki ponudbi eksotičnega sadja velikokrat spregledamo ali celo pozabimo nanje. Morda vas bodo naslednji razlogi prepričali, da si jih boste privoščili večkrat.
Zdravijo zaprtje, preprečujejo raka
Kot smo že omenili, hruške poleg številnih vitaminov vsebujejo velik delež vlaknin, ki jih sicer v vsakodnevni prehrani pogosto zaužijemo premalo. Večina vlaknin v hruškah spada med netopne polisaharide, ki poskrbijo, da hrana lažje preide skozi črevesje. Pomagajo pri izločanju prebavnih sokov in posledično zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih prebavnih težav, med drugim zaprtja. Vlaknine v hruški tudi varujejo debelo črevo pred škodljivimi prostimi radikali in tako zmanjšajo tveganje za nastanek raka debelega črevesa.

Varujejo pred možgansko in srčno kapjo
Ne glede na to, da se odstotek tako srčnih kot možganskih kapi v zadnjih letih zmanjšuje, lahko poskrbimo za dodatno preventivo. Strokovnjaki so ugotovili, da lahko srčno in možgansko kap preprečimo že z rednim uživanjem ene hruške na dan. Te so namreč bogate z vlakninami, ki pomagajo ohranjati zdravje srca, ugodno pa vplivajo tudi na krvni tlak in raven slabega holesterola.
Za jutra, polna energije
Ste vedeli, da z eno hruško zaužijete 15 odstotkov priporočene dnevne količine bakra? Gre za mineral, ki nam pomaga ohranjati zdravje živčnega sistema in povečuje mentalno moč. Hruške so tudi bogate z glukozo in fruktozo, kar bo pomagalo zagotoviti dovolj energije za ves dan. Pri zajtrku tako ne pozabite na hruške. Uredili boste prebavo, pridobili energijo in nahranili možgane.

Ideja za krepak in zdrav zajtrk
Privoščite si polnovreden obrok, ki vam bo dal zagon za ves dan.
Sestavine za en obrok:
- 40 g ovsenih kosmičev,
- 300 ml mleka,
- 100 g vode,
- ščepec soli in cimeta ter pest grobo sesekljanih oreščkov (mandlji, lešniki, orehi …),
- 1 hruška,
- 1 žlica medu,
- pol limone,
- maslo.
Priprava:
Hruško operemo in prerežemo po dolžini. Odstranimo peščišče in položimo v pekač, z razpolovljeno stranjo navzgor. Prelijemo z limoninim sokom in medom ter začinimo s cimetom. Na koncu na obe polovici položimo še košček masla. V pečici, ogreti na 190 stopinj Celzija, pečemo 20 minut.
Med peko hruški večkrat prelijemo s sokom. Medtem v kozici zmešamo ovsene kosmiče z mlekom in vodo, začinimo s cimetom, po želji dodamo nekaj vaniljevega sladkorja. Kuhamo pri nizki temperaturi 10 minut. Kašo in hruško nato serviramo v skodelico. Prelijemo z medom in omako ter potresemo s sesekljanimi oreščki.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se