Judo

Slovenija ima zlato! Andreja Leški si je pokorila konkurenco!

S.R./STA
30. 7. 2024, 17.08
Posodobljeno: 30. 7. 2024, 19.08
Deli članek:

Slovenska judoistka Andreja Leški je postala olimpijska prvakinja!

STA
Andreja Leški

Judoistka Andreja Leški je po zmagi v polfinalu v kategoriji do 63 kilogramov z vazarijem, ko je sploh prvič v karieri premagala branilko naslova Clarisse Agbegnenou, zmagala še v borbi za zlato kolajno. V finalu je premagala Mehičanko Prisco Awiti Alcaraz

Postala je zlata!

V finalu se je Leški pomerila z 28-letno Mehičanko Awiti Alcaraz, ki se je rodila in učila juda v Angliji, od koder prihaja njena mama. Za Mehiko nastopa šele od leta 2018. Edini medsebojni dvoboj doslej je dobila Mehičanka, ki je bila boljša lani v polfinalu grand slama v Taškentu. Leški je bila močnejša in je Sloveniji priborila prvo medaljo na letošnjih igrah v Parizu. Sedemindvajsetletnica je Mehičanko premagala z iponom.

Tako kot v dveh dvobojih pred tem je Koprčanka tudi v finalu preobrnila zaostanek. Mehičanki, ki je odločno krenila v boj, je namreč že po 25 sekundah uspel vazari. Že ob naslednjem prijemu se je Slovenka znova reševala, uspelo se ji je izviti. A vse to ni zmedlo Leški, po 1:44 minute dvoboja je sledila hitra akcija Slovenke in 10-sekundni prijem na tleh za zmagoviti ipon.

STA
Andreja Leški

Polfinale

V napetem dvoboju med Slovenko in Francozinjo nobena od tekmic ni imela resne prednosti, najnevarnejši pa je bil napad Francozinje minuto pred koncem, iz katerega se je Slovenka spretno izvila. V končnici dvoboja pa je met izvedla tudi slovenska šampionka in ogled video posnetka je razkril, da je Francozinja padla na bok za vazari. Zadnjih dobrih 10 sekund je bilo premalo, da bi Agbegnenou obrnila izid. S tem pa je slovenski judo osvojil medaljo že na šestih olimpijskih igrah v vrsti. Serijo je pred 20 leti v Atenah začela Urška Žolnir, ki tokrat v Parizu sodeluje pri projektu Slovenske hiše.

Pot do finala

Pot do finala v dvorani Champ du Mars je bila za Koprčanko vse drugo kot lahka. V uvodu 20-letna Gruzijka Eter Askilašvili po pričakovanju sicer ni imela nikakršnih možnosti proti Slovenki. Uvodne napade je še nekako ubranila, po minuti pa je bil dvoboj zaključen.

Alžirka Amina Belkadi pa je potrdila naziv afriške prvakinje in šele po pravi drami se je Leški prebila v četrtfinale. Slovenska šampionka je po debeli minuti tekmico vrgla na bok, a premalo za točko. Na polovici dvoboja pa je sledil šok, pri padcu Leški ni pomagal niti pravi akrobatski vložek, da bi se s kolesom rešila, in tekmica je z atraktivno akcijo prišla do prednosti. Tekmovalka Bežigrada pa se ni predala in v zadnji minuti odločila dvoboj v parterju.

V četrtfinalu je varovanko Luke Kuralta čakala druga nosilka Catherine Beauchemin-Pinard, s katero je nazadnje sicer izgubila. Tekmica je začela z izrazito hitrim in agresivnim slogom, a jo je Slovenka hitro umirila in ji vsilila svoj slog borbe. Kanadčanka je bila močno podrejena, o čemer pričata dva opomina, v podaljšku pa je tekmovalka Bežigrada dvoboj končala s končnim prijemom, pa čeprav se je pred tem ves čas izogibala borbi v parterju.

STA
Veselje slovenskih navijačev ob zmagi Andreje Leški.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast