Praznik nogometa

Danes se začenja zares: Dolgo pričakovani začetek Eura 2024 je tu

M.G.
14. 6. 2024, 11.18
Posodobljeno: 14. 6. 2024, 11.44
Deli članek:

Odštevanja je konec. Čast otvoritvene tekme bo pripadel, kot je običajno, domačinom in gostiteljem Nemcem, ki se bodo danes v Munchnu ob 21 uri pomerili s Škotsko.

Profimedia
Uvodno srečanje bo obračun med Nemčijo in Škotsko, ki bo danes ob 21.00.

V Nemčiji, ki zadnje dni diha in živi za nogomet je vse že pripravljeno, čakamo le še na otvoritveno slovesnost in pa začetni žvižg francoskega sodnika Clementa Turpina, ki mu bo pripadla čast sojenja na uvodni tekmi, ko se bosta ob 21.00 uri pomerili Nemčija in Škotska, ki igrata v skupini A, kjer sta še Švica in Madžarska, ki bosta igrali v soboto. Prvenstvo bo postreglo skupno 51 tekem na desetih stadionih. Ti bodo razprodani po velikem zanimanju navijačev, med katerimi bo tudi veliko slovenskih, ki bodo spremljali obračune izbrancev Matjaža Keka v Stuttgartu proti Danski, ki bo že v nedeljo, v Münchnu proti Srbiji in v Kölnu proti Angliji.

Pred tekmo bo Evropska nogometna zveza počastila nemško legendo in kapetana zmagovite nemške zasedbe iz leta 1972 Franza Beckenbauerja, ki je letos umrl. Tako bodo pokal Henryja Delaunayja, ki ga bo na koncu 14. julija dvignil zmagovalec, pred začetkom tekme na igrišče prinesli Beckenbauerjeva žena Heidi ter Bernard Dietz in Jürgen Klinsmann, kapetana nemških ekip iz let 1980 in 1996, ko je Nemčija osvojila zadnja evropska naslova.

Nemci so brezhibno pripravljeni na začetek, organizacijske sposobnosti države gostiteljice pa so po pričevanjih novinarjev izjemne, ne manjka pa jim tudi nogometne infrastrukture, saj so v glavnem stadioni bili posodobljeni že za potrebe svetovnega prvenstva, ki ga je Nemčija gostila leta 2006. Manjka pa jim seveda tista pika na i, kar bi bil uspeh, torej zmaga na evropskem prvenstvu, na katero čakajo že od leta 1996.

Profimedia
Nemški nogometaši na treningu pred današnjo tekmo. Vse razen zmage Nemcev, bi bilo veliko presenečenje.
Nemčija je sicer že leta 1988 gostila evropsko prvenstvo, a jim na domačem terenu pred 36 leti ni uspelo, zataknilo se jim je v polfinalu. Imajo pa v svoji zbirki kar tri naslove evropskega prvaka (enako kot Španija), kar je največ od vseh držav v Evropi. Seveda pa si želijo, da bi letos osvojili še četrto lovoriko, a to ne bo lahko, kljub temu, da veljajo za ene izmed favoritov.

Kdo so favoriti?

Na evropskem prvenstvu letos sicer nastopa 24 ekip, razdeljenih v šest skupin. V izločilne boje bodo šli zmagovalci in drugouvrščeni v vsaki skupini ter štirje najboljši tretjeuvrščeni, kar pomeni, da bo kar nekaj možnosti za popravne izpite. Za glavne favorite poleg Nemcev veljajo še Francozi, Angleži, Španci in Portugalci. Zanimivo, branitelji naslova Italijani, ki so se uvrstili na tekmovanje s kar nekaj težavami, niso med favoriti, a vsi vemo, da znajo s svojo taktično igro v izločilnih bojih biti še kako nevarni.

Na zaključnem turnirju po 24 letih bo nastopila tudi Slovenija

Nogometna evforija je zajela tudi Slovenijo, saj po besedah Radenka Mijatoviča, predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) pričakujejo, da bo gladko padel rekord glede obiska slovenskih nogometnih navdušencev v tujini. "Pričakujem, da bo rekord iz Amsterdama padel," je dejal Mijatović. Spomnimo: 18. junija 2000 je Amsterdam preplavilo skoraj 10.000 slovenskih navijačev, ki so prišli na tekmo skupinskega dela evropskega prvenstva med Španijo in Slovenijo.

Profimedia
Radenko Mijatović, predsednik NZS.

Slovenska izbrana vrsta bo v Nemčiji prvič od tekmovanja na Nizozemskem in Belgiji zopet zaigrala na prvenstvu stare celine. Prvi mož NZS pa meni, da bo zaradi dobrih predstav Slovenije na zadnjih tekmah in bližine Nemčije, obisk močno presegel rekord izpred 24 let. "Slovenci imajo šport v genih, imajo ga zelo radi, še posebej pa so radi zraven takrat, ko so športni uspehi. Nogometna reprezentanca je s svojimi nastopi prebudila navijaško strast, kar smo videli v izjemnem obisku tekem v Stožicah in tudi na gostovanjih. Zdaj pričakujemo, da bo padel rekord iz Amsterdama in da bo na tekmah Slovenije v Nemčiji tudi več kot 20 tisoč slovenskih navijačev," je dejal.

Slovenci se bodo že v ponedeljek ob 18.00 v Stuttgartu najprej pomerili z Danci, proti katerimi nimamo najboljših medsebojnih rezultatov, a bo tekma izrednega pomena. Danci veljajo za favorite, a naša četa, na čelu s selektorjem Matjažem Kekom, je pozitivna in upa vsaj na točko. "Že prej sem rekel, da ne vidim sebe kot turista, ampak kot selektorja, ki tekmuje. Prišli smo tekmovat in tako se bomo postavili. Zanima me le, kako ekipo pripraviti za pozitiven izid, ne glede na tekmece - na čelu z Anglijo. Veseli me, da je Slovenija s svojo specifično prepoznavnostjo del tega velešportnega dogodka," je povedal selektor Matjaž Kek. "Kakovost tekmecev na takšnih tekmovanjih pa je na najvišji ravni, zato moraš biti v vseh pogledih stoodstotno pripravljen," je še dodal selektor.

Profimedia
Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je sporočil seznam 26 igralcev.

Če se bo kje postavljal rekord v številu slovenskih navijačev v tujini, bo to prav gotovo na drugi tekmi skupine, ko se bo Slovenija spopadla z reprezentanco Srbije. Tekma bo odigrana na stadionu v Munchnu, ki je mesto, ki je najbližje Sloveniji od vseh, ki bodo gostila evropsko prvenstvo in zato je tukaj pričakovati tudi največ navijačev. Na krilih množice navijačev, ki bodo nedvomno preglasili Srbe, se bo najbrž odločila usoda Slovenije na tem prvenstvu, saj na zadnji tekmi Slovenija igra proti izrazito favorizirani Angliji, kjer lahko računamo samo na presenečenje, točke za napredovanje bo treba osvojiti že na prvih dveh tekmah.

"Ne smemo pozabiti, da imamo v skupini tako polfinalistko kot tudi finalistko (Danska in Anglija) zadnjega evropskega prvenstva. In tudi Srbijo, ki je tradicionalno močna nogometna reprezentanca. Jasno je, da nam ne bo lahko. Kljub temu mislim, da je vsaka tekma na prvenstvu priložnost za Slovenijo. Glede na to, da so fantje zelo homogeni, da imajo kakovost, da je vzdušje dobro, mislim, da Slovenija lahko v tej skupini tudi preseneti," je o nastopu Slovenije povedal predsednik NZS Radenko Mijatović.

Svoj pečat na evropskem prvenstvu pa bodo pustili tudi slovenski sodniki. Slavko Vinčić bo v vlogi glavnega že v soboto na obračunu Švice in Madžarske, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič bosta pomočnika, Nejc Kajtazović pa bo pomagal v sobi za Var, medtem pa sta na rezervnem seznamu še Rade Obrenović in Jure Praprotnik.

Infrastruktura je izjemna

Kot gostitelji bodo Nemci na letošnjem euru brez težav izpeljali tekme. V Nemčiji ni bilo treba graditi velikanskih supermodernih stadionov s klimatskimi napravami v le nekaj letih tam, kjer je bila prej puščava. Prav tako jim ni bilo treba graditi supermodernih objektov v mestih sredi amazonskega pragozda, ki zdaj žalostno samevajo in propadajo. Nemci imajo namreč nogometno infrastrukturo povsem urejeno. V primerjavi z zadnjim EP 1988 je na seznamu ostalo šest mest gostiteljev (München, Stuttgart, Frankfurt, Hamburg, Köln, Düsseldorf), v treh pa pred tremi desetletji in pol ni bilo tekem EP (Berlin, Dortmund, Leipzig).

A čeprav so mesta ostala, so stadioni drugi ali pa povsem prenovljeni. V bavarski prestolnici je nekdanji olimpijski stadion že od SP 2006 namenjen atletiki in drugim dogodkom, nogomet se je preselil na sever mesta na še vedno navdušujočo, čeprav ne več povsem novo Allianz Areno za 75.000 navijačev. V Stuttgartu imajo stadion še iz tistih časov, a je povsem prenovljen, zdaj sprejme 60.000 navijačev.

Frankfurt ima prav tako prenovljen (za SP 2006) stadion za 53.000 gledalcev, v Hamburgu so stari Volkspark Stadion sredi devetdesetih podrli in na njegovem mestu zgradili novega za 51.000 gledalcev. V Düsseldorfu je stadion prav tako nov, iz leta 2002, zgradili so ga blizu nekdanjega (sicer po številu sedežev večjega) Rheinstadiona. Novi sprejme 54.000 gledalcev. V Kölnu pa so Müngersdorfer Stadion prenovili v začetku tisočletja in ga spremenili v le nogometni objekt brez atletske steze, sprejme pa 50.000 gledalcev.

Med preostalo trojico objektov, kjer na prejšnjem EP v Nemčiji tekem ni bilo, seveda izstopa Berlin. Sloviti olimpijski stadion z modro atletsko stezo je vsako leto prizorišče finala nemškega pokala, po zadnji prenovi leta 2004 lahko sprejme 75.000 gledalcev, med drugim je leta 2011 gostil tudi žensko SP in dve leti pozneje finale lige prvakov. Leipzig ima od leta 2004 moderen stadion, namenjen samo nogometu, zgrajen na prostoru Zentralstadiona, ki je kot največji športni objekt v nekdanji vzhodni Nemčiji lahko sprejel tudi 100.000 gledalcev. Novi stadion, tudi nemški nogometni dom slovenskega zvezdnika Benjamina Šeška, ima 42.000 sedežev.

Profimedia
Sloviti olimpijski stadion v Berlinu lahko sprejme 75.000 gledalcev.

Zadnji na tem seznamu pa je Dortmund, sloviti Westfalenstadion je dom Borussie in njenih glasih navijačev, ki lahko na največjem stojišču v Evropi pripravijo izjemno vzdušje. Stojišč med EP seveda ne bo, kapaciteta na mednarodnih tekmah pa je tudi manjša (namesto 81.000 le 67.000).


Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste