Neznosno v Škocjanu

Brata Lopatec sta pomagala sosedu, ko so ju napadli Romi

R.T.
29. 9. 2023, 16.18
Posodobljeno: 29. 9. 2023, 16.27
Deli članek:

Škocjanski župan Jože Kapler je v četrtek sklical izredno sejo občinskega zbora zaradi nedavnega incidenta z dobruškimi Romi.

L. Markelj
Brata Lopatec, Miha in Janez, ki so ju nedavno dobruški Romi napadli med čiščenjem jarka na travniku, sta bila povabljena na izredno sejo v Škocjan. Opisala sta dogajanje tistega dne.

Kaj se je zgodilo 20. septembra? Brata Lopatec sta v Dobravi pri Škocjanu sosedu z bagrom in traktorjem čistila jarek Radulje, ko so ju napadli Romi. Grozili so jima grozila z orožjem, nato pa napadli še policista, ki sta posredovala v intervenciji, na koncu so bili trije lažje poškodovani.

Župan Kapler je po poročanju Dolenjskega lista izpostavil, da je sobivanje z Romi postalo neznosno in da že vrsto let opozarjajo na težave, ki se dnevno dogajajo v njihovem okolju. Nedaven dogodek pa je resnično nesprejemljiv in kaplja čez rob.

Grožnje nekaj vsakdanjega

Janez Lopatec, ki ga je med pomočjo policistu eden od Romov s kolom po glavi, je moral celo na urgenco, je na kratko opisal dogajanje tistega dne. Skupaj z bratom Miho sta brez pomisleka priskočila na pomoč človeku v življenjski nevarnosti – tokrat je bil to policist. Grožnje Romov so zanju in ostale prebivalce vasi Dobrava pri Škocjanu postale žal že kar nekaj vsakdanjega in ljudje imajo romskega kriminala vrh glave.

Policisti, ki so bili prisotni na izredni seji, ob takšnih dogodkih ukrepajo v skladu z zakonodajo in pooblastili. Ljudje so zaradi omejenosti ukrepov pogosto razočarani, ker tudi če se storilca dobi, se pogosto na koncu ne zgodi nič – nobene kazni, nobenih posledic. V primeru dobravškega incidenta z Romi je preiskovalni sodnik po 48-urnem pridržanju, ki so ga zoper pet prijetih osumljencev odredili policisti, odločil, da ni dovolj razlogov za nadaljnji pripor in Romi so sedaj na prostosti. Občani to težko razumejo.

To je v nagovoru poudaril direktor PU Novo mesto Igor Juršič, ki je se na izredni seji bratoma Lopatec še enkrat zahvalil za pomoč policistoma – po dogodku je to storil celo osebno pri njima doma - in spomnil, da če želijo kaj premakniti na področju romske problematike in doseči napredek, morajo na takšne pogovore vabiti vse »vpletene« oz. odgovorne, ne le policijo.

Kje so predstavniki sodne veje oblasti, tožilstva in sodstva, kje CSD, Romi in še kdo?

Z občinske strani je bilo slišati, da jih z novomeškega CSD ignorirajo, saj se njihovi predstavniki na vabila sploh ne odzovejo. Tudi predstavnika(e) romske skupnosti Dobruška vas je nemogoče dobiti, ker so Romi tam med sabo zelo sprti. Predstavnik krajanov Dobrava pri Škocjanu Vinko Gradišar je potrdil, da je sobivanje z Romi postalo nevzdržno, ljudje se jih bojijo, mamice z otroškimi vozički se sprehajajo s solzivci v žepu.

V ponedeljek dopoldne bo zaradi vroče romske problematike občino Škocjan obiskal tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste