Lesnopredelovalni center

Vaščani zahtevajo umik investitorja

Rok Nose / Dolenjski list
27. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

Na območju nekdanje vojašnice na Puščavi podjetje GM Kuselj zbira lesne odpadke. Krajani trdijo, da jih tudi predeluje, ob tem pa nastajajo hrup, prah in smrad.

Rok Nose/Dolenjski list
Peter Jurglič pokaže na kupe lesnih odpadkov na območju predvidenega lesnopredelovalnega centra.

Po petih letih od prenosa zemljišč z obrambnega ministrstva na Občino Šentrupert na Puščavi ni niti enega objekta predvidenega lesnopredelovalnega centra. Po besedah bližnjih krajanov sedanji investitor, podjetje GM Kuselj, namesto da bi gradil, tam zbira in predeluje lesne odpadke, pri tem pa nastajajo hrup, neznosen prah, širi pa se tudi smrad.

»Poleti, ko je bilo najbolj vroče, smo imeli okna kar zaprta, drugače je v stanovanje prišlo ogromno prahu. Tudi prezračiti nismo mogli,« povedo občani, zato zahtevajo, da se investitor umakne. »Vztrajali bomo. Ne smemo dovoliti, da bo investitor dobil dovoljenje za predelavo odpadkov. Naj se pospravi, pride pa naj nekdo, ki ima resen namen in znanje, da bo naredil to, kar je bilo prvotno predvideno,« je na nedavni novinarski konferenci, na kateri so predstavili aktualno stanje na območju industrijske cone na Puščavi, dejala Ana Vene, vodja civilne iniciative Mirnske doline.

Občina Šentrupert se je pred leti z velikimi pričakovanji lotila vzpostavitve modernega lesnopredelovalnega centra, ki naj bi na 2,5 hektarja površine zajemal postavitev žage, sušilnice, laminirnice za proizvodnjo lepljenega konstrukcijskega lesa, peletirnice in vseh spremljevalnih objektov s pripadajočo infrastrukturo. Investitor se je lotil pripravljalnih gradbenih del, uredil plato in zgradil temelje enega objekta, nato pa je zadeva zastala. Namesto gradnje predvidenega obrata je podjetje GM Kuselj pred dvema letoma začelo tam zbirati nenevarne lesne odpadke, ki so jih tudi drobili, pojasnjujePeter Jurglič, ki ima hišo le nekaj sto metrov stran od industrijske cone.

Občina toži investitorja

Arhiv DL
Šentrupertski župan Rupert Gole pravi, da bo občina naredila vse, da se lesni odpadki čim prej odpeljejo z lokacije.

Šentrupertski župan Rupert Gole pravi, da bo občina naredila vse, da se lesni odpadki čim prej odpeljejo z lokacije. Občina se je namreč po posvetovanju z gradbenimi strokovnjaki in zunanjimi pravniki odločila za tožbo proti investitorju in trenutno je zadeva na sodišču. »Izvaja se popolnoma drugačna dejavnost, kot je bila podeljena stavbna pravica,« poudarja župan in izpostavlja, da je junija lani investitor pridobil soglasje Agencije RS za okolje (Arso) za zbiranje odpadkov na predmetnem zemljišču, na katerem je občina kot lastnica podelila stavbno pravico za gradnjo lesnega centra. Zadevo so prijavili pristojnim institucijam, vendar te po besedah župana ne ukrepajo.

Objekti niso vidni zaradi podktanj ...

Predstavnik podjetja GM Kuselj Uroš Pikl pojasnjuje, da imajo pridobljeno dovoljenje za zbiranje nenevarnih lesnih odpadkov. »Na področju se ne izvaja nobena druga dejavnost, sploh pa ne predelava, saj zanjo nimamo ustreznih dovoljenj.« Okna, les ter drug gradbeni in odpadni les začasno v skladu z dovoljenjem le skladiščijo.

Kot zatrjuje Pikl, ima investitor resen namen zgraditi lesni center, saj je pridobil nepovratna sredstva v višini dobrih 4,3 milijona evrov. »Objekti pa niso vidni zaradi očitnih podtikanj in nagajanj tako s strani Občine Šentrupert kot civilne iniciative,« pojasnjuje. Kot še pravi, se je podpora občine obrnila takoj, ko so prejeli nepovratna sredstva za izgradnjo energetskega objekta s sušilnicami. »Pred tem nas je občina povabila k projektu, saj smo vanj vložili milijon evrov, s katerim smo občini v celoti plačali stavbno pravico v višini 567.000 evrov. Zato smo presenečeni nad tem nasprotovanjem,« pravi Pikl.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste