Seča je bila nekoč kraj znanih gostiln. Zdaj je drugače, saj tam opazimo le njihove napise in propadajoče stavbe. Preživele so redke, ki še delajo.Da je zgodovina Seče gostinsko obarvana, so nam potrdili nekdanji delavci, ki se spominjajo lepših časov.
TRDO DELO IN DRUŽENJE
Ena od teh, ki se rada spominja lepega gostinskega obdobja, je danes 74-letna upokojena kuharica. »V gostilni pri Tinetu sem delala devet let. K nam so zahajali domačini, turisti in nekatere znane osebnosti. Imeli smo lepo teraso in dvorano, ki je bila večkrat čisto polna,« je spomine strnila naša sogovornica. Veliko in trdo so delali, vendar so se v kolektivu radi tudi družili, z eno sodelavko sta še danes prijateljici. Lep odnos do delavcev je gojil tudi takratni gospodar: »Pravi gostinec! Peljal nas je na druženja v Bovec, poštena so bila tudi plačila.« Z grenkobo pa gleda na današnjo podobo: »Presenečena sem, da je zaprla tudi gostilna Žekar. Hudo je gledati, kako vse propada. Mladi niso pripravljeni prevzeti tega.«
SLABŠI IN BOLJŠI ČASI
Menjava vodstva, finančne težave in slab obisk so razlogi, ki so nekatere gostilne pahnili v pozabo. Boljši časi se pišejo stavbi, v kateri je nazadnje delovala pivnica Kapitol. Iz nepremičninske agencije so namreč namignili, da potekajo dogovori o prodaji objekta. Upamo, da bo na seznamu propadajočih stavb en madež manj in bo kraju vrnjen sloves dobrih gostiln.