Na pokopališču v rimskem predelu Torre Spaccata so včeraj v mnogo prerani grob položili 9-letno Martino, ki je minulo soboto umrla zaradi hude alergijske reakcije na pšenico, potem ko je dan prej v restavraciji pojedla porcijo krompirjevih njokov, poroča Corriere della Sera.
V reševalnem vozilu ji je zastalo srce
Izpostavljeno
Kako do brezhibnih oblačil brez neskončnega likanja?
Kosilo v restavraciji se je za družino iz Rima končalo po najbolj črnem scenariju. Mala Martina je pojedla krožnik krompirjevih njokov, ko se je družina po kosilu okoli 14.30 ure vrnila domov, pa ji je postalo slabo. Starši so na pomoč poklicali reševalce, stanje hčerke pa se je iz minute v minuto slabšalo. Imela je hude krče, bruhala, v reševalnem vozilu med prevozom v bolnišnico pa je doživela še srčni zastoj in so jo morali oživljati. V kritičnem stanju je bila najprej prepeljana na Polikliniko Casilino, okoli 20. ure pa so jo premestili na elitno Univerzitetno polikliniko Agostino Gemelli, kjer so jo zdravniki naslednji dan okoli 11. ure razglasili za mrtvo.
Je kriva malomarnost v kuhinji?
Smrt "male balerine" je v Italiji sprožila burno javno razpravo o prehranskih alergijah. Starši so vedeli za njeno alergijo na pšenico in si bili vedno previdni glede hrane. Preiskava primera je še v teku in ni jasno, ali je pri pripravi krompirjevih njokov prišlo do malomarnosti v restavraciji oz. kuhinji in kljub opozorilom staršev niso bili upoštevani vsi predpisi. Alergeni morajo biti jasno navedeni na jedilnikih, osebje pa mora biti usposobljeno za zagotavljanje varnosti vseh strank, zlasti pa tistih s hudimi alergijskimi reakcijami, še piše Corriere della Sera.