Štirje mrtvi

Pokol na srednji šoli izvedel 14-letnik, ki so ga policisti zaradi groženj že obravnavali

S.R.
5. 9. 2024, 07.12
Posodobljeno: 5. 9. 2024, 08.54
Deli članek:

Strelski pohod na srednji šoli v predmestju Atlante, ki je terjal štiri življenja, še več oseb pa je ranjenih, je zagrešil 14-letni dijak.

Profimedia
Nov strelski pohod na ameriški šoli.

ZDA je včeraj pretresla nova tragedija na eni od šol. Tokrat se je napad zgodil na srednji šoli Apalachee v kraju Winder v ameriški zvezni državi Georgia. Kot smo že poročali, so na šoli streli odjeknili takoj zjutraj po začetku pouka. Strelec je umoril štiri osebe in jih več ranil. Številni dijaki in šolsko osebje so se zaklenili v učilnice, nekateri so pobegnili iz poslopja, večinoma na športni stadion.

Organi pregona so strelca aretirali na kraju. Zdaj je znano, da je pokol zagrešil 14-letni dijak na tej šoli Colt Gray. Kot so ponoči na novinarski konferenci razkrili kriminalisti, so med smrtnimi žrtvami dva dijaka, 14 let stara Mason Schermerhorn in Christian Angulo, ter dva učitelja Richard Aspenwall in Christina Irimie. Po navedbah preiskovalcev je še najmanj devet oseb, in sicer osem dijakov in en učitelj, pristalo v bolnišnici, a njihova življenja po prvih podatkih niso ogrožena.

Kot poroča tiskovna agencija AP, sta se le nekaj minut po začetku streljanja s strelcem soočila dva šolska varnostnika, policista s pristojnostmi za aretacijo. Strelec, oborožen z jurišno puško, se je nemudoma predal. Na plano je pricurljal tudi podatek, da so istega 14-letnika že maja lani zasliševali policisti. Agentje Zveznega preiskovalnega urada (FBI) so namreč takrat prejel anonimno prijavo, da neka oseba na spletu grozi s pokolom na šoli. Sled jih je vodila do tega fanta, ki je takrat štel 13-let. Primer so predali lokalnim policistom, ki so fanta in njegovega očeta zaslišali. Osumljenec je zanikal, da bi na spletu grozil s strelskim pohodom, njegov oče pa je policistom priznal, da imajo doma lovske puške, a da njegov sin do njih brez nadzora nima dostopa. Kot so pojasnili na FBI, so na lokalnem šerifovem uradu o zadevi takrat obvestili tudi šolo, a niso imeli utemeljenih razlogov za aretacijo. Preiskovalci trenutno še preiskujejo, kako se je 14-letnik dokopal do jurišne puške.

Profimedia
Številni dijaki so se zatekli na športni stadion.

Vsak po svoje sta se odzvala Harris in Trump

Šola Apalachee bo do nadaljnjega zaprta. V Winderju so se začela bedenja v spomin na žrtve, republikanski politiki družinam žrtev ponujajo molitve, Biden in drugi demokrati pa ponovno pozivajo k zaostritvi zakonodaje o orožju in prepovedi jurišnih pušk, poroča STA. 

Organizacija Arhiv o nasilju z orožjem, ki spremlja tovrstne tragedije, je letos naštela 384 množičnih strelskih napadov, ki so zahtevali najmanj štiri smrtne žrtve. Napadi so pogosti na šolah in ameriški komentatorji, razen konservativnih, se sprašujejo, kaj je narobe z državo, kjer otroci odhajajo v šole kot vojaki na fronto, še poroča STA.

"Šolarji po vsej državi se namesto branja in pisanja učijo, kako se skriti. Tega ne smemo več sprejemati kot nekaj normalnega," je v odzivu na napad sporočil Biden. Podobno je opozorila tudi demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris.

Republikanski kandidat Donald Trump, ki se je na streljanja doslej odzival s pozivi po še večji razširjenosti orožja, je na predvolilnem dogodku v Pensilvaniji dejal, da je svet bolan in ga bo po zmagi na volitvah pozdravil.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste