Nezaslišano

Vzgojitelj na letovanju fizično obračunal z 12-letnim fantom in preklinjal nad njim

Barbara Bradač
10. 7. 2024, 20.30
Posodobljeno: 10. 7. 2024, 21.53
Deli članek:

Zveza prijateljev mladine Maribor se prvič v 36 letih, odkar organizira letovanja otrok in mladostnikov v počitniškem centru v Poreču, sooča s primerom fizičnega nasilja vzgojitelja nad otrokom.

Tadej Regent
V Poreču vsako leto prek ZPM Maribor letuje več kot 1600 otrok, spremlja pa jih več kot 200 spremljevalcev oziroma vzgojiteljev.

Prvič v 36 letih, odkar Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor organizira letovanja otrok in mladostnikov v počitniškem centru VIRC v Poreču, se sooča z incidentom. Kaj se je zgodilo, so objavili kar sami na svoji spletni strani. »V ponedeljek, 1. julija, se je v prvi izmeni zgodil incident, ko je vzgojitelj neprimerno reagiral na kršitev hišnega reda centra s strani 12-letnega otroka, učenca 6. razreda osnovne šole. Pri kršitvi je šlo za otrokovo vpitje, za nekatere druge prisotne je bilo le-to moteče kričanje v bivalnem delu VIRC, ki so ga prisotni vzgojitelji želeli preprečiti,« je zapisal Božidar Raušl, sekretar ZPM Maribor.

Starše takoj obvestili in se tudi opravičili

​Raušl pojasnjuje, da je vzgojitelj, ki sicer ni bil matični vzgojitelj skupine otrok, »pri reakciji na otrokovo obnašanje uporabil fizično silo, kar je skrajno neprimerno, in ravnanje ocenjujemo za zavržno«. Otrok je po pregledu pri zdravniku ​na lastno željo in po dogovoru vodstva izmene s starši nadaljeval letovanje, domov se je vrnil minuli petek s celotno izmeno. Starše so sicer o incidentu takoj obvestili in se jim tudi opravičili.

Tadej Regent
Skupina otrok, v kateri je bil tudi omenjeni deček, se je vrnila s plaže in v počitniškem centru kričala.

Po naših informacijah gre za izkušenega starejšega prostovoljca, ki je že večkrat spremljal otroke na letovanju. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi se bila skupina otrok, v kateri je bil tudi omenjeni deček, vrnila s plaže in v počitniškem centru kričala. Vzgojitelj je menda otroka opozoril na preglasno obnašanje, vpitje, ki je bilo moteče za preostale v centru, fant pa naj bi vzgojitelja žalil. Po poročanju portala Mariborinfo.com, kjer so se pogovarjali z otrokom in njegovo materjo, je deček potrdil, da so zavpili, in potem naj bi se zaprli v sobo. Vzgojitelj naj bi prišel za njimi, preklinjal, fanta prijel za vrat in ga dvakrat udaril. 

Prijava policiji

Vzgojitelja so po incidentu nemudoma oddaljili iz objekta in ga napotili domov. Izrekli so mu interno prepoved sodelovanja oziroma udeležbe na letovanjih ali v drugih programih, ki jih izvaja ZPM Maribor, kjer so, kot so zapisali v sporočilu za javnost, incident prijavili Policijski upravi Maribor. Mariborski policisti potrjujejo, da so prejeli prijavo, iz katere je razviden sum storitve kaznivega dejanja na območju Hrvaške. Policisti glede tega zbirajo obvestila, zato podrobnosti o dogodku ne morejo posredovati.

Tadej Regent
Kaj se je zgodilo v Poreču, so pri ZPM objavili kar sami na spletni strani.

»Zelo obžalujemo incident, ki meče slabo luč na našo organizacijo in vse dosedanje delo, vodstvo in vzgojitelje, ki vsako leto opravijo odlično delo, kar nam vsako leto potrjujejo tako otroci kot starši. Varnost in dobro počutje otrok sta tu vedno na prvem mestu. Vzgojitelji začetniki morajo že vrsto let pred odhodom na letovanje sodelovati pri 14 urah strokovnih predavanj, ob tem pa opravijo posamični razgovor s pedagoškim vodstvom izmene, ki opravi končni izbor vzgojiteljev. V svoji 71-letni zgodovini ne pomnimo takšnega incidenta, zato nas je še toliko bolj pretresel, saj vsako leto uspešno organiziramo široko paleto mestnih programov in letovanj za otroke,« je še zapisal sekretar zveze Raušl. Dodal je, da so v preteklosti zaradi različnih kršitev že kdaj predčasno poslali domov tako otroke kot sodelavce. ​

Lahko »dvignejo pritisk«, a odrasli nosijo večjo odgovornost

Zaradi različnih pričakovanj, želja, izkušenj in predstav prihaja v institucijah ali skupnostih, kjer je v skupino povezanih več posameznikov, do različnih oblik motečega vedenja, ki je lahko moteče za celotno socialno okolje, ob tem primeru razlaga psiholog dr. Tomaž Vec​ s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, ki se ukvarja tudi s problematiko mladih. Otroci in mladostniki z motečim nesprejemljivim vedenjem, kot je kričanje in ugovarjanje odraslemu, preizkušajo meje in lahko tako odraslemu človeku »dvignejo pritisk«, poudarja. »Toda odrasli nedvomno nosimo večjo odgovornost za svoje vedenje, posebno tisti, ki strokovno delamo na tem področju. To pomeni, da moramo biti pripravljeni in bolj usposobljeni, kako bomo uravnavali svoje vedenje, in kontrolirati moramo svojo komunikacijo, saj lahko z načinom komunikacije dodatno vplivamo na izbruhe oziroma otrokovo vedenje. Saj vsi delamo napake, ampak grobih napak si ne bi smeli dopustiti. Imeti moramo več kontrole nad svojimi emocijami in izražanjem vedenja. Seveda lahko doživljamo čustva, kot sta jeza in strah, a jih moramo striktno kontrolirano izražati, saj je to bistvo strokovnosti.«

Kršitev dogovorov mora imeti posledice

Vec tudi jasno pove, da morajo mladi dogovore in pravila upoštevati, določene morajo biti meje in dogovorjene posledice za morebitne kršitve, ki jih je treba tudi realizirati. »Otrokovo vedenje je treba videti v nekem kontekstu in vzdržati tudi njegovo provokativno vedenje, pritisk, ki je lahko neprijeten, boleč, žaljiv – a pri tem vemo, kaj pomeni in kako ga uravnati. Razlogov, dejavnikov za neprimerno vedenje je več. To ne pomeni, da ga odobravamo, absolutno ne, razumemo pa kontekst, v katerem je nastalo. Otroka je treba najprej umiriti, se pogovoriti z njim, ga soočiti s posledicami njegovega vedenja in izpeljati te posledice. S prepričljivostjo, vztrajanjem je treba doseči, da otrok spremeni vedenje, nikakor pa ne z nasiljem, saj s tem pravzaprav pri otroku utrjujemo neprimerna vedenja,« pravi psiholog in poudari, da z dogovori o pravilih in mejah ter posledicah kršitev mladostnika usmerjamo v bolj konstruktivno vedenje za prihodnost.

Zanimivosti

slovenija, slovenske-železnice, železnice, vlaki, pot-z-vlakom, vožnja-z-vlakom
Zanimivosti

Ugodne abonentske vozovnice za vlak pomembno prispevajo k zmanjšanju CO2 v našem okolju

prašič
Umetna inteligenca

Kmetje bodo lahko s telefonom ugotovili čustveno stanje svojih prašičev

nagon_1
Trajekt Estonia

Nagon iz kamene dobe še vedno ogroža življenja

henry kissinger
Henry Kissinger

Največji cinik hladne vojne

podgana
Na pomoč

(Video) V francoskih mestih nad kolonije podgan kar s pomočjo dihurjev

slika
Zanimivosti

JYSK nadaljuje s prenovo slovenskih otroških letovišč z namenom omogočanja boljšega spanca otrok in mladostnikov