Zaslišanje oškodovancev

Streljanje v vasi Sirči: Eden od domačinov se je polulal, kri je začela špricati naokoli, Mitja je kričal ...

J.V.
6. 6. 2024, 10.45
Posodobljeno: 6. 6. 2024, 10.54
Deli članek:

Z zaslišanjem oškodovancev se je včeraj na koprskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje 62-letnemu Marinu Šavronu, ki mu tožilstvo zaradi lanskega streljanja v vasi Sirči očita povzročitev splošne nevarnosti in povzročitev lahke poškodbe.

Danijel Cek
Obtoženi Marino Šavron.

Obtoženi Marino Šavron naj bi 19. septembra lani večkrat streljal proti manjšemu kamiončku, s katerim so se v vas pripeljali trije moški. Z enim od vaščanom so bili dogovorjeni, da mu bodo odpeljali staro železo. Dva sta tudi Šavrona vprašala, če ima kaj starega železa, a ju je odslovil, češ da ga je nekomu že dal.

Ko je trojica stala ob kamiončku in se pogovarjala z domačini, so zaslišali prvi strel. Najprej jim ni bilo jasno, kaj se je zgodilo. Nihče ni niti pomislil, da je nekdo streljal. Mislili so, da je počilo na tovornem delu kamiona ali da je počila petarda. Ko se je trojica odpeljala, pa je po obtožbi Šavron večkrat ustrelil proti tovornemu vozilu in v roko ranil 41-letnega Kraševca, ki se je kot sopotnik peljal na desni strani. Šavron je v zagovoru zanikal očitke tožilstva in da bi tisti večer sploh prijel za orožje ter z njim streljal. Zatrdil je, da orožje, ki so ga policisti našli v njegovi hiši, ni njegovo. Vse skupaj naj bi mu nekdo podtaknil, je prepričeval senat.

PU Koper
Zaplenjena puška.

Včeraj je po pisanju Primorskih novic najprej pričal Nido H. iz Ljubljane, ki je tistega dne z znancema v vas prišel po staro železo. Povedal je, da so pri vaščanu, s katerim so bili dogovorjeni za odvoz starega železa, že vse pospravili, prišla je še soseda, ki jim je dala star bojler in še nekaj drugega železja. Nato se je odpravil k njunemu sosedu. "Vprašal sem ga, če ima kaj železa, pa je rekel, da ne," je povedal. Za njim je prišel še njegov znanec, ki mu je enako odgovoril. Včeraj se ni spomnil, da je obtoženi domačin takrat smrdel po alkoholu in da bi imel težave, ko je hotel na klopci pred hišo prižgati cigareto, kot je to povedal v preiskavi.

Po kratkem pogovoru sta se vrnila do kamiona, še nekaj govorila z domačini, ko se je slišal prvi pok. "Šel sem na kamion pogledat, če je počilo kaj tam, vendar ni bilo nič." Nato so se odpeljali. Ko so zavijali levo na cesto, je pogledal desno in pred hišo videl Šavrona. V rokah je imel puško in z njo ustrelil. "Bil je ta gospod z brki," je dodal in pokazal na obtoženega Šavrona. "Videl sem ga, videl ga je Mitja, ki je bil ustreljen ... Stal je na vhodnih vratih, na pragu hiše. Spomnim se ga," je opisal dogajanje, nato pa so ga premagale solze. Po tem dogodku obtoženega vidi ponoči, strah ga je. "Grabi me panika. Preverjam, če je v stanovanju vse zaklenjeno." "Kri je začela povsod špricati, Mitja je kričal," se je še spomnil septembrskega dogajanja.

Tudi oče šestih otrok Sanel R. ima zaradi incidenta nočne more. "Strah me je. Vsi smo še vedno v šoku. Nisem navajen, da nekdo strelja vate," je dejal. Ko je prvič počilo, se je starejši domačin, ki ima težave z zdravjem, tako prestrašil, da se je polulal. To se je ponovilo, ko so se nato slišali še drugi streli. Napadeni so se sami odpeljali do izolske splošne bolnišnice, policisti pa so na vozilu našteli osem lukenj, ki so nastale zaradi streljanja. Sojenje se bo nadaljevalo sredi julija. Senat je ugodil predlogu Šavronove obrambe za postavitev izvedencev alkohometrične in psihiatrične stroke, prav tako je ugodil predlogu za ogled kraja streljanja in rekonstrukcijo, na kateri bo sodeloval izvedenec balistične stroke.

Estrada

ron ely
Star 86 let

Umrl igralec Tarzana Ron Ely

gojmir lesnjak 2
V vlogi očeta in sina

Večna prijatelja Gojmir Lešnjak-Gojc in Jaša Jamnik

roman polanski
Opustitev obrekovanja

Polanski sklenil poravnavo v primeru domnevnega spolnega napada leta 1973

miki vlahovic
Po Marku tudi Tia

Miki Vlahovič v praznem gnezdu: Slovo boli

nina donelli otrok (9)
Naraščaj

Vesela nosečnica Nina Donelli razkrila spol otroka, ki ga pričakujeta z Maticem

britney
Sologamija

Britney Spears se je poročila že četrtič – tokrat ne z moškim

Zanimivosti

slovenija, slovenske-železnice, železnice, vlaki, pot-z-vlakom, vožnja-z-vlakom
Zanimivosti

Ugodne abonentske vozovnice za vlak pomembno prispevajo k zmanjšanju CO2 v našem okolju

prašič
Umetna inteligenca

Kmetje bodo lahko s telefonom ugotovili čustveno stanje svojih prašičev

nagon_1
Trajekt Estonia

Nagon iz kamene dobe še vedno ogroža življenja

henry kissinger
Henry Kissinger

Največji cinik hladne vojne

podgana
Na pomoč

(Video) V francoskih mestih nad kolonije podgan kar s pomočjo dihurjev

slika
Zanimivosti

JYSK nadaljuje s prenovo slovenskih otroških letovišč z namenom omogočanja boljšega spanca otrok in mladostnikov