Na kuharski olimpijadi bron Dejanu Pavliču


Med 19. in 22. oktobrom je v nemškem Erfurtu potekala svetovna kulinarična olimpijada, kjer je slovenska mladinska reprezentanca osvojila odlično tretje mesto. Med štirimi mladimi kuharskimi talenti (do 23 let), ki so prejeli bronasto kolajno, je bil tudi Dejan Pavlič iz restavracije Grad Otočec.
Na 22. kulinarični olimpijadi, največjem dogodku leta v kuharskem svetu, se je v različnih disciplinah pomerilo več kot 1.500 kuharjev in slaščičarjev iz petdesetih držav. Na tekmovanju, ki poteka vsake štiri leta, prvič pa je bilo organizirano že leta 1900, so slovenske barve poleg mladih kuharjev zastopali še nacionalna kuharska ekipa ter ekipa vojaških kuharjev.
22-letni Dejan Pavlič je pripravil štiri glavne inovativne jedi ter meni s tremi hodi, njegovi kuharski kolegi pa so to dopolnili s ploščo za osem oseb, prigrizkom ali t. i. finger food ter sladico. Eno izmed Dejanovih glavnih jedi so sestavljali file divjega prašiča, zdrobov cmok nadevan s brusničnim sokom in popečeno pletersko hruško, kuhana okrasna cvetača ter glaziran kostanj. Vse kuharske mojstrovine je ocenjevala zahtevna mednarodna komisija, tako njihov videz in okus kot tudi ustvarjalnost.
Mladi kuharji so se na olimpijado intenzivno pripravljali dva meseca. Kot je povedal Dejan, ki prihaja iz Dobravice pri Šentjerneju, so se skupaj odločili, kaj bodo pripravili, potem pa je vsak sam "pilil" tisti del, za katerega je bil v ekipi zadolžen. Generalko so izvedli na letošnjem Gostinsko turističnem zboru Slovenije, kjer jim je vse teklo kot po maslu, tako da so šli na olimpijado z veliko mero optimizma.
''Čeprav smo dobili bronasto medaljo, se mi zdi, kot da bi dobili zlato. Biti tako dober na tako pomembnem tekmovanju, je res velik uspeh, ki pomeni priznanje za dosedanje delo in trud ter veliko vzpodbudo za naprej," je še dodal Dejan, ki je vidne uspehe na kuharskih tekmovanjih v Sloveniji in v tujini dosegal tudi že pred olimpijado. Lani je bil v avstrijskem Innsbrucku prvi na Big cooking contest-u, kjer je tekmovalo 24 ekip.
Da se s tovrstnimi uspehi zaposlenih na Gradu Otočec dokazuje odličnost grajske kuhinje, pa je prepričan tudi namestnik direktorice Hotelov Otočec Andrej Hiti.
Terme Krka, d.o.o., Novo mesto
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
