Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kosilo v pol ure


M. P., Pe. R.
29. 1. 2018, 11.01
Posodobljeno
30. 01. 2018 · 07:53
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ni nujno, da se nam vedno mudi. Včasih je dovolj že to, da bi se radi nekoliko spočili in ne zapravili celega dopoldneva v kuhinji, obenem pa bi radi pojedli nekaj nasitnega in dobrega. Prav zato smo za vas danes pripravili nabor receptov za hitro in slastno kosilo.

Njoki v smetanovi omaki
Dreamstime
Njoki v smetanovi omaki

Njoki v smetanovi omaki (osebe: 4, priprava: 30 min)

Sestavine:
800 g njokov
8 žlic olja
4 rezine kuhane šunke
400 g češnjevih paradižnikov
1 majhna konzerva vloženega graha in korenja
320 ml smetane
12 žlic drobnjaka
sol, poper

Priprava:

1. Njoke popečemo na olju.

2. Šunko narežemo na koščke, paradižnike razpolovimo. Zmešamo oboje z zelenjavo iz konzerve in vse dodamo njokom.

3. Zalijemo s smetano in pregrejemo. Solimo, popramo. Potresemo z drobnjakom in postrežemo.

Kruhek z origanom
Andrej Križ
Kruhek z origanom

Kruhek z origanom (osebe: 4, pečenje: 20 min)

Sestavine:
100 g koruzne moke
150 g bele moke
1/2 žličke soli
20 g nastrganega parmezana
80 g masla
2 jajci
2,5 dl mleka
2 žlici sesekljanega svežega ali 2 žlički posušenega origana

Priprava:

1. Pravokoten pekač velikosti 20 x 20 centimetrov namažemo z maslom. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V skledo presejemo obe vrsti moke, primešamo sol, pecilni prašek in parmezan. V drugi skledi najprej stepemo z mešalnikom na kocke narezano maslo in jajci, primešamo mleko, nazadnje dodamo še moko in dobro zmešamo.

2. Testo stresemo v pekač in površino poravnamo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 20 minut. Še toplo narežemo na kocke in postrežemo.

Solata s stročjim fižolom
Andrej Križ
Solata s stročjim fižolom

Bogata solata s stročjim fižolom (osebe: 4, priprava: 30 min)

Sestavine:
600 g stročjega fižola
1 kumara
4 paradižniki
1/2 stebla pora
250 g prekajenih puranjih prsi
sol in poper
2 žlici sladko-pekoče čilijeve omake
2 žlici olja
3 žlice kisa

Priprava:

1. Fižol očistimo in narežemo na kose, nato ga skuhamo v slani vodi. Kumaro olupimo, po dolžni prerežemo, če je treba, z žličko odstranimo semena, nato jo narežemo na koščke. Por in paradižnik narežemo na koleščke. Prekajeno meso narežemo na tanke rezine.

2. Vso zelenjavo damo v skledo, solimo in popramo, prelijemo z oljem in kisom, dodamo še sladko-pekočo čilijevo omako in premešamo. Nazadnje dodamo še prekajeno meso in postrežemo.

origano
Dreamstime
origano

Nasvet dneva: začimba tik pred zdajci

Danes izjemoma ne pripravljamo sladice, temveč kruhek, v katerem kraljuje aroma origana. Slednjega sicer s pridom uporabljamo tudi v drugih kuharskih podvigih. Zato vam na srce polagamo namig: da razvije svojo aromo, origano dodajamo med kuhanjem, najbolje kakšnih 15 do 20 minut prej, preden je jed gotova.

Preberite tudi: Nekaj novega: piščančji kari. Kliknite TUKAJ!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.