Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Dan zavržene hrane

Iz ostankov hrane ajdov namaz, špargljeva juha in kruhov narastek


dolenjski-list
Besedilo in fotografije: L. Markelj
24. 4. 2024, 14.10
Posodobljeno
25. 04. 2024 · 13:36
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_20240424_113300_edit_377678105733514.jpg
Skupina učencev 6. , 7. in 8. razreda OŠ Drska z mentorico Jožico Muhič je danes dopoldne v novomeški Supernovi ponujala slastne obroke iz zavržene hrane.

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Na ta dan z različnimi akcijami mnogi spodbujajo ljudi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane, ki je problem.

Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto ostanejo neporabljene. Poudarek je tudi na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov.

V okviru dneva zavržene hrane je s posebno akcijo v projektu Kuhna pa to sodelovala tudi skupina učencev OŠ Drska iz Novega mesta in danes dopoldne v Supernov obiskovalcem ponujala zanimive obroke, ki so jih pripravili iz ostankov hrane in sicer predjed, glavno jed in sladico.

img_20240424_113432_edit_377701808431948.jpg
Boste poskusili?

Kot je povedala njihova mentorica Jožica Muhič, so za predjed pripravili namaz iz ajdove kaše, za glavno jed špargljevo juho z žličniki iz pire krompirja, za sladico pa so ponujali kruhov narastek z jabolki. Obiskovalci so bili navdušeni in morda so tudi sami dobili idejo, da kaj podobnega naredijo sami doma.

Osnovnošolci z Drske v projektu Kuhnapato sodelujejo že od vsega začetka, to je 14 let, in v tem času so pripravili že zanimive jedi in izbrskali mnoge stare recepte, dosegli pa tudi že lepe uspehe. Sedaj projekt nima več tekmovalnega značaja.

Na svetu zavržemo 30 odstotkov pridelane hrane!

img_20240424_113445_edit_377735151880901.jpg
Obiskovalci trgovskega centra so se radi ustavili ob njihovih mizah.

Je pa problematika zavržene hrane gotovo danes zelo pereča. Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 700 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 30 odstotkov pridelane hrane.

Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada RS v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 odstotkov. Sledijo so gostinstvo in strežba hrane s 37 odstotki, trgovina z živili z 9 in proizvodnja hrane s 7 odstotki.

Letošnja kampanja ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, naj zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnamo varčno. Ključni koraki za manj zavržene hrane so, da načrtujemo svoje obroke, kupujemo lokalno, trajnostno hrano in ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi.

img_20240424_113441_edit_377725837316319.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.