Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

To je slastna enolončnica z govedino in maslenko


Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
23. 2. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Med jedmi, ki jih jemo z žlico, so v zimskih mesecih enolončnice absolutne zmagovalke. Krepke juhe s koščki mesa in veliko zelenjave nas preskrbijo z vsemi potrebnimi hranili, ogrejejo in okrepčajo. Lahko jih jemo več dni, presežek pa shranimo v zamrzovalnik.

k z govedino in maslenko.jpg
Revija Zarja
Enolončnica z govedino in maslenko

Enolončnica z govedino in maslenko

Za 6 oseb

Priprava: 125 minut

Sestavine: 1 velika čebula, 3 stroki česna, 150 g stebelne zelene, 300 g šampinjonov, 100 g korenja, 1 kg buče maslenke, 200 g paradižnika, 5 žlic olivnega olja, 700 g govedine, 1 lovorov list, 4 vejice timijana, 4 vejice rožmarina, sol, poper, 2 žlici sesekljanega peteršilja.

Priprava: Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Očistimo zeleno in gobe ter oboje narežemo na koščke. Korenje ostrgamo in narežemo na koleščke. Buči odstranimo semena in olupek ter meso narežemo na koščke. Paradižnik umijemo in na drobno zrežemo. Pripravljeno zelenjavo, razen česna in paradižnika, pražimo 5 minut na dveh žlicah olivnega olja v loncu. Potem jo stresemo iz lonca in prihranimo. Meso narežemo na koščke in popražimo na preostalem olju. Zalijemo s poldrugim litrom vode, zavremo, dodamo sol, poper, česen, lovor in zelišča. Kuhljamo na zmernem ognju poldrugo uro. Potem dodamo v lonec še praženo zelenjavo in koščke paradižnika. Segrevamo do vrenja in v pokritem loncu kuhljamo še 5–10 minut. Nazadnje potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 7, 12. 2. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.