Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Če ostaneta kruh in sir


M. Kr., Ženska
10. 5. 2019, 16.01
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko nam v pekarni ali prodajalni zadiši sveže pečen kruh, pogosto nimamo mere in ga kupimo več, kot ga potrebujemo, starega pa nihče več ne je. A nikar ga ne zavzite, dokler se povsem ne posuši ali splesni, ga lahko domisleno uporabimo na različne načine.

sir kruh dreamstime_xxl_40983598.jpg
Dreamstime
Kruhov narastek s sirom

Narežemo ga na majhne koščke, pokapljamo z razpuščenim maslom ali oljčnim oljem in ga popečemo. Popečene kockice pa uporabimo kot jušni vložek ali kot dodatek spomladanski solati. Kruh lahko narezan na rezine namočimo v mleku in jajcih, ki jih ocvremo ter ponudimo k solati ali pa posujemo s sladkorjem in jih postrežemo kot sladico. Star kruh lahko uporabimo tudi v različnih nadevih, za mesne polpete ali sesekljano pečenko. Zagotovo pa vas bo navdušil tudi kruhov narastek s sirom, ki ga lahko pripravimo za kosilo ali večerjo, porabili pa bomo tudi sir, če nam ostaja.

KRUHOV NARASTEK S SIROM

Sestavine za 4 osebe:
8 tankih rezin kruha (skupaj približno 200 g),
125 ml suhega belega vina,
8 približno ½ cm debelih rezin grojerja,
40 g zmehčanega masla,
3 majhna jajca,
200 ml mleka,
200 g smetane za stepanje,
1 žlička soli,
poper in
muškatni orešček.

kruh dreamstime_xxl_102959349.jpg
Dreamstime
Kruh

Namesto grojerja lahko uporabimo ostanke različnih vrst sira, topljeni sir ali gavdo.

Rezine kruha pokapamo z vinom. Siru po potrebi odrežemo skorjo. Plitvo nepregorno posodo namažemo s polovico masla in vanjo menjaje zložimo rezine kruha in sira tako, da se deloma prekrivajo. Jajca razžvrkljamo z mlekom in smetano. Preliv krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Polovico preliva zlijemo na kruh in sir. Posodo potisnemo na spodnjo poličko pečice, ki smo jo segreli na 200 ºC, in narastek pečemo 15 minut. Potem ga prelijemo z drugo polovico preliva in potresemo s kosmi preostalega masla. Prepekamo še 15 minut, nato takoj ponudimo.

Poleg se najbolj poda mešana listnata solata.

sir dreamstime_xxl_136440264.jpg
Dreamstime
Sir
Objavljeno v reviji Ženska št. 3, 4. 3. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.