Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Če nimate kvasa, lahko uporabite alternativo


tednik
Štajerski Tednik
29. 3. 2020, 21.46
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V teh dneh se v marsikaterem domu porajajo ideje o preizkušanju novih receptov in jedi, številne izmed njih pa zahtevajo tudi kvas. Ste ga ob zadnjem obisku trgovine pozabili kupiti ali ga morda ni bilo? Ali pa ste ga morda kupili na zalogo, pa ne veste, kam z njim?

1585234042_pomagajmo_si.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Če ste ga kupili na zalogo, ga lahko zamrznete, če ga imate le še košček, ga lahko namnožite, če ga nimate, uporabite nadomestke.

Če ste zadnji košček porabili za pripravo kvasca, ki ga boste uporabili za peko kruha, ste na dobri poti. Iz pripravljenega kvašenega testa vzemite zgolj za majhno pest testa, položite na krožnik ter shranite v hladen in temen prostor. Pustite, da se posuši. Če boste testo uporabili že naslednji dan, bo v notranjosti še nekoliko vlažno, sicer pa ga večer pred peko raztopite v topli vodi in nato dodajte zmesi malo sladkorja. Čez noč bo nastal kvasec, ki ga lahko uporabite za pripravo naslednje jedi. Postopek s sušenjem pa lahko ponavljate v nedogled.

Pecilni prašek

Pecilni prašek je sicer kemično sredstvo za vzhajanje in ga poznamo šele od 19. stoletja. Po navadi ga uporabljamo za rahljanje biskvitnega testa ali testa, v katerem je več maščobe, ki pa je kvas ne prenese, zaradi česar maščobo pri kvašenih receptih dodajamo povsem na koncu. Pecilni prašek je primernejši tudi v receptih z orehi ali s suhim sadjem, uporabljamo ga tudi pri mokah, ki vsebujejo malo glutena, na primer pri kokosovi, ovseni ali riževi, ki je kvas ne more zrahljati. A bodite previdni pri odmerjanju, saj lahko prevelika količina spremeni barvo testa.

Soda bikarbona

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.