Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 26. jun 2018

  • 20:29
    b1a675de5d391ad90a660b1a91cb88f5.jpeg

    (FOTO) Koncert Andraža Freceta in Nataše Trček 

    V okviru Festivala Soboški dnevi sta danes v evangeličanski cerkvi koncertirala Duo Andraž Frece in Nataša Trček. Harmonikar in sopranistka sta študenta magistrskega študija na Akademiji za glasbo Ljubljana. Mentor Andraža Freceta je Luka Juhart, Nataše Trček pa Barbara Jernejčič Fürst. Oba svoje glasbeno znanje izpopolnjujeta na raznih poletnih šolah in mojstrskih tečajih. Frece je tudi prejemnik Prešernove nagrade na akademiji, saj je kot solist z godalnim orkestrom krstno izvedel Concertino za harmoniko in godalni orkester Leona Firšta. Trčkova pa nastopa v različnih operah in komornih sestavih. 

    19:07
    fcbb4e9aee83c6fd12e5eedefea92433.jpeg
    vestnik · Zdravje

    Konopljo uporabilo 21 odstotkov 15-letnikov

    Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan proti zlorabi in trgovanju s prepovedanimi drogami. Letošnji slogan se glasi "Prisluhnimo otrokom in mladostnikom – prvi korak k varnemu in zdravemu odraščanju", z njim pa želi Organizacija združenih narodov poudariti pomen na znanstvenih osnovah temelječe preventine na področju preprečevanja uporabe drog. Taka preventiva je učinkovita investicija v blagostanje otrok, mladostnikov, družin in skupnosti. 

    13:14
    10:42
    824b192e53c7532e0bdb5dcd77f7af35.jpeg

    Posvetitev oltarja v Dolencih  

    Maša in posvetitev sta sovpadali tudi z dnevom državnosti, saj, kot je povedal dolenski župnik Vili Hribernik, se »vsi premalo zavedamo, kje živimo, namreč v kako lepo državi, ker nas v življenju vse bolj vleče naprej le materializem«.

    05:00
    1530169704_ml-nagrajenci_dornava.jpg

    Dornava: Z osrednje slovesnosti ob 23. prazniku občine

    »Najbolj ponosen sem na to, da je veliko razumevanja med vami. Sodelovanje med društvi in občani je zares pohvalno. Naj ta duh sodelovanja med vami tudi ostane in vam želim vse dobro,« je zbrane na osrednji slovesnosti ob 23. prazniku občine Dornava, na kateri so podelili tudi občinske plakete in priznanje, nagovoril župan Rajko Janžekovič.

    05:00
    05:00
    1529925093_odlicnjaki_ormoz.jpg

    Ormož : Župan sprejel 34 odličnjakov

    Pred kratkim se je v prostorih ormoškega gradu zbralo 26 ormoških osnovnošolcev in osem dijakinj Gimnazije Ormož, ki so vsa leta izobraževanja opravili z odliko. Odličnjake je skupaj z ravnatelji in mentorji sprejel ormoški župan Alojz Sok.

    05:00
    1529925024_cg_gruskovje_kolone.jpg
    tednik · Promet

    Sp. Podravje: Prvi počitniški vikend prinesel prometni kaos

    Minuli konec tedna, ob začetku šolskih počitnic, je bila gneča na cestah proti Hrvaški seveda pričakovana. Vendar  se dolge kolone vozil letos ne vijejo le po avtocesti oz. njenem gradbišču, temveč predvsem po avtocesti vzporedni (bodoči) regionalni cesti skozi Žetale. Da za pičlih nekaj kilometrov novega asfalta niso pripravljeni odšteti 15 evrov za tedensko vinjeto, tujim turistom težko zamerimo ...

    00:00
    matej-tomazic_1115x560_acf_cropped.jpg

    Matej Tomažič

    »Zelišča so naš zaščitni znak, naša zastava in moja strast,« pravi Matej Tomažič iz vipavske Majerije, ki je že pri desetih letih starše prosil, da mu za zelišča odstopita gredico na vrtu. Takrat je že čutil, da bo kuhar. Bil je ambiciozen, med šolanjem delal v Hiši Franko in na dvorcu Zemono, pozneje pa kuhal […]

    00:00
    wine-791133_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

    Vina roze

    Ko pomislim, kdaj, kje in s čim bi si zaželel kozarec hladnega vina nežne rožnate barve z nakazanimi (ne premočnimi) okusi rdečega jagodičevja, pridejo na dan odgovori: poleti, nekje v hladni senci, ob sveži sezonski zelenjavi in morski hrani. Roze, kot se ime vina rosé pravilno posloveni – ni tako nova pogruntavščina, kot si mogoče mislimo.

    00:00
    govedina2_1115x560_acf_cropped.jpg

    Zorjenje in peka govedine

    Ko pomislimo na meso, si najpogosteje predstavljamo govedino. Spremlja nas vse življenje, a roko na srce – tako malo vemo o njej. Veliko ljudi mesarje še vedno sprašuje: »Ali je govedina sveža?« In mesar seveda odgovori: »Sveža, sveža!« Kosi mesa, ki so primerni za peko, zrezke in žar, običajno končajo v juhi, ki jo kuhamo več ur, v golažu ali kot dušeni goveji zrezki ... Ko pripravljamo žar, le redko pomislimo na govedino. Po navadi predvsem pečemo svinjino, perutnino, morda ribe.

    00:00
    jostov-hram-srbski-zar-v-podnartu-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Joštov hram

    Poletje je kulinarični sinonim za mnoge dobrote, med katerimi bi večina zagotovo na prvo mesto postavila jedi z žara. Odkrivati nove sestavine, ki jih lahko spečemo na žaru, se igrati z marinadami, različnimi kosi mesa in tehnikami, je spodbudno in zaželeno, a med najbolj priljubljenimi jedmi z žara so še vedno tiste, ki se spogledujejo z Balkanom. Čevapčiči in pleskavice so železni repertoar piknikov, ko pa si zaželimo česa več, se je po nasvet in na degustacijo najbolje obrniti k mojstrom. Eden teh je Miloš Jovanovič, lastnik in kuhar gostilne Joštov hram, ki v Podnartu nadaljuje 30-letno tradicijo priprave srbskih dobrot z žara.


    © 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

    Vse pravice pridržane.