Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 25. maj 2018

  • 16:27
    1e8ae5f74b7070c11d062c078440b379.jpeg
    vestnik · Kultura

    Mankice in Miškeci v Kranjčevi Veliki Polani   

    V domu krajanov v Veliki Polani so pripravili prireditev, s katero so se spomnili 110. obletnice rojstva pisatelja Miška Kranjca, rojaka, ki je v svojih knjigah opisoval življenje v Veliki Polani in okolici. Na prireditvi so podelili priznanja najboljšim avtorjem literarnih del, ki so prispela na natečaj z naslovom ene od Kranjčevih del Strici so mi povedali.

    16:00
    Uho
    njena · Bolezni

    Zakaj poleti bolijo ušesa?

    Ker so ušesa izpostavljena številnim škodljivim dejavnikom, kot so nečistoče iz okolice, mikrobi in hrup, v prihajajočih mesecih tudi voda, se hitro pojavijo nevšečnosti, povezane z njimi. Nepravilna higiena lahko pripelje do nastanka ušesnih čepkov in vnetja ušesa.

    13:47
    12:55
    dm teka za ženske se bodo tudi letos udeležile Vesele nogice (foto Anže Malovrh) (2).jpg
    Šport · Oglas

    dm tek za ženske in društvo Vesele nogice: z roko v roki

    dm tek, največji tekaški praznik za ženske, povezuje dame iz vse Slovenije, ki jim tek predstavlja zdrav način življenja in odlično priložnost za druženje. Obenem pa je že vrsto let tudi dogodek, na katerem imajo priložnost posamezniki s posebnimi potrebami. To zadnja leta z aktivno udeležbo dokazujejo člani društva Vesele nogice.

    12:00
    jan kovacic
    njena · Šport

    Jan Kovačič ostal brez besed

    Osebnemu trenerju Janu Kovačiču le redko zmanjka besed, toda pred kratkim, ko sta ga v komentatorskem studiu dobili v roke Jasna Kuljaj in Indira Ekić, je moral, čeprav nerad, priznati premoč ženskam.

    11:30
    ba57f955f69a96d28d14245a08ab0039.jpeg
    vestnik · Kronika

    Mitja od Belega tigra še vedno ni dobil svojega denarja 

    Še vedno ni znano, kje je 11 tisoč evrov, ki jih je društvo Beli tiger zbralo na dobrodelnem koncertu za Mitjo Šoštariča, na dan pa prihaja vse več podrobnosti o delu predsednika društva Martina Pučka. Ta se je sprva izmikal tudi nakazilu sredstev, ki jih je društvo zbiralo za Lano, deklico s prirojeno genetsko napako, a se je po naši objavi zgodbe njene matere podvizal in nakazal 70 evrov

    11:00
    alen kobilica
    njena · Šport

    Alen Kobilica jo končno ima!

    Maneken in podjetnik Alen Kobilica je dokaz, da kjer je volja, tam je pot. Kljub slepoti, posledici možganskega tumorja, pridno trenira in se udeležuje tekem.

    09:43
    3b - čaša.jpg

    Preoblikujte telo z močjo od znotraj

    Bi pred poletjem radi podarili telesu lepšo obliko, sebi pa moč, ki izhaja od znotraj? Ambasadorka zdravja in gibanja Tanja Želj nam je predstavila Tanergijin shaping pilates program s skrbno izbranimi vajami za najbolj kritične točke telesa (trebuh, noge, zadnjica, roke), ki se s pomočjo pilates obroča začutijo mnogo intenzivneje in globlje, kar je tudi glavni namen tega programa.

    07:30
    branko đurić đuro

    Za Đura je druženje s svetovnimi zvezdniki naporno

    Kjerkoli se pojavi Đuro, ljudje pričakujejo, da jih bo zabaval. Vendar mu v zasebnosti še malo ni do zabavanja ljudi. Z njimi ima raje konstruktivne in prijetne pogovore. To prenaša tudi na svoje najbližje – ženo Tanjo Ribič in otroke, sina Filipa ter hčerki Zalo in Elo.

    05:00
    1527171126_cg_gozdna_plaza.jpg
    tednik · Turizem

    Ptuj: Gozdna plaža ob Dravi

    Ta teden se bo na Ptuju začela urejati gozdna plaža. Turistični potencial na desni strani reke Drave bo končno vsaj delno izkoriščen. Projekt bo izpeljan fazno, prvi korak bo končan že naslednji mesec, ko boste pod krošnjami dreves lahko uživali na ličnih krožnih klopcah.

    05:00
    1527170975_em_seja_videm.jpg

    Videm: Kanalizacija »pogoltnila« kulturno dvorano

    Že nekaj let je ena najbolj vročih tem na sejah videmskega občinskega sveta kanalizacija na vodovarstvenem območju, tako je bilo tudi tokrat. Zaradi podražitve izgradnje kanalizacije v Tržcu in Jurovcih so občinski svetniki potrdili že drugi rebalans letošnjega občinskega proračuna, čeprav se s takšnim razdeljevanjem denarja niso strinjali vsi.

    05:00
    1527170898_cg_sola_1.jpg

    Ptuj: Koteks za nekatere kulturni spomenik, za druge podrtija

    Dva meseca časa si bodo ptujski mestni svetniki vzeli za premislek in tehtanje dejstev o tem, kaj je bolj ekonomično in smiselno: stavbo na Raičevi obnoviti in nameniti za delovanje Glasbene šole Karola Pahorja ali jo prodati. Še vedno je odprta opcija, da se glasbenike preseli v stavbo nekdanjega Koteksa.

    05:00
    1527170568_cg_volisca_naslovka.jpg

    Dravsko polje, Haloze: Ukinjanje in združevanje volišč

    Z letošnjim februarjem je začela veljati novela Zakona o volitvah v državni zbor, ki skopo določa: »Volišča morajo biti dostopna invalidom.« Državni zbor je novo določbo zakona sprejel na podlagi odločbe Ustavnega sodišča RS, a si z njo glave očitno ni pretirano belil. Zakaj so na nedavnem referendumu o izgradnji drugega tira železniške proge Koper–Divača nekateri občani Vidma morali do volišč premagati tudi nekaj kilometrov več kot na preteklih volitvah in referendumih?

    05:00
    1527171036_pgd_gasilci_trzec.jpg
    tednik · Promet

    Tržec: Neljubi dogodek pri gasilskem domu

    Na prvi dan 17. kongresa Gasilske zveze Slovenije na Ptuju je gasilce Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tržec pred domačim gasilskim domom čakalo neprijetno presenečenje; intervencijsko pot so zaprli delovni stroji in tako onemogočili izvoz gasilskih vozil.

    00:00
    tomaz-polenec_1115x560_acf_cropped.jpg

    Tomaž Polenec

    »Ni zmeraj vse v kaviarju, tartufih in jastogih,« je prepričan Tomaž, ki bi se v kuhinji prej označil za svetovljana kot za pristaša strogo domače kulinarike. »Blizu mi je princip primarnosti živila, ko zanimivo surovino pripraviš tako, da stvari čim manj zapletaš. Včasih imajo lahko preprostejša živila celo višjo kakovost in zanimivejšo moč!« Tomaž Polenec je kuhar, lastnik in idejni vodja kranjske restavracije Brioni. Navdih za svoje jedi črpa v knjigah in potovanjih, prepletenih s kulinaričnim izobraževanjem. Največkrat ga pot zanese v južno Francijo, saj so, kot pravi, ti kraji najbolj sorodni z njegovo dušo, predvsem glede ljudi, kulture in seveda hrane. S Francijo ga povezujejo tudi spomini na otroštvo; osem let je živel v Parizu in tam prišel prvič v stik s »pravo« kulinariko. Morda mu je tudi zato še danes najbližje francoska kuhinja. Po končanem šolanju je prakso opravljal v ljubljanski restavraciji As, kar zgodaj pa se je pokazala priložnost za nakup nekdanje restavracije Park: »Kot Kranjčan in nostalgik sem vesel, da smo jo kupili, čeprav si nikdar prej ne bi upal niti razmišljati, da bi kdaj imel tako velik kompleks!« Restavracija, ki so jo poimenovali Brioni, saj so jo Kranjčani tako klicali vse od prihoda Tita v restavracijo Park, namreč ni le restavracija, temveč so ob njej tudi kavarna s slaščičarsko delavnico, bistro in lounge bar. »Smo veliki, morda včasih še preveliki, ampak tako pač je!« z nasmehom pravi Tomaž, ki ima srečo, da mu pri vodenju restavracije pomagata žena Barbara in brat Jan. Ko so bili pred dvema letoma povabljeni v združenje Jeunes Restaurateurs d'Europe, ki združuje najboljše mlade evropske gostince, je bil Tomaž zelo počaščen, zagotovo pa mu je visoko priznanje dalo tudi nov zagon. »Včasih pomislim, da bi bilo imeti restavracijo kje drugje morda lažje, a to ni nujno. Formula za uspeh ni lokacija, je predvsem trdo delo in cilji, ki so sicer visoko, a realno zastavljeni!«

    00:00
    erzetic-iz-visnjevika-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Erzetič iz Višnjevika

    Vsaka vinska pokrajina ima drugačne naravne danosti, drugačno zgodovino in tradicijo. Od drugih pokrajin se razlikuje s svojo geografsko zamejenostjo in z različnimi vinskimi sortami, ki so se z delom več generacij vinogradnikov izkazale kot najprimernejše in so dajale najboljše rezultate. Velik del kakovosti vina je prav njegovo enkratno poreklo, ki mu daje identiteto in je izraz nečesa, česar ne more poustvariti nobena tehnologija.

    00:00
    gostilna-pri-lojzetu-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Gostilna pri Lojzetu

    Obisk Gostilne pri Lojzetu je doživetje. Je čisti užitek. Da je Tomaž Kavčič z vsem srcem predan gostinstvu in slehernemu gostu, ne moremo spregledati. Prav tako ne, da je z njegovo avtorsko kuhinjo renesančni dvorec Zemono postal prava kulinarična trdnjava.

    00:00
    bezeg-belo-cveti-in-temno-dozori-A_1115x560_acf_cropped-1.jpg

    Bezeg: belo cveti in temno dozori

    Bezeg, z latinskim botaničnim imenom Sambucus, spada med grmovnice ali nizka drevesa. Poznamo kar okrog 30 različnih vrst bezga, ki uspevajo v zmernih do subtropskih regijah na severni in južni zemeljski polobli. Bezeg ljubi sončne lege ob robovih gozdov in jas, prav tako ljubi bližino človeka, zato ga je polno po naših vaseh in na vrtovih. V naših krajih zrastejo grmi bezga tudi nekaj metrov visoko in so krepke rasti kot manjša drevesa. Cvetovi imajo spomladi zelo značilen in tudi zelo intenziven, aromatičen vonj, ki močno navduši sprehajalce, vendar ne privlači žuželk, zato je za bezeg značilna samolastna oprašitev.

    00:00
    mmmm-…-marmelada-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Mmmm … marmelada!

    Pripravljanje marmelade je obred. Začne se s sprehodom po gozdu in sadovnjaku, nabiranjem sadja in izbiranjem ravno prav zrelih sadežev, nadaljuje s čiščenjem sadja in steriliziranjem kozarcev, nato nastopi vkuhavanje, računanje pravega razmerja sladkorja ter neprestano mešanje; ob tem nam misli seveda bežijo k trenutku, ko bomo marmelado prvič namazali na kos pravkar pečenega kruha … čisti užitek!

    00:00
    izbira-in-shranjevanje-lubenice_558x620_acf_cropped.jpg

    Izbira in shranjevanje lubenice

    V: Prihaja poletni čas, ko se vsi radi osvežimo tudi z lubenico. Po navadi vedno kupim razrezano, saj se mi je že zgodilo, da sem, če sem kupila celo, vsaj polovico kaj hitro vrgla stran, ker je bila nezrela ali kašasta. Kaj svetujete pri nakupu lubenice?

    00:00
    kateri-zelirni-sladkor-uporabiti_558x620_acf_cropped.jpg

    Kateri želirni sladkor uporabiti?

    V: Pred začetkom sezone vkuhavanja sadja se vedno sprašujem, kateri želirni sladkor uporabiti za vkuhavanje marmelade. Na trgu namreč obstaja cela vrsta različnih tovrstnih sladkorjev.


    © 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

    Vse pravice pridržane.