Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 9. avg 2018

  • 20:30
    18:17
    Milan Mandarić.jpg

    Mandarić o govoricah, da bo odšel že septembra

    Slovenski nogometni prvoligaš Olimpija iz Ljubljane je bil v zadnjih mesecih precej izpostavljen, ne le zaradi rezultatskega uspeha, temveč tudi glede vseh stvari, ki so se dogajale ob igrišču. Predvsem je nejasno, ali bo predsednik Milan Mandarić zapustil krmilo. Kot je pojasnil v pogovoru za STA, se doslej o prodaji kluba ni pogovarjal z nikomer.

    18:00
    2ca358d39b03d5d1d72695d8620fb6c1.jpeg
    vestnik · Šport

    Tečaj in turnir: Klub prekmurskih študentov vabi na tenis

    Klub prekmurskih študentov vabi vse, ki si želite izboljšati teniške veščine in se preizkusiti v igranju tenisa, na teniški tečaj, na katerem boste lahko spoznali prvine tega priljubljenega športa ali pa pod vodstvom teniških učiteljev izboljšali svojo tehniko. 

    15:18
    zlate palice, zlato.jpg

    Odvetnik kradel skupaj s kriminalci, ti pa so ga prevarali

    Bivši odvetnik z Dunaja je priznal, da je skušal s pomočjo romunskih kriminalcev izvesti krajo zlatih palic od svoje starejše prijateljice v vrednosti 700.000 evrov. Kriminalci so krajo uspešno izvedli, a opetnajstili tudi odvetnika in ga pustili praznih rok. Bo pa zato zdaj poravnal dolg roki pravice.

    13:01
    perrow1.jpg

    Zdravnica, ki zdravi z zgodbami

    Susan Perrow, avstralska pedagoginja in mednarodno priznana pisateljica terapevtskih zgodb je obiskala Slovenijo ob izidu njenega slovenskega prevoda knjige »Zdravilne zgodbe za vedenjske izzive«.

    12:43
    379ba46b421ddb96349b47cd897c4a36.jpeg
    vestnik · Promet

    Vročina v mestu: Delali so le do 13. ure 

    Visoke temperature v zadnjih dneh ne popuščajo in pričakuje se, da bi se danes podrl letošnji vročinski rekord. Ljudje, pa tudi živali in rastline, vročino slabo prenašamo, kar močno vpliva tudi na tempo življenja. Ulice so se izpraznile, ljudje pa so se umaknili v senco. Kako ljudje prenašamo vročino? In kako živali? Kako je na urgenci?  

    11:18
    d36699a33db7f363c7b6177c0ae56699.jpeg
    vestnik · Šport

    V spomin Antonu Satlerju - Bracu (1944 - 2018)

    Najožji sorodniki, številni prijatelji, znanci in predvsem nekdanji nogometaši Mure iz Murske Sobote so se minuli torek na pokopališču v Gornji Radgoni še zadnjič poslovili od Anton Satlerja - Braca, ki je omagal po daljši bolezni. Med tistimi, ki so se prišli poklonit nekdanjemu odličnemu nogometašu, je bil tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

    11:10
    1533813055_cg_plavec_kipar.jpg
    tednik · Kultura

    Ptuj: Mesto bogatejše za „glasbeni“ hrastovi skulpturi

    Letošnjemu povabilu glasbenega festivala Arsana se je odzval tudi ptujski akademski slikar Tomaž Plavec s kiparskim projektom. Porajalo pa se je veliko vprašanje, kaj naj kipar na glasbenem festivalu sploh počne; v prvi vrsti seveda glasbo ali pa nekaj v povezavi z glasbo. Iz tega izhaja tudi koncept, ki ga je pripravil za teden dni ustvarjanja na dvorišču Fürstove hiše, pred svojim ateljejem, tako da je imel pri svojem delu vsak dan občinstvo, ki je z velikim zanimanjem spremljalo nastajanje dveh novih ptujskih kiparskih stvaritev, dveh večjih hrastovih skulptur, visokih blizu 2,20 metra in težkih čez 200 kg.

    11:07
    1533812917_mg_grajena.jpg
    tednik · Šport

    18. praznik ČS Grajena: Kuhali, športali in se družili

    V ČS Grajena so v sklopu 18. praznika četrtne skupnosti 28. julija izvedli bogat program športno-rekreativnih in družabnih aktivnosti ter druženja v športnem parku Grajena. Letos so se odločili, da bodo praznovali malo drugače, brez slavnostnega dela, kulturnega programa in podelitve priznanj.

    11:05
    1533812780_mv-potovanja.jpg

    Počitnice si je lani privoščilo največ gospodinjstev v zadnjem desetletju

    Vsakdo si najverjetneje želi vsaj enkrat letno spakirati kovčke in se oddaljiti od vsakdanjega vrveža. Lani se je želja po enotedenskem oddihu uresničila 72 % slovenskih gospodinjstev, kar je največ v zadnjih 12 letih, oziroma sta lani dopustovali dve tretjini Slovencev in Slovenk, ugotavljajo na statističnem uradu. Najbolj obiskana država? Seveda Hrvaška!

    06:00
    dcbcf857bbbfd2955c62c6d1b0f99a4c.jpeg
    vestnik · Kultura

    Jude simbolično vračajo domov

    V Murski Soboti, Lendavi, Beltincih in tudi v drugih krajih po Pomurju je živela judovska skupnost, ki je pomembno sooblikovala gospodarstvo, razvoj in življenje nasploh v tej pokrajini. Holokavst in nacistično preganjanje ter tudi odnos do judov po drugi svetovni vojni pa so korenito zaznamovali to skupnost. Izginili so iz domov, ulic, iz življenja mest in krajev… in o tem se ni veliko govorilo. Te ljudi in njihove družine zdaj simbolično vračajo v mesta, kjer so živeli.

    00:00
    alenka-kodele_1115x560_acf_cropped.jpg

    Alenka Kodele

    Za Alenko Kodele mnogi trdijo, da je najboljša slaščičarka v Sloveniji. Skromno odgovarja, da je to sicer povsem subjektivna ocena, ki pa jo kljub temu veseli. Še toliko bolj, ker je po poklicu kuharski tehnik in je znanje slaščičarstva pridobila s samoizobraževanjem. Ko je po dveh letih dela v kuhinji svojo resnično strast odkrila v svetu slaščic, je potrebno znanje poiskala na tečajih in z brskanjem po tuji strokovni literaturi. Kmalu je postala vodja slaščičarne v novogoriškem Hotelu Perla, kjer je ostala sedemnajst let. Če je ocena strokovnih kolegov morda subjektivna, pa njeno odličnost povsem objektivno dokazuje vrsta priznanj in nagrad s slaščičarskih tekmovanj. Osem let je bila članica slovenske kuharske reprezentance in se dvakrat udeležila kuharske olimpijade, najbolj pa je ponosna na trak kakovosti, najvišje slovensko priznanje za kuharje in slaščičarje, ki ga lahko osvojijo na kulinaričnem tekmovanju Gostinsko turističnega zbora Slovenije. Prejela ga je leta 1996 in ga kasneje oplemenitila še s srebrno, zlato in diamantno značko. Pravi, da so tekmovanja poseben izziv, ki zahtevajo visoko koncentracijo, natančnost in tehnično dovršenost. In čeprav je udeležba na svetovnih tekmovanjih prekrasno doživetje, je spoznala, da se z leti človek izčrpa, zato pride trenutek, ko se moraš umakniti. Alenka ne tekmuje več, še zmeraj pa pri tekmovanjih sodeluje v ocenjevalni komisiji in z nasveti pomaga mlajši generaciji slaščičarjev. Trenutno je njen največji izziv skrb za opremo slaščičarskega programa eno-gastronomskega centra, ki se bo oktobra odprl v sklopu poslovno-nakupovalnega centra v Novi Gorici. Njene slaščice lahko poskusite v restavraciji Prestreljenik na smučišču Kanin in hotelu Šola v Logu pod Mangartom.

    00:00
    elisha-terada-MDJvfXJGnRM-unspla-scaled_1115x560_acf_cropped-1.jpg

    Zamaški

    Le v tesno zamašeni steklenici se vino ne pokvari. Vina, narejena iz grozdja z boljših leg in z večjo skrbjo, leta zorijo in pridobivajo na kompleksnosti. Glavna naloga zamaška – ki jih pri tisočletni zgodovini pridelave vina uporabljamo komaj zadnjih štiristo let – je vinu preprečiti stik z zrakom in vsemi potencialnimi škodljivci. Med nami, pivci, in vinom v steklenici so zamaški več vrst ...

    00:00
    spanska-rioja-A-1_1115x560_acf_cropped.jpg

    Španska Rioja

    Kako se je rodila Rioja? Čeprav imata vinogradništvo in vinarstvo okoli glavnega mesta Logroño ob reki Ebro globoke korenine, povezane s Feničani, nato s prihodom menihov in z razvojem samostanov, pozneje tudi z razvojem meščanstva in trgovine, pa novo rojstvo območja predstavlja pustošenje trtne uši po vinogradih Evrope in prihod velikih vinogradniških imen iz francoskega Bordeauxa, ki leži na severni strani Pirenejev. Prinesli so nova znanja, nove poglede in predvsem veliko povezav z zunanjim svetom.

    00:00
    namizne-oljke-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Namizne oljke

    Plodovi oljke so eni redkih sadežev, ki niso neposredno užitni ob obiranju. Oljke je treba s primerno tehnologijo predelave razgreniti in fermentirati, saj so zelo grenke in trpke. Grenkoba je posledica velike vsebnosti antioksidantov, med katerimi prevladuje olevropein. Na neprijeten okus vplivajo tudi voski, lignini, celuloza in glukozidi. Znanih je veliko postopkov predelave namiznih oljk; v svetu so najbolj razširjeni španski način za predelavo zelenih namiznih oljk, naravni in kalifornijski način za predelavo črnih oljk. Poleg teh je v uporabi še veliko tradicionalnih postopkov, ki so se ohranili z ustnimi izročili, zapisov o njih pa skorajda ni.

    00:00
    zgoscevanje-marmelade_558x620_acf_cropped.jpg

    Zgoščevanje marmelade

    V: Med sezono vkuhavanja marmelad se vedno sprašujem, ali uporabiti sredstvo za zgoščevanje marmelade (t. i. želirni sladkor ali kaj podobnega) ali ne. Kakšna je njegova vloga in s čim ga nadomestimo?

    00:00
    presejanje-moke_558x620_acf_cropped.jpg

    Presejanje moke

    V: Zakaj v nekaterih receptih piše, da je treba moko pred uporabo presejati? Kaj se zgodi, če tega ne storimo?

    00:00
    kako-posusiti-zelisca_558x620_acf_cropped.jpg

    Kako posušiti zelišča?

    V: Sem velika ljubiteljica nabiranja zelišč. Še posebno imam rada, da zelišča, ko jih posušim, obdržijo svojo barvo, vendar mi to ne uspe vedno. Kako se lahko temu izognem?


    © 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

    Vse pravice pridržane.