Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 1. apr 2011

  • 00:00
    batic-vina-s-podpisom-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Batič

    Minilo je kar debelih deset let, odkar smo pisali o Batičevih iz Šempasa v Vipavski dolini. V tem času so se iz njihove stare hiše z romantičnim dvoriščem, kjer se je čas ustavil, preselili v novo. Tam v prihodnosti načrtujejo še gradnjo večje vinske kleti, kar jim bo olajšalo delo in življenje. Otroci so v tem času postali mame in očetje, okoli hiše pa je zelo živahno, saj družinski tempo že pošteno narekujejo vnukinje in vnuki.

    00:00
    kuhinja-jugovzhodne-azije-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Kuhinja jugovzhodne Azije

    Res je, nikoli ne bi pisali o evropski in ameriški kuhinji, morda ni prav govoriti niti o azijski kuhinji kot celoti, pa vendar so za nas azijski okusi tako drugačni in njihove začimbe tako nenavadne, da jih pogosto zaradi nenavajenosti potiskamo v skupen koš. Seveda azijska kuhinja ni le azijska, je predvsem malezijska, indonezijska, tajska, vietnamska, kitajska, japonska ... Prav slednji sta Slovencem najbolj znani: kitajskih restavracij ne bi mogli prešteti na prste desetih rok, za japonsko so dovolj prsti ene roke. Ljubitelji preostale eksotične kulinarike so se morali peljati vsaj k sosedom, dokler se ni v Ljubljani odprla restavracija Shambala. Pod njenim imenom je zapisano: Dežela azijskih okusov.

    00:00
    olive_1115x560_acf_cropped.jpg

    Oljčno olje v gastronomiji

    Pogosto nekatere trditve glede vrednotenja kakovosti oljčnega olja izvirajo iz neznanja oziroma nepoznavanja oljčnega olja. Tako lahko slišimo, da je olje »bolj ali manj mastno«, »težko« ali »lahko« in predvsem v večini primerov »premočno«. Z vidika vsebnosti maščobe olje ni bolj ali manj mastno, vsa rastlinska olja vsebujejo 9 kcal na gram, torej tudi oljčno olje. Oljčno olje je lahko prebavljivo in ga v primerjavi s semenskim oljem brez vonja in okusa odlikujejo značilne aromatične sestavine, prepoznavne v vonju in okusu. Zato je to bogastvo arom neprimerno okarakterizirati kot »težko« olje, saj prav zato lahko ponudi zelo različne gastronomske učinke.


    © 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

    Vse pravice pridržane.