Ta živila izločite iz prehrane, če imate migrene
Če trpite zaradi pogostih migren, veste, kaj je to in kako hudo je lahko. To je vrsta nevrološke bolezni, za katero je značilen neverjetno močan glavobol.

Veliko ljudi trpi zaradi migrene, vendar pogosteje ženske. Ni mogoče z gotovostjo reči, kaj povzroča migrenski glavobol in zakaj se pojavi v določenem trenutku. Po drugi strani pa so znanstveniki ugotovili, da nekatera živila lahko spodbudijo glavobole, poudarjajo pa tudi, da je telo vsakega posameznika drugačno in da se morate ob hudih in pogostih glavobolih posvetovati z zdravnikom.
Alkohol
Bolniki z migreno poudarjajo, da je vsak, četudi le malo večji vnos alkohola povzročil napad glavobola. Največ, 75 odstotkov, jih kot redni sprožilec navaja rdeče vino in penino. Alkohol v vseh primerih povzroča tudi dehidracijo, kar povzroča glavobol.
Sledi Svet24 Magazin na Facebooku in ostani na tekočem z vsemi estradnimi zgodbami in lifestyle trendi!
Čokolada
Čokolada vsebuje tudi kofein in betafeniletilamin, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročita glavobol. Sploh črna čokolada velikokrat sproži migreno.
Kava
Čeprav zmeren odmerek kofeina v kavi celo pomaga pri migreni, pa prevelika količina te pijače spodbuja hude glavobole.
Umetna sladila
Vsebujejo aspartam, ki se uporablja kot nadomestek sladkorja v nekaterih živilih. Najdemo ga tudi v umetno sladkanih brezalkoholnih pijačah.
Suhomesnati izdelki
Šunke, hrenovke, klobase in drugi suhomesnati izdelki vsebujejo nitrate, konzervanse, ki ohranjajo njihov okus in barvo. Težava je v tem, da v kri sproščajo dušikov oksid, ki širi krvne žile v možganih, ta proces pa je povezan s sprožanjem migrenskih napadov.
Starani siri
Ta okusna živila vsebujejo tudi tiramin. Dlje se sir stara, več ga bo vseboval.

Živila, polna natrijeve soli
Mononatrijev glutamat, sol glutaminske kisline, naravno obstaja v našem telesu. Težava je v tem, da ga proizvajalci hrane uporabljajo kot dodatek številnim živilom, na primer sojini omaki. Večine to ne moti, a ta konzervans bolnikom z migreno povzroča neznosne glavobole.
Preveč soljena hrana
Preveč soli v hrani je sprožilec visokega krvnega tlaka, ki lahko povzroči migrene. Če gre še za predelane izdelke, v katerih je slanost poudarjena s konzervansi, je glavobol lahko še močnejši.
Vložena živila
Tiramin vsebujejo tudi kumarice, paprike in feferoni. In veliko ljudi, ki imajo težave z glavoboli, se nanj slabo odzove. Zanje je veliko boljša izbira sveža zelenjava.
Zamrznjene jedi in pijače
Še posebej so škodljivi, če jih zaužijemo hitro po težji telesni aktivnosti (vadba ali delo) ali če jih zaužijemo, ko smo pregreti. Ne pijte premrzlih pijač (voda, sokovi, pivo ...) in ne jejte zelo mrzle hrane, kot je sladoled ali ohlajene sladice.
Preprečite napade migrene
- Ne bodite na močnem soncu.
- Ob prvem znaku glavobola zatemnite prostor, popijte zdravilo in se ulezite.
- Čim manj časa preživite z računalnikom in zasloni, vključno s telefonom in televizijo. Jejte redno, a se ne prenajedajte in ne izpustite nobenega obroka.
- Jejte čim več svežega sadja in zelenjave.
- Pijte tudi veliko vode.
- S kavo ne pretiravajte, čim bolj zmanjšajte stres (je tudi velik sprožilec) in čim več spite. Prav vam bodo prišle sprostitvene tehnike - joga in meditacija.
- V prostem času se sprostite po želji.
- Če zdravnik priporoča, naredite test intolerance za določene vrste živil.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se