Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Živalske ali rastlinske beljakovine?


Revija Jej Zdravo
8. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mišice potrebujejo beljakovine za rast in regeneracijo, za izvor pa jim je vseeno!

beljakovine.jpg

Zato je naša naloga, da vsaj 10 odstotkov naše prehrane sestavljajo beljakovine, pri čemer pa ni pomembno, iz katerega vira izhajajo, pravijo strokovnjaki z Univerze v Massachusettsu. Mišicam je vseeno, ali so beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora. Med živalske beljakovine, na primer, uvrščamo mlečne izdelke in pusto meso, medtem ko lahko vegetarijanci in vegani povsem enakovredno segajo po rastlinskih virih beljakovin, kot so špinača, ohrovt, brokoli, stročnice ter semena in oreščki. In nikakor ne velja več teza, da so živalske beljakovine boljše; nekatere študije celo kažejo, da imajo osebe, ki zaužijejo več predelanega rdečega mesa, manj trdne kosti in s tem večjo možnost za osteoporozo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.