Njihovo uživanje pomaga zmanjšati tveganje za kronične bolezni
Jejte jih pogosteje - zmanjšali boste tveganje za zamaščenost jeter, srčni infarkt, sladkorno bolezen in raka.

Nanje pogosto pozabljamo, a sončnična semena res lahko dodamo skoraj k vsaki jedi ali pa jih zaužijemo samostojno. Lahko jemo surova, pražena, mleta semena ali pa uporabljamo olje iz semen. Ne glede na to, v kateri obliki jih zaužijemo, imajo številne koristi za zdravje.
Sončnična semena so bogata s hranili in antioksidanti, vsebujejo rastlinske beljakovine, vitamin E, minerale, zdrave maščobe in vlaknine. Njihovo uživanje krepi imunski sistem in lahko pomaga zmanjšati tveganje za številne kronične bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in debelostjo.
Krepijo delovanje imunskega sistema
Sončnična semena podpirajo imunski sistem, saj imajo naravne protimikrobne, antibakterijske in protivirusne lastnosti, ki pomagajo pri obrambi pred bakterijami, zaradi katerih lahko zbolite.
Poleg tega so ta semena bogata s selenom in cinkom, ki imata ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema in protivnetne lastnosti. Precej majhna porcija oluščenih sončničnih semen, približno 35 gramov, zagotavlja približno 40 odstotkov dnevnega priporočenega vnosa selena in več kot 13 odstotkov priporočenega odmerka cinka.
Preberite tudi:
- Vlaknine, ki pospešijo prebavo in poskrbijo za zdravje telesa
- Strupi v okolju, stres in nezdrave navade povečajo potrebe po hranili
Lahko pomagajo pri boleznih srca
Bolezni srca so glavni vzrok smrti po vsem svetu, na Hrvaškem pa so tudi na vrhu seznama. Poleg redne telesne dejavnosti in opuščanja kajenja je pomemben način preprečevanja te nevarne bolezni tudi zdrava prehrana in tu spet pridejo na vrsto sončnična semena.
Neka raziskava je ugotovila, da semena, vključno s sončničnimi semeni, ščitijo srce s sinergijskimi učinki dobrih maščob, antioksidantov, vlaknin, beljakovin in mineralov.
Ta hranila skupaj pozitivno vplivajo na uravnavanje krvnega sladkorja, nadzor krvnega tlaka in vnetja. Polnovredna živila, kot so sončnična semena, ki vsebujejo vrsto bioaktivnih spojin, imajo pogosto večjo zaščitno funkcijo kot posamezna hranila, kot so izolirane vlaknine.

Druga študija je proučevala razmerja med uživanjem semen in dejavniki tveganja za bolezni srca pri skoraj 900 moških in ženskah. Raziskovalci so ugotovili, da so imele ženske, ki so jedle semena enkrat do dvakrat na mesec, vključno s sončničnimi semeni, občutno nižje ravni celotnega holesterola in LDL-holesterola, znanega tudi kot slab holesterol, v primerjavi s tistimi, ki niso jedle semen.
Pri moških niso opazili sprememb. Najnižjo težo so imeli moški, ki so zaužili več sončničnih semen. Poleg tega se niti ženske niti moški niso zredili, ko se je pogostnost uživanja semen povečala.
Pomagajo lahko pri boljšem obvladovanju sladkorne bolezni
Sladkorna bolezen poveča tveganje za bolezni srca, kronično ledvično bolezen in izgubo vida, vendar je te zaplete mogoče preprečiti ali odložiti s spremembo življenjskega sloga, ki vključuje hrano, ki jo jemo.
Pregled raziskav je pokazal, da lahko sončnična semena igrajo vlogo pri zniževanju ravni sladkorja v krvi in se lahko uporabljajo za boljše uravnavanje sladkorne bolezni tipa 2, nekateri pa jim pravijo tudi superhrana za to obliko sladkorne bolezni. Znanstveniki poročajo, da bioaktivne sestavine v teh semenih sodelujejo pri boljšem uravnavanju krvnega sladkorja in zdravljenju inzulinske rezistence.

Lahko zmanjšajo tveganje za nealkoholno zamaščenost jeter
Brezalkoholno zamaščeno bolezen jeter, znano tudi kot stanje, pri katerem se maščoba kopiči v jetrih, lahko sprožijo debelost, presnovni sindrom in sladkorna bolezen tipa 2.
Neka študija je proučila podatke več kot 25 tisoč odraslih in ugotovila, da je bilo uživanje oreščkov in semen povezano z zmanjšano verjetnostjo razvoja omenjene oblike bolezni jeter.
Hranilno bogastvo v 35 gramih sončničnih semen
Ta semena so res polna hranljivih snovi, 35 gramov vsebuje 165 kalorij, 14,1 grama maščob, sedem gramov ogljikovih hidratov, približno tri grame vlaknin in pet gramov beljakovin. Poleg tega vsebuje še vitamin E, ki je tudi antioksidant.
Hranilne snovi v semenih ščitijo celice pred poškodbami, povezanimi s staranjem in kroničnimi boleznimi, pomagajo pa tudi pri proizvodnji rdečih krvnih celic in razširiti krvne žile, kar prepreči strjevanje krvi.

35 gramov semen vsebuje približno 22 mikrogramov selena, minerala, ki pomaga pri ustvarjanju posebnih beljakovin, imenovanih antioksidativni encimi, ki podpirajo preprečevanje poškodb celic. Prav tako naj bi lahko preprečil nekatere vrste raka in zaščitil telo pred škodljivimi učinki težkih kovin.
Folat, tega je v 35 gramih sončničnih semen približno 67 mikrogramov, je vitamin B, ki pomaga pri nastajanju DNK, gradniku celic in ustvarjanju novih beljakovin. Potreben je tudi za pomoč pri nastajanju rdečih krvnih celic za preprečevanje anemije. Cink v semenih podpira okus, celjenje ran, strjevanje krvi, delovanje ščitnice in drugo.
Ali obstajajo kakšna tveganja?
Čeprav alergije na sončnična semena niso pogoste, so še vedno možne, poročali pa so tudi o primerih črevesne zapore pri ljudeh, ki so zaužili velike količine sončničnih semen v lupini. Ne nazadnje obstaja nevarnost bakterijske kontaminacije, če sončnična semena kalimo doma. Topli, vlažni pogoji, ki so optimalni za kalitev, so idealni tudi za rast škodljivih bakterij, ki so lahko prisotne v semenih.
Nasveti za uživanje sončničnih semen
Nesoljena in oluščena sončnična semena lahko dodajamo različnim jedem, kot so:
- smutiji, sadje, jogurt ali sveži sir,
- različne žitarice in ovsena kaša,
- avokadov toast,
- solate in juhe,
- kuhana zelenjava, sladice, pomfrit in priloge iz celih zrn, kot sta kvinoja in divji riž,
- ohlajene solate s tunino, lososom, piščancem ali tofujem, solata iz belega fižola ali čičerke,
- domači zelenjavni hamburgerji,
- pekovski izdelki,
- puding s semeni čija, čokoladno-avokadov puding.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se