Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Rdeča redkvica
Čas branja 2 min.

Očisti telo, pozdravi prehlad in spravi prebavo v pogon


Mare Koren
21. 3. 2025, 18.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Okusne rdeče redkvice spadajo med prve okuse pomladi. Nepogrešljive so za mimogrede, v solati, ali pa si jih privoščimo na kruhu s salamo in sirom.

redkvice
Profimedia
Užitni so prav vsi deli, vse od gomolja, stebla do listov.

Rdeča redkvica je zgodnjespomladanska vrtnina, ki jo uvrščamo v družino križnic. Kot pravijo strokovnjaki, je pri njih užitno prav vse, poleg okusnih gomoljev tudi stebla in listi. Preprosta je za vzgojo, hitro raste in praviloma nima škodljivcev. Ker prenese temperature tudi do minus šest stopinj Celzija, jo lahko posejemo takoj, ko zmrzal zemlje popusti, posledično pa jo nabiramo že na začetku aprila.

Preberite tudi:

Vir kalija in vitamina C

Rdeča redkvica vsebuje veliko kalija, kar 320 miligramov na 100 gramov, ki ga potrebujemo za delovanje ledvic, in pospešuje izločanje škodljivih snovi ter odvečne vode. Bogata je tudi z vitaminom C, folno kislino ter vsebuje malo kalorij, zaradi česar je odlično živilo za spomladansko čiščenje organizma. Žvepleni heterozidi poskrbijo za tipičen vonj in pekoč okus. Čeprav nekateri okusa ne marajo, si je vredno zapomniti, da bolj ko je pekoča, bolj zdrava in koristna je za organizem. Najboljša za prebavo je, če jo uživamo presno.

Na kaj pazimo pri nakupu

Pri nakupu redkvic bodite pozorni, da so lepe, rdeče in čvrste. To je znak, da so sveže. Če so mehke, so verjetno siljene ter v notranjosti votle in grenke. Kupite jih z listjem, ki bo prav tako dokaz o svežini zelenjave, vendar ga odstranite, še preden jih shranite v hladilnik. V hladilniku jih lahko hranite največ sedem dni.

redkvice
Profimedia
Do poletja jo lahko sadimo vsak mesec, prenese pa tudi temperature pod ničlo.

Pospešuje prebavo

Uživanje redkvice spodbuja delovanje jeter ter žolčne vrečke. Dokazano čisti tudi kri. Vlakna iz redkev spodbujajo nastanek prebavnih sokov in uravnavajo praznjenje črevesja. Na ta način organizem lažje izloča strupe. Še posebno se priporoča ljudem, ki pogosto trpijo za težavami z zaprtjem.

Čisti dihalne poti

Redkev je nepogrešljiva tudi pri spomladanskih prehladih, pa tudi pri kroničnih obolenjih dihalnih poti, saj deluje kot naravni inhalator. Pospešuje izločanje sluzi, zato jo priporočajo pri težavah z zamašenim nosom, pogostim vnetjem sinusov in okužbami dihalnih poti. Pri kroničnih obolenjih jo priporočajo pri astmi in bronhitisu.

prehlad, gripa
Profimedia
Redkvice uživajte pri spomladanskih prehladih, saj delujejo kot naravni inhalator.

Zoper okužbe sečil in hemeroide

Redkvice preprečujejo okužbe sečil. Sok redkvice bo odpravil težave in skrajšal trajanje okužbe. Zaradi močnega delovanja morajo imeti nadzor pri uživanju ljudje z obolenji ledvic in tisti, ki trpijo zaradi razjede na dvanajstniku. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in vitaminov, ki uravnavajo prebavo, zadržujejo vodo in zdravijo zaprtje, so redkvice odlične proti hemoroidom. Redno uživanje pomaga tudi pri hitrejšem okrevanju.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.