© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Nepogrešljiva začimba, ki čisti kri in prebavila


Uredništvo
21. 10. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kurkuma ni namenjena zgolj popestritvi okusa, temveč se uporablja tudi zaradi blagodejnih vplivov na zdravje.

kurkuma
Profimedia
Uživanje kurkume naj bi koristilo tudi pri preprečevanju metastaz pri različnih vrstah raka.

V srednjem veku so kurkumo imenovali indijski žafran, čeprav nikakor ne spominja nanj. Če kurkume še ne poznate, jo po okusu najlažje opišemo kot blago pikantno, morda rahlo grenko in jedko začimbo, kot mešanico popra in ingverja, s pridihom pomaranče.

Med vitamini, ki jih vsebuje, prevladuje vitamin B6, med minerali predvsem mangan, železo in kalij, vsebuje pa tudi veliko vlaknin. Kurkumo so najprej uporabljali kot zdravilo proti vnetjem tako v indijski kot tudi v kitajski medicini.

Pomemben je kurkumin

Danes kurkumo priporočajo za čiščenje krvi in prebavil, pomaga tudi pri težavah z jetri in žolčnikom ter pri hepatitisu. V kurkumi najdemo snov, imenovano kurkumin, ki je poznan kot stimulant za jetra in žolčnik ter sodeluje pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Z leti in staranjem se izločanje teh snovi pri človeku zmanjša, kar pomeni, da se zmanjša tudi absorpcija hranil, ki so topne v maščobah.

Preberite še

Kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, učinkovita je pri zdravljenju virusnega hepatitisa in izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.

jetra
Profimedia
Kurkumin je poznan kot stimulant za jetra in žolčnik.

Koristila naj bi pri preprečevanju rakavih metastaz

Raziskave, ki so jih opravili na Medicinski univerzi v Gradcu, kažejo, da kurkuma potencialno upočasni okvaro jeter, ki sčasoma vodi v cirozo. Na Vzhodu jo pogosto uporabljajo kot naravno antiseptično in antibakterijsko sredstvo. Zdravilci jo uporabljajo za razkuževanje ran in opeklin, saj velja za intenzivno protivnetno sredstvo.

V kombinaciji s cvetačo naj bi kurkuma preprečevala raka na prostati in rast že obstoječih rakavih celic na prostati. Uživanje kurkume naj bi koristilo tudi pri preprečevanju metastaz pri različnih vrstah raka.

Kurkuma velja za naravno sredstvo proti bolečinam, na Kitajskem pa jo uporabljajo za zdravljenje depresije, luskavice in drugih obolenj vnete kože. Pogosto jo uporabljajo pri celjenju ran in preoblikovanju poškodovane kože, svetujejo jo tudi vsem, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami, saj pomaga pri presnovi maščob in uravnavanju telesne teže.  

Ne pozabite nanjo v kuhinji

Kurkuma je v azijski kuhinji oziroma predvsem v indijski tako pogosta kot pri nas začimbna mešanica in se prileže k vsem jedem. Če jo želite uporabljati v zdravstvene namene, bo dovolj, da je dnevno zaužijete štiri grame (ena čajna žlička), a za preventivo je dovolj že gram kurkume na dan.

Dodate jo lahko v mleko, z njo začinite ter obarvate riž, slaščice, maslo, sir, perutnino, meso, omake, omlete in še bi lahko naštevali. Brez skrbi jo čez dan lahko uživate v različnih jedeh. Paziti morajo edino ljudje, ki jemljejo zdravila za trombocite, saj zmanjšuje lepljivost, in nosečnice.

shutterstock_1405698635.jpg
Shutterstock
Tako imenovano zlato mleko odlikuje več kot 150 blagodejnih lastnosti.

Koliko kurkume lahko zaužijemo?

Seveda ni pametno pretiravati z uživanjem, tudi pri kurkumi je treba ubrati pravo mero. V kuhinji je seveda več kot dobrodošla, prav tako v medicini, a priporočena dnevna količina je ena polna čajna žlička na dan, kar je približno štiri grame. Količino razdelite na tri dele in jo tako smiselno uživajte čez dan. Za preventivo in krepitev zdravja bo dovolj že pol grama kurkume na dan.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.