Nepogrešljiva začimba, ki čisti kri in prebavila
Kurkuma ni namenjena zgolj popestritvi okusa, temveč se uporablja tudi zaradi blagodejnih vplivov na zdravje.

V srednjem veku so kurkumo imenovali indijski žafran, čeprav nikakor ne spominja nanj. Če kurkume še ne poznate, jo po okusu najlažje opišemo kot blago pikantno, morda rahlo grenko in jedko začimbo, kot mešanico popra in ingverja, s pridihom pomaranče.
Med vitamini, ki jih vsebuje, prevladuje vitamin B6, med minerali predvsem mangan, železo in kalij, vsebuje pa tudi veliko vlaknin. Kurkumo so najprej uporabljali kot zdravilo proti vnetjem tako v indijski kot tudi v kitajski medicini.
Pomemben je kurkumin
Danes kurkumo priporočajo za čiščenje krvi in prebavil, pomaga tudi pri težavah z jetri in žolčnikom ter pri hepatitisu. V kurkumi najdemo snov, imenovano kurkumin, ki je poznan kot stimulant za jetra in žolčnik ter sodeluje pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Z leti in staranjem se izločanje teh snovi pri človeku zmanjša, kar pomeni, da se zmanjša tudi absorpcija hranil, ki so topne v maščobah.
Kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, učinkovita je pri zdravljenju virusnega hepatitisa in izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.

Koristila naj bi pri preprečevanju rakavih metastaz
Raziskave, ki so jih opravili na Medicinski univerzi v Gradcu, kažejo, da kurkuma potencialno upočasni okvaro jeter, ki sčasoma vodi v cirozo. Na Vzhodu jo pogosto uporabljajo kot naravno antiseptično in antibakterijsko sredstvo. Zdravilci jo uporabljajo za razkuževanje ran in opeklin, saj velja za intenzivno protivnetno sredstvo.
V kombinaciji s cvetačo naj bi kurkuma preprečevala raka na prostati in rast že obstoječih rakavih celic na prostati. Uživanje kurkume naj bi koristilo tudi pri preprečevanju metastaz pri različnih vrstah raka.
Kurkuma velja za naravno sredstvo proti bolečinam, na Kitajskem pa jo uporabljajo za zdravljenje depresije, luskavice in drugih obolenj vnete kože. Pogosto jo uporabljajo pri celjenju ran in preoblikovanju poškodovane kože, svetujejo jo tudi vsem, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami, saj pomaga pri presnovi maščob in uravnavanju telesne teže.
Ne pozabite nanjo v kuhinji
Kurkuma je v azijski kuhinji oziroma predvsem v indijski tako pogosta kot pri nas začimbna mešanica in se prileže k vsem jedem. Če jo želite uporabljati v zdravstvene namene, bo dovolj, da je dnevno zaužijete štiri grame (ena čajna žlička), a za preventivo je dovolj že gram kurkume na dan.
Dodate jo lahko v mleko, z njo začinite ter obarvate riž, slaščice, maslo, sir, perutnino, meso, omake, omlete in še bi lahko naštevali. Brez skrbi jo čez dan lahko uživate v različnih jedeh. Paziti morajo edino ljudje, ki jemljejo zdravila za trombocite, saj zmanjšuje lepljivost, in nosečnice.

Koliko kurkume lahko zaužijemo?
Seveda ni pametno pretiravati z uživanjem, tudi pri kurkumi je treba ubrati pravo mero. V kuhinji je seveda več kot dobrodošla, prav tako v medicini, a priporočena dnevna količina je ena polna čajna žlička na dan, kar je približno štiri grame. Količino razdelite na tri dele in jo tako smiselno uživajte čez dan. Za preventivo in krepitev zdravja bo dovolj že pol grama kurkume na dan.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se