© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Fige
Čas branja 3 min.

Sveže in suhe so balzam in motor vašega zdravja


Uredništvo
27. 7. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Fige so že skozi stoletja del tipične zdrave mediteranske prehrane.

fige
Profimedia
Temnejše fige in njihova intenzivnejša barva sta zagotovilo za večjo količino koristnih molekul in antioksidantne moči.

Daleč od tega, da si z njimi le sladkamo poletne in jesenske dni oziroma s suhimi figami kar vse leto, so tudi izvor hranljivih vlaknin, mineralov in še posebej polifenolov - enih od najmočnejših antioksidantov. Tako fige spadajo med živila, ki krepijo naše zdravje, a so tudi pomoč pri preventivi in zdravljenju bolezni.

Izraelski znanstveniki so pred kratkim naredili raziskavo, s katero so želeli določiti aktivnost antioksidantov pri nekaj vrstah fig. Zato so analizirali sestavine polifenololov, anticijanina in antioksidantno aktivnost šestih vrst fig, ki se med seboj razlikujejo po barvi (črne, rdeče, rumene in zelene).

Ugodno delujejo na raven holesterola v krvi

Odkrili so veliko vsebnost polifenola in močno antioksidantno aktivnost. Temnejša vrsta fig in intenzivnejša barva sta prav tako zagotovilo za večjo količino koristnih molekul in antioksidantne moči.

Najvišja količina polifenola, antocijana in najmočnejša antioksidantna aktivnost je prisotna pri vrsti fig mission, ki jih prepoznamo po črno-vijolični lupini in rožnati barvi mesa. Zanimivo je tudi, da največ fitokemikalij najdemo v lupini fig ter manjše količine v mesu.

fige
Profimedia
Tako sveže kot suhe fige so zelo bogate z minerali, še posebej s kalcijem, magnezijem in kalijem.

Že prejšnje raziskave so pokazale, da so fige zelo bogat izvor polifenolov. Verjetno preseneča, da so fige mnogo bolj bogate s polifenoli od jabolk, borovnic, grozdja, pomaranč, sliv, jagod, celo od živil, ki spadajo med zelo bogata s polifenoli, kot sta rdeče vino in čaj. Prav tako fige vsebujejo rastlinske maščobe, snovi, za katere je dokazano, da delujejo ugodno na raven holesterola v krvi.

Rastlinske maščobe, kot sta stigmasterol in lanosterol, ki sta v figah, se vežejo na molekule holesterola v črevesju in tako ovirajo njegovo vpijanje.

V figah so odkrili tudi spojine s potencialnim delovanjem proti raku - benzaldehid in kumarin. Te spojine še raziskujejo, rezultati pa obetajo veliko, še posebej pri zdravljenju raku prostate.

Vrste fig

Obstaja več kot 150 vrst fig, ki se med seboj razlikujejo, bolj po barvi kot po strukturi. Najbolj poznane in najbolj razširjene vrste so mission s črno-vijolično lupino in rožnato barvo mesa, kadota z zeleno lupino in vijoličnim mesom, calimyrna z zelenkasto-rumeno lupino in rjavkastim mesom, jadranska figa s svetlo zeleno lupino in mesom intenzivno roza barve.

Žal pa imajo fige zelo kratko sezono in so obenem zelo občutljive. Zato so najbolj okusne, če jih jemo neposredno po tem, ko jih naberemo in so bile kratek čas shranjene v hladilniku. Čeprav so sveže fige dostopne le nekaj mesecev na leto, lahko v suhih figah uživate vse leto.

fige
Profimedia
V vsakem primeru redno uživanje fig ugodno deluje na zdravje srca in ožilja.

Hranilna vrednost fig

Tako sveže kot suhe fige so zelo bogate z minerali, še posebej s kalcijem, magnezijem in kalijem. Kalcija je več v suhih figah.

Fige so izjemno bogat izvor hranljivih vlaknin in tvorijo zelo visok odstotek vlaken, ki so v vodi topljiva. Tovrstna vlakna pomagajo pri znižanju ravni glukoze in holesterola v krvi, obenem deluje ugodno na regulacijo presnove. Bogate so s številnimi fitokemikalijami, zlasti z betakaroteni, polifenoli, antocianini in rastlinskimi maščobami.

Koristi za zdravje

V vsakem primeru redno uživanje fig deluje ugodno na zdravje srca in ožilja. To potrjujejo naslednji razlogi:

Hranljiva vlakna fig delujejo na raven sladkorja v krvi, s sladkorno boleznijo pa se odlično bojujejo tudi figovi listi, ki se v nekaterih kulturah uvrščajo v osnovni del jedilnika. Zaradi številnih molekul, ki jih vsebujejo, imajo fige potencial delovanja proti nastanku raka.

Suhe fige so čudovit vir številnih hranil. Na splošno pojemo premalo suhega sadja, zato strokovnjaki priporočajo večjo zastopanost suhega sadja v prehrani kot pomemben vir antioksidantov in prehranskih vlaknin.

fige
Profimedia
Pripravite si izvrsten figov sladoled. Imamo recept.

Recept za figov sladoled

  • 15 kosov svežih fig
  • 250 polnomastnega kravjega mleka
  • vaniljev sladkor
  • 5 g sladkorja

Priprava:

Fige prepolovite in iz njih z žlico izdolbite sredico. Maso pretlačite z vilicami. V posodi zmešajte figovo maso, mleko, sladko smetano, vaniljev sladkor in sladkor. Nalijte v posodo in postavite v zamrzovalnik za nekaj ur.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.