Bučkina dieta
Čas branja 2 min.

Dieta z malo kalorijami, a z veliko okusa in vitaminov


Tina Lucu/Revija Liza Maja
29. 3. 2025, 19.00
Deli članek

Bučke so dobro dopolnilo ob zdravih dietah, saj so lahko prebavljive in skoraj brez kalorij. Vedno jih kuhajte z dodatkom olivnega olja, da boste lahko najbolje izkoristili v maščobah topni provitamin A.

bučke
Profimedia
Bučke čim večkrat vključite v prehrano.

Bučke vsebujejo izredno malo kalorij in razmeroma veliko hranilnih snovi, ki bodo pripomogle k zmanjšanju vaše telesne teže. Glede na to, da se danes preveč ljudi odloča za slabe in zdravju škodljive diete, bodo sestavine bučk poskrbele, da ne bo pomanjkanja bioloških snovi v telesu.

Da boste lahko najbolje izkoristili v maščobah topni provitamin A, kuhajte bučke vedno z dodatkom olivnega olja. Začimbe bodo še dodatno blagodejno vplivale na vašo prebavo in črevesno floro ter poudarile nežni okus tako preproste jedi. Izredno priporočljivo pa je pripraviti bučke skupaj z drugo zelenjavo, na primer z rdečo papriko, paradižniki, čebulo ali česnom.

bučke
Profimedia
Bučle vedno jih kuhajte z dodatkom olivnega olja

Priporočamo vam zdrav zajtrk ali jogurt s kosmiči, jajca, morda proteinski kruh s kosom puranje salame. Za večerjo pojejte nekaj lahkega, na primer veliko skledo solate ali piščanca z bučkami. Za kosilo pa smo vam pripravili tri recepte. K vsaki jedi si lahko naredite še solato po svojem okusu, a zabeljeno le z olivnim oljem, soljo in limono. 

bučke
profimedia
bučke

Pečene bučke

Sestavine:
• 3 manjše bučke
• 2 žlici olivnega olja
• sol
• peteršilj
• strok česna
• bazilika (sveža)

Priprava:
Bučke operemo in narežemo na kocke. Posolimo jih in spečemo na olivnem olju. Proti koncu pečenja, ko so bučke že lepo zlato rumeno popečene, jim dodamo nasekljan česen, peteršilj in baziliko. Na ognju jih pustimo le še toliko časa, da začimbe zadišijo, in nato odstavimo. Tako pripravljene bučke se priležejo k pečenemu mesu in krompirju. Za vse na dieti pa priporočamo, da si zraven narežejo svež paradižnik in ga začinijo le z olivnim oljem in soljo.

bučke
profimedia
bučke

Bučkini špageti s paradižnikovo omako

Priprava:


Če imate strojček za bučkine špagete, lahko bučke narežete z njim. Sicer jih lahko na tanke trakove narežete z lupilnikom za krompir.
Po želji pripravite paradižnikovo omako, lahko paradižnik le popražite na česnu ali čebuli ter ga solite in poprate. Jed je odlična ter predvsem zdrava in lahka.

Bučkin čips

Sestavine:
• 1-2 bučki

• 30 g zbrinca

• nekaj soli


• 1 strok česna

• 1 žlica jabolčnega kisa

Priprava:
Za bučkin čips najprej pečico segrejemo na 110 °C. Bučke narežemo na zelo tanke rezine. Zbrinc fino naribamo. Česen iztisnemo. Rezine bučk damo v posodo in jih premešamo s parmezanom, česnom, kisom in nekaj soli. Pekač obložimo s papirjem za peko ter nanj položimo rezine bučk, vsako posebej. Bučkin čips nato pečemo do eno uro, dokler ne postane hrustljav. Vedno znova preverjamo, da se rezine ne zasmodijo. Bučke nato še tople poberemo s papirja.

Berite brez oglasov

Trafika24 Logo

Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.

Prijava

Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.