S prehrano lahko preprečite bolečine v želodcu in slabost
Medtem ko pri blažjih oblikah gastritisa predpišejo terapijo z zdravili, je pri kronični bolezni najpomembneje, da je bolnik pozoren na vsakodnevno prehrano.

Želodčna sluznica je anatomsko in fiziološko nagubana, precej odporna in izloča želodčno kislino, sluz ter encime. V primeru vnetja postane otekla in rdeča, prekrita s sluzjo in večjo ali manjšo količino penaste vsebine. Na sluznici se lahko pojavijo tako imenovane stresne razjede oziroma erozije, torej poškodbe sluznice, ali pa ima bolnik pravo razjedo na želodcu (ulkus), torej ulkusni gastritis.
Simptomi gastritisa
Gastritis spremljajo bolečine v želodcu, napenjanje, težave z zgago, spahovanje, slabost in občutek teže v želodcu. Zaradi uhajanja želodčne kisline navzgor se pogosto pojavljajo težave s sinusi, grlom, kašljem in celo različne težave s kožo. Če kislina močno draži sluznico požiralnika in ustne votline, se razvije ezofagitis, torej vnetje požiralnika, sluznica ust in jezika pa je ob tem običajno bela.
Preberite tudi:
- Prepoznajte simptome angine pektoris
- Kronične bolezni, ki jih je v veliki večini mogoče preprečiti
- Bakterijska okužba, ki jo pogosto zamenjamo za virozo
Sadje jejmo samostojno
Če imate kronični gastritis, je priporočljivo zaužiti največ štiri obroke sadja na dan, zlasti jabolka (pa tudi jabolčni sok), banane, breskve, hruške, grozdje, kivi in melone. To sadje je treba jesti samostojno, in ne takoj po obroku, sicer se hitro prebavi, neprebavljen obrok pa bo prej upočasnil prebavo sadja – lahko pride do fermentacije in prebavnih težav. Pri zelenjavi ni posebnih omejitev, vendar je ne smete jesti surove, temveč mora biti vsaj malce kuhana na pari. Priporočajo kuhan krompir in kuhano zeleno zelenjavo.

Meso in mlečni izdelki
Pri kroničnem gastritisu je priporočljivo uživati rastlinsko mleko, če je le mogoče, pa tudi domači jogurt in sveži sir. Uživanje bi morali omejiti na tri obroke na dan in izbrati živila z nizko vsebnostjo maščob. Uživate lahko pusto mlado in sveže piščančje, telečje in goveje meso, ki ga je treba pripraviti z malo začimbami. Uživate lahko tudi nadomestke mesa – tofu in sojo. Žitni izdelki, ki so dovoljeni pri kroničnem gastritisu, so riž, oves in polnozrnati kruh ter testenine.

Čemu se je pametno izogibati
Nekateri ljudje s kroničnim gastritisom ne marajo jesti sadja za zajtrk, moti pa jih lahko tudi neolupljeno sadje. Kot živila, ki izzovejo draženje, omenjajo pomaranče, grenivke in nekatero drugo sadje. Od zelenjave lahko ljudi s kroničnim gastritisom moti paradižnik, zato ga ni priporočljivo uživati neolupljenega; nekatere pa moti celo juha in omaka iz paradižnika (zlasti umetni pripravki).
Poleg paradižnika se izogibajte tudi vloženi zelenjavi, kot so kumare in zelje. Mlečne izdelke je treba omejiti, ne pa tudi popolnoma izločiti, saj so vir kalcija in vitamina D. Prav tako se je treba izogibati začinjenim in polnomastnim sirom. Za ljudi s kroničnim gastritisom je priporočljivo, da se izogibajo predelanim mesnim izdelkom – predvsem salamam in paštetam. Pri tem je treba poudariti, da različnim ljudem škodijo različne stvari – nekateri bodo opazili, da jim najbolj škodijo jajca, drugi bodo imeli težave z mlečnimi izdelki, tretji pa s katerim drugim živilom.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se