Privoščimo si redkvico, ki čisti kri in zdravi opekline
Potem ko so na vrtu začele zoreti jagode, pa lahko uživamo že v rdečih plodovih nepogrešljive redkvice, ki je zagotovo kraljica vsakega piknika in žara.

Redkev spada med zelo stare kulturne rastline in je že od nekdaj veljala za zelo cenjeno živilo. Uvrščamo jo v družino križnic, kamor spadajo tudi zelje, cvetača in brstični ohrovt. Pri uživanju ji delamo veliko krivico, saj po navadi uživamo samo plodove, a je pri mladi redkvici užitno vse, torej tudi koren in listi.
Užitno je vse, kar najdemo na njej
Navadno jo uživamo surovo in jo najpogosteje dodajamo solatam, naribano pa tudi k drugim zelenjavnim jedem. Semena si lahko nakalimo v kalčke, mlade liste pa uporabimo prav tako v solatah ali pri pripravi prilog, nepogrešljivi so tudi pri pripravi kanapejev. Redkev lahko pustimo, da gre v cvet, in tako uporabimo mlade stroke, ki so zaradi pikantnega okusa in zanimivega izgleda prava kulinarična poslastica.
Setev
Redkvica je ena izmed prvih vrtnin, ki se spomladi pojavi na naših vrtovih. Je preprosta za vzgojo in nezahtevna ter bo zrasla skoraj povsod. Odlikuje jo tudi hitro rastoč pridelek, saj od takrat, ko jo sejemo, do takrat, ko jo pobiramo, mine manj kot mesec dni. Izkušeni vrtnarji svetujejo, da redkvice gojimo na 14 dni. Tako si bomo zagotovili vedno svež pridelek, ki se zelo prileže na piknikih.

Odličen vir kalija
V redkvi najdemo veliko kalija, 320 miligramov na 100 gramov, kar odlično vpliva na delovanje ledvic. Prav tako pospešuje izločanje škodljivih snovi in posledično odvajanje odvečne vode. Vsebuje nekaj vitaminov (A, B1, B2, B6 in C) in mineralov (kalcij, fosfor, železo in natrij), a malo kalorij, zato je nepogrešljiva pri dietah in ljudeh, ki se borijo s preveliko telesno težo. Kljub vsemu je pri redkvici treba opozoriti na zmernost, saj drugače lahko povzroči nemalo prebavnih težav. Tu pa so še eterična olja in žveplove spojine, ki jih vsebuje ter imajo čistilno in protivnetno delovanje. Pripisujejo jim celo varovalni učinek pred nekaterimi vrstami raka.
Preberite tudi:
- Zakaj bi morali paradižnik jesti (skoraj) vsak dan?
- 3 napake, ki jih delamo pri bananah
- Očisti telo, pozdravi prehlad in spravi prebavo v pogon
Številne zdravilne lastnosti
Redkev se priporoča predvsem za lajšanje težav pri bronhitisu in hripavosti. Bogata je s folno kislino, zato je primerna hrana predvsem za nosečnice. Čisti kri in je učinkovita pri zdravljenju zlatenice, saj pomaga zaustaviti uničenje rdečih krvnih celic in tako poviša dotok kisika v kri.
Nepogrešljiva je pri pešanju apetita, pomaga pri osteoporozi in celjenju kosti ter hrustanca. Priporočajo jo pri boleznih dlesni in zob, nepogrešljiva je pri glivičnih boleznih kože, dokazano zdravi rane in opekline ter omili težave, ki so povezane z jetri in žolčem, predvsem pri pojavu žolčnega peska in kamnov.
A hkrati upoštevajte, da je pri ledvičnih bolnikih in bolnikih z resnejšimi bolezenskimi stanji želodčne in črevesne sluznice redkev na jedilniku prej izjema kot pravilo oziroma se o njenem uživanju pogovorite z zdravnikom. Vsekakor ne pozabite, da je pri uživanju zmeraj potrebna zmernost, prav tako pa poslušajte, kaj vam ob določeni hrani sporoča telo.

Solata z redkvicami in kumarami
Sestavine:
- 150 g redkvic,
- 2 kumari,
- oljčno olje,
- kis,
- sol in poper,
- žlica črnega sezama.
Priprava:
Kumare in redkvice narežemo na enako velike kocke, a jih ne olupimo. V skledi jih zmešamo in pokapljamo z oljem in kisom ter začinimo s soljo in poprom. Preden solato postrežemo, jo potresemo s črnim sezamom. V solato lahko po okusu dodamo še druge sestavine, ki ji dajo hrustljavost, na primer papriko ter zelišča za svež okus, kot sta bazilika in peteršilj.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se