
V finalu tudi Matjaževa domačija

Matjaževa domačija na Pahi, ki sta jo obnovila in jo ob pomoči treh otrok v turistične namene oživljata Matjaž Pavlin, sicer tudi direktor novomeške turistične agencije Kompas, in njegova žena Marta, se je letos uvrstila v finalni izbor za priznanje Sejalec, ki ga že nekaj let podeljuje STO, Slovenska turistična organizacija.
Za priznanje se je potegovalo 20 kandidatov, inovativnih turističnih produktov, med katerimi je komisija izbrala 10 najboljših, nato pa še pet finalistov, v slabem mesecu pa bo znan tudi prejemnik priznanja. Poleg Matjaževe domačije na Pahi, ki turistom posreduje zgodbo o cvičku, se je v finalni izbor uvrstila še Eskimska vas na Krvavcu, Čolnarčkova pot po Ljubljanici, Rekreatur, ekipno kolesarjenje po Sloveniji inPot miru v Posočju.
Matjaževa domačija je 150 let stara dolenjska domačija
srednjega osobenjka, ki so jo lastniki obnovili v originalnem stilu. Domačija
leži v neposredni bližini Otočca in Šmarjeških Toplic, na začetku vinske gorice
Grčevje, zajema pa hišo, kozolec in lesen pod, na katerem se izvaja
multivizijska prezentacija "Zgodba o cvičku".
Hišo je družina obnovila pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine
Novo mesto, uporabila naravne materiale. Obnovila je zunanjost in tudi tudi notranjost: zidan štedilnik in krušno peč, v kateri sedaj pečejo kruh,
ležišče iz ličkanja, pohištvo vključno z
"meutrgo", v kateri še danes mesijo kruh, skrinje (najstarejša nosi datum 1850),
kredenco... Obnovili so slamnato streho in vinsko klet, v kateri so tla iz
kamna in zemlje ter leseni sodi, razstavili pa so tudi nekaj vinogradniške
opreme.
Prostor, kjer je bil nekoč pod za shranjevanje mrve, so preuredili v sobo za goste in ji dodali savno. Domačija je uvrščena v evropsko mrežo "Hiše s tradicijo". Goste pričaka cela družina v ljudski noši pred hišo in jih postreže z dobrodošlico: pehtranovo potico ali ocvirkovko. V hiši je prostor za približno 50 ljudi, ki jim pokažejo multivizijsko prezentacijo v sedmih delih "Zgodba o cvičku", ki je glasbeno podložena z glasbo enega najslavnejših Dolenjcev, Lojzeta Slaka. Po prezentaciji (ki je pripravljena v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku, pripravlja pa se tudi v italijanskem in ruskem jeziku) sledi še degustacija sestavin cvička (frankinja, dolenjsko belo, žametna črnina in cviček pridelovalca, ki je član Konzorcija cviček ob ajdovem kruhu z orehi in domačem siru. Na koncu lahko gostje tudi kupijo cviček, domač sir ali salame.
Komisija bo sicer finaliste ocenjevala po svoje, vseeno pa je mogoče projektom oddati tudi svoj glas na spletni strani projekta.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
11 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti