Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
ZPS
Čas branja 3 min.

9 nasvetov s katerimi boste zavrgli manj hrane


Tina Lucu/Revija Liza Maja
5. 5. 2025, 18.45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V kuhinji je pomembno načrtovanje, kaj kupiti in kaj kuhati, vsekakor pa je čas, da vsak izmed nas naredi korak k bolj trajnostnemu prehranjevanju.

hrana, odpadna hrana.jpg
Profimedia
Vse več hrane pristane v smeteh, vmes je veliko tudi še užitne.

ZPS že vrsto let svetuje potrošnikom, kako zmanjšati zavržke hrane v lastnem domu. Pred nekaj leti so skupaj z Ekologi brez meja pripravili konkretne nasvete za potrošnike, kako naj se tega lotijo – ti nasveti so še vedno aktualni:

Obroke načrtujte vnaprej

Pri odločitvi, kaj bo za kosilo ali večerjo, naj vas vodijo sestavine v hladilniku. Načrtujte dan ali teden vnaprej, poglejte, kaj imate, in spremljajte roke uporabe živil v omari in hladilniku. Najprej uvrstite na jedilnik izdelke s krajšim rokom uporabe. Najbolje bo, da si za teden vnaprej napišete jedilnik in se v trgovino odpravite le po manjkajoče sestavine.

V trgovino samo z nakupovalnim seznamom

Preden se odpravite v trgovino, preverite, kaj potrebujete. Pripravite nakupovalni seznam. V trgovino se odpravite siti, da vas ne bodo zamikala živila, ki jih ni na seznamu in jih pravzaprav sploh ne potrebujete. Kupite le toliko, kot veste, da boste pojedli.

Ne kupujte večjih količin le zato, ker so v akciji

V trgovino se odpravite, ko nekaj zares potrebujete, kupite pa le toliko, kolikor potrebujete, in ne zato, ker je v akciji. Živila z zelo dolgim rokom uporabe, kot so konzerve fižola in koruze, seveda lahko v shrambi počakajo dlje, a ne pozabite nanje. Naredite seznam živil, ki jih imate v shrambi, pripišite datume uporabe in najprej porabite tiste, ki jim bo rok prej potekel.

hrana
Profimedia
Čas je za korenite spremembe nakupovalnih navad, tudi za opustitev nekaterih živil.

Skuhajte le toliko, kot boste pojedli

Hrano pred kuhanjem stehtajte, sploh če kuhate za več ljudi. Za glavni obrok bo zadostovalo 120–150 gramov svežega mesa in 200 gramov krompirja ali 80–100 gramov testenin na osebo.

Večino naših babic je pri družinskem kosilu vedno skrbelo, da ne bi šli lačni od mize, a danes se večkrat zgodi, da pojemo preveč kot premalo. To lahko vodi v pretirano povečanje telesne teže in debelost, zato je poznavanje pravih količin odločilno tudi za ohranjanje zdravja.

Shranite in porabite ostanke obroka

Ostanke kosila ali večerje shranite v hladilniku in jih porabite naslednji dan. Za shranjevanje uporabite namenske steklene ali plastične posode s pokrovom, še bolj trajnostno boste ravnali, če znova uporabite stekleno embalažo na primer od vloženih kumaric, marmelade ali kompota. 

Če jeste v restavraciji, naj vam preostanek obroka, ki ga niste mogli pojesti, pripravijo za domov. Hrana v hladilniku počaka do tri dni, a ohladiti jo morate na hitro in neprodušno zapreti. V restavraciji bodo namreč ostanki obrokov romali naravnost v smeti.

Preberite tudi:

Živila zamrznite ali predelajte

Če ste nakupili preveč in veste, da sveže zelenjave ali mesa ne boste mogli porabiti do roka, živila zamrznite. Na vsako pakiranje napišite, kaj ste zamrznili in kdaj. Živila porabite v nekaj mesecih, nikar jih ne zamrzujte predolgo, saj lahko izgubijo senzorične lastnosti, ker nekateri encimi delujejo tudi pri zelo nizkih temperaturah.

Zelenjavo in sadje lahko predelate v različne juhe, kompote, omake, džeme, vložite v kis ali olje, pasterizirate in shranite v steklenih kozarcih.

hrana
Profimedia
Prehranski strokovnjaki priporočajo, da vsaj en dan ali dva v tednu sploh ne jemo mesa in namesto tega izberemo stročnice, sojine izdelke, čičerko, grah in lečo – z nekajkrat manjšim ogljičnim odtisom.

Spremljajte rok uporabe

Ko nakupujete, preverite rok uporabe živila, in kupite izdelke z daljšim rokom, če veste, da jih ne boste kmalu pojedli. V večini trgovin imajo posebno polico ali predel z znižanimi cenami živil tik pred iztekom roka uporabe. Tudi z nakupom teh živil lahko pripomorete k zmanjšanju količin zavržene hrane, a le, če boste živila lahko takoj porabili.

Naučite se pravilno shranjevati živila

Bodite pozorni na to, kaj imate v hladilniku in shrambi, živila s krajšim rokom imejte na bolj vidnem mestu in jih sproti razvrščajte. Večino svežih živil hranimo v hladilniku, a nekaterim lahko to škodi. Posušena živila, kot so žita, stročnice, oreščki in kruh, je bolje hraniti pri sobni temperaturi, in ne v hladilniku, da se ne navzamejo vlage.

Pomembna je kakovost, ne količina

Namesto količini dajte prednost kakovosti, kupujte lokalno in domače. Za kakovostna lokalna živila boste sicer odšteli nekaj več denarja, a s tem podpirate lokalno gospodarstvo in spodbujate slovenske kmete, da na trajnosten način pridelajo čim več hrane, ki konča na vaših krožnikih.

S tem bomo manj uvozili, krajše bodo transportne poti, hrana, ki jo zaužijete, bo bolj sveža in hranljiva, posledično bo pridelava hrane manj obremenjujoča za okolje. Tudi pri lokalnih izdelkih bodite pozorni na način pridelave, uporabljene sestavine in hranilno vrednost izdelka. Ni nujno bolje le zato, ker je domače.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.