Zabojčki s svežo zelenjavo kmalu tudi v Halozah in na Ptuju?
Permakulturni inštitut Maribor je pred leti v Mariboru vzpostavil demonstracijsko-raziskovalni center t. i. ekosistemske pridelave zelenjave, do leta 2030 naj bi takšnih centrov po vsej državi zraslo še 60. Eden od njih bo v Trdobojcih v občini Videm.

Direktor mariborskega permakulturnega inštituta Jernej Domanjko je pojasnil, da je inštitut neprofitna okoljevarstvena organizacija: »Na primeru dobrih praks in trajnostnih rešitev želimo kmetom in drugim podati znanja o gospodarjenju, ki ne bi bilo le okoljsko sprejemljivo, temveč bi okolje tudi regeneriralo. Ne ukvarjamo pa se le s kmetijstvom, temveč tudi z energetiko, gradnjo itd.«
Doslej so zelenjavo pridelovali v Mariboru, nedavno pa so v Trdobojcih kupili ekološko kmetijo. »Na posesti je zelo lepo vidna degradacija okolja, ki jo kmetijstvo, tudi ekološko, dandanes povzroča. Kmetija leži v varstvenem območju Natura 2000, kjer je biodiverziteta zelo velika. Zaradi napačnih kmetijskih praks, ki so se tam uporabljale, pa se ta izgublja,« je razložil Domanjko.
V Permakulturnem inštitutu Maribor ponujajo t. i. zabojčke zdravja s tedensko zalogo sveže zelenjave. Trenutno imajo okoli 300 odjemalcev, a vsi niso redni. Direktor inštituta Jernej Domanjko je povedal, da zabojček vsebuje zelenjavo, pridelano na ekosistemski način in zato bogatejšo s hranili: »V zabojčku je sezonska zelenjava, tudi do 30 različnih vrst hkrati.« Vsebino zabojčka lahko stranke določijo same ali pa izberejo sezonski zabojček, v katerem se vsak teden skriva kaj drugega.
Zabojčke zdravja je mogoče naročiti na spletu, a jih je za zdaj mogoče prevzeti le v Mariboru, Celju in Ljubljani.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se