Kaj pomaga pri lisastih kozarcih, rjastih madežih in ostankih hrane
Kaj vse pomaga pri lisastih kozarcih, rjastih madežih in ostankih hrane

V pomivalnem stroju lahko pomijemo še tako veliko umazane posode – seveda pod pogojem, da ta brezhibno deluje. Toda neredko se srečujemo s številnimi težavami. Zapomnite si: za dober rezultat je odločilno dobro pomivalno sredstvo.
Lisasti kozarci
Belkasti, lisasti madeži lahko nastanejo zaradi premalo soli v stroju. Predvsem pri trdi vodi odmerek soli v tabletah ne zadošča popolnoma. Čistilo, sredstvo za splakovanje in sol tako raje dozirajmo v posameznih odmerkih.
Motni deli stekla, ki jih ne moremo odstraniti niti s kisom ali limoninim sokom, so znak korozije stekla. Ta je nepopravljiva.
Rja na priboru
Rjavi madeži na priboru nakazujejo na rjast del pomivalnega stroja, ki sprošča rjo. Pomaga: aluminijasto folijo oblikujemo v kroglico in jo denemo v košarico za pribor.

Mokra posoda
Vzrok je lahko premajhen odmerek sredstva za izplakovanje. Ustrezno popravimo nastavitev. Pomivalnega stroja ne odpiramo prezgodaj. Tudi ko se program pomivanja že konča, se posoda še vedno suši.
Ostanki hrane
Vzrokov je lahko več.
Umazano rešeto
Vse odcejevalne dele očistimo vsak teden.
Zamašen razpršilnik
Preverimo, ali so šobe čiste. Če niso, si pomagamo z zobotrebcem.
Premajhen pritisk vode
Pomivalni stroj naj ne dela sočasno s pralnim strojem.
Tablete se ne raztopijo
Ostanke tablet v stroju najdemo predvsem po hitrih programih pomivanja. Tablete potrebujejo malce več časa, da se popolnoma raztopijo. Bolje je izbrati običajen program z najmanj 50 stopinjami. Izpiranja, ki trajajo manj kot eno uro, zadostujejo le pri lahno umazani posodi.

Dragoceni namigi za briljantne rezultate
Pol uspeha bomo dosegli že s pravilnim polnjenjem pomivalnega stroja. Posoda se ne sme preveč stiskati, razpršilne prečke se morajo vrteti neovirano.
Pri polnjenju stroja preverimo, da je vsak kos posode dobro umeščen. Če se bo posoda dotikala druga druge, lahko nastanejo praske in razpoke.
Lonci in krožniki: večja in bolj umazana posoda spada v spodnjo košaro. Večje ostanke hrane prej tudi odstranimo – najbolje s kuhinjsko krpo. Izplakovanje pod tekočo vodo v tem primeru ni potrebno.
Steklo in druga občutljiva posoda se lepo pomije v zgornji košari. Tam je malo manj vroče kot v spodnji in tudi pritisk je manjši.
Posodo vstavljamo vedno z odprtino navzdol. Posoda z vdolbinami mora vedno stati poševno, da lahko voda odteče in je ni treba še naknadno sušiti.
Ostre nože lahko položimo v zgornjo košaro ali pa z ročajem navzgor v košaro za pribor. Pri drugem priboru naj bo ročaj spodaj.
Stroj vedno izpraznimo najprej spodaj in nato še zgoraj. Tako se izognemo kapljanju ostankov vode na čisto in suho posodo v spodnji košari.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se