Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Pravila shranjevanja živil v hladilnik, ki bi jih moral poznati vsak


Uredništvo
30. 5. 2025, 19.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Enkrat na spodnjo, drugič na zgornjo polico, vmes še na vrata … Tudi vi tako priložnostno shranjujete živila v hladilnik?

hladilnik, shranjevanje živil, hrane
Profimedia
V zgornjem delu hladilnika je temperatura najvišja, zato tu shranjujemo predvsem živila, ki niso tako zelo občutljiva.

Nakupovanje živil je za vami, zdaj morate kupljeno vse pospraviti na svoje mesto. Pri tem je hladilnik eden izmed najbolj nepogrešljivih gospodinjskih aparatov, ki nam pomaga ohranjati svežino živil. Morda prav zato kaj hitro lahko postane tudi odlagalni prostor, kjer najdemo vse mogoče.

A če živila niso pravilno shranjena s svojim izborom vplivate na njihovo kakovost, hkrati pa tvegate navzkrižno kontaminacijo med surovo ali nepripravljeno hrano in tisto, ki je pripravljena za uživanje. V najhujših primerih lahko to povzroči zastrupitev s hrano. Tu so osnove za varno shranjevanje hrane.

Zgornja polica

V zgornjem delu hladilnika je temperatura najvišja, zato tu shranjujemo predvsem živila, ki niso tako zelo občutljiva in so pripravljena za uživanje. Sem sodijopakirana živila, ostanki hrane od kosila kot so omake in polivke, pa kuhano meso in pripravljene solate. Seveda je vsa živila potrebno pokriti oz. hraniti v zaprtih posodah, da preprečite kontaminacijo. Pogosto se na zgornji polici znajdejo tudi sveže začimbe.

Srednja polica

Srednja polica je najboljše mesto za shranjevanje različnih mlečnih izdelkov kot so mleko in siri, ki jih vedno shranjujete v zaprti posodi, da se ne izsušijo. Na srednjo polico sodijo tudi jajca, saj v vratih, kjer imamo včasih že vstavljene posodice za shranjevanje, temperatura zaradi odpiranja vrat pogosto niha. Še bolje je, da jih pustite v pokriti škatli, saj tako preprečite, da bi porozna jajca absorbirala vonjave iz hladilnika.

Tudi odprte konzerve, ki jih je treba pokriti, sodijo na to mesto v hladilniku. Nekateri tu shranjujejo celo litij-ionske baterije, saj naj bi te tako počasneje izgubljale energijo. No, mi vam priporočamo, da hladilnik ostane namenjen zgolj živilom!

hladilnik, shranjevanje živil, jajca
Profimedia
V vratih, kjer imamo ponavadi že vstavljene posodice za shranjevanje jajc, temperatura ni najboljša za jajca.

Spodnja polica

Spodnja polica vašega hladilnika je običajno njegov najhladnejši del, poleg zamrzovalnika, ki ima seveda drug namen. Uporabite jo za shranjevanje surovega mesa, perutnine, rib in morskih sadežev v zaprtih posodah, saj tako preprečite navzkrižno kontaminacijo. Na ta način boste preprečili možnost, da bi kakršnikoli sokovi, ki bi lahko vsebovali škodljive bakterije, pritekli iz embalaže in pokapljali hrano, shranjeno na nižji polici.

Prav zato se ravno spodnja polica najpogosteje uporablja za odmrzovanje izdelkov, predvsem mesa, ki je običajno eno izmed najbolj pokvarljivih živil v hladilniku in zato odlično gojišče za bakterije, če ni pravilno shranjeno.

Police oz. stojala za steklenice

Police oz. stojala so oblikovani za steklenice in pločevinke pijač z namenom, da na policah ostane več prostora za preostala živila, zato ta prostor skladno s svojim namenom le izkoristite. Še prehitro imamo prepoln hladilnik!

Predal za sadje in zelenjavo

V najnižjem delu hladilnika, kjer so posode za svežo hrano, se nabira večina vlage, zato je to mesto idealno za shranjevanje omenjenih živil, ki tako ohranijo svojo vlago in teksturo. Če ima vaš hladilnik dva predala, imejte sadje in zelenjavo ločeno. Veliko sadja, vključno s paradižniki, namreč med zorenjem sprošča plin etilen, kar lahko povzroči hitrejše zorenje in kvarjenje drugega sadja in zelenjave, odvisno od sorte.

V hladilnik pogosto shranjujemo tudi sorte, ki so v resnici bolj občutljive na mraz. Sem sodijo denimo javčevci, avokado, banane in citrusi, ki bodo dlje časa ostali sveži izven svojega mesta v hladilniku. Če ima vaš predal za hrustljavo hrano nastavljivo nastavitev vlažnosti, jo nastavite na visoko nastavitev za shranjevanje listnate zelenjave in na nizko nastavitev za suhe korenine in tudi sadje.

hladilnik, shranjevanje živil, hrane
Profimedia
Če ima vaš hladilnik dva predala, imejte sadje in zelenjavo ločeno.

Pred shranjevanjem se živila vedno priporoča pregledati, če je vmes kakšen nagnit del. Solate in zelišča pred shranjevanjem zavijte v vlažno papirnato brisačo, da se ne izsušijo in ostanejo dlje časa sveži.

Police na vratih hladilnika

Vrata hladilnika so najtoplejši del v hladilniku, zato jih uporabite za shranjevanje živil, ki se ne pokvarijo hitro npr. sokovi, kečap, marmelada, senf … Ti izdelki imajo običajno daljši rok uporabnosti kot druga, bolj pokvarljiva živila. Tudi maslo, če želite, da je ob postrežbi bolj mehko shranjujte na vratih, v kolikor pa bi radi, da je bolj trdo in dlje časa obstojno, ga premaknite na srednjo polico k ostalim mlečnim izdelkom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.