© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Katere rastline lahko ostanejo na vrtu čez zimo?


Uredništvo revije Rože & VRT
17. 10. 2025, 09.20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mnogi jeseni hitijo s čiščenjem zelenjavnih gredic, a nekatere vrtnine lahko uspešno preživijo tudi nizke temperature, mraz jim celo koristi. Preverite katerim.

Urbani2-nov25.jpg
Shutterstock
Celo več kot 20 vrst vrtnin lahko prezimi na prostem in nam tako zagotavlja samooskrbo skozi vso zimo.

Zakaj nekaterim rastlinam mraz koristi?

Ko se temperature jeseni spustijo pod ničlo, veliko rastlin na vrtu propade, pri nekaterih pa se zgodi ravno nasprotno – postanejo bolj slastne in aromatične. To ni naključje, temveč izjemno prefinjen obrambni mehanizem rastlin proti mrazu.

Mraz namreč za rastline pomeni nevarnost, saj voda v celicah lahko zamrzne, nastali ledeni kristali pa bi predrli celične stene in poškodovali tkivo. Rastline, ki rastejo v hladnem delu leta, so se skozi evolucijo razvile tako, da se ob prvih zmrzalih zaščitijo – sprožijo fiziološke procese, s katerimi znižajo temperaturo, pri kateri bi voda zmrznila.

Najpomembnejši proces je pretvorba škroba oziroma rezervnih ogljikovih hidratov v enostavne sladkorje. Škrob, ki se je poleti nalagal v korenine in liste, se razgradi na glukozo in fruktozo. Sladkor ima dvojno nalogo: zniža temperaturo, pri kateri bi voda v celici zmrznila, in hkrati poveča osmotski tlak, kar preprečuje nastanek ledenih kristalov.

PREBERITE TUDI:

Pri nekaterih rastlinah se aktivira še dodaten obrambni mehanizem – tvorba eteričnih olj in drugih sekundarnih snovi, ki prav tako pomagajo ščititi tkivo pred mrazom in škodljivci. Za nas to pomeni močnejšo aromo in bolj izrazit okus.

Urbani10-nov25.jpg
Shutterstock
Pretvorba škroba v sladkorje in povečan osmotski tlak veljata tudi za zelje, zaradi česar po prvih slanah postane mehkejše in bolj sladko. A vseeno zelja pri zelo nizkih temperaturah ne pustimo predolgo na vrtu, saj lahko pride do poškodb celičnih sten, listi postanejo spomladi mehki ali razbarvani, glava pa manj primerna za shranjevanje.

Kateri pridelki postanejo boljši?

Najbolj izrazit je učinek pri kapusnicah. Brstični ohrovt, kodrolistni ohrovt, ohrovt in zelje izgubijo del grenčine, sladkorji pa povečajo sladkost in mehčajo tkivo. Okus postane polnejši. Pri korenovkah, kot so korenje, pastinak, rdeča pesa in repa, se meso zmehča in pridobi več sladkorjev. Črna redkev in daikon izgubita ostrino, zato ju pozimi lažje uživamo tudi sveža.

Preberite še

Med začimbnicami se sprememba pozna pri timijanu, rožmarinu in žajblju, ki v hladnem obdobju tvorijo več eteričnih olj, zaradi česar so njihovi listi izraziteje dišeči in okusnejši. Podobno velja za topinambur, peteršiljevo korenino in zeleno, ki so po mrazu opazno bolj sladkasti.

Urbani11-nov25.jpg
Shutterstock
Brstični ohrovt je eden najboljših primerov rastline, ki jo mraz ne le preživi, ampak ga celo »izkoristi«. Njegove elastične celične stene se lahko učinkovito raztegnejo, če pride do kristalizacije vode, poleg tega ob nizkih temperaturah zmanjša metabolno aktivnost. Tako prenese temperature pod ničlo, včasih celo do –15 °C ali več. Hkrati se sladkorji v tkivih povečajo, kar izboljša okus – brsti postanejo mehkejši in prijetno sladki.

Zakaj to ne velja za vse rastline?

Odgovor je v njihovi anatomiji in načinu shranjevanja hranil. Pri rastlinah, ki so sestavljene večinoma iz vode in imajo zelo malo rezervnih ogljikovih hidratov, ta zaščitni mehanizem ne deluje. Solata, kumare, paradižnik in bučke nimajo dovolj škroba, ki bi se lahko razgradil v sladkor. Ob stiku z mrazom v njihovih celicah hitro nastanejo ledeni kristali, tkivo se raztrga, listi ovenijo ali strohnijo. Zato jih pobiramo še pred prvim mrazom.

Katere vrtnine lahko torej prezimijo na vrtu?

Zelenolistne vrtnine

  • Ohrovt – ena najbolj trpežnih zelenjadnic; prenese temperature do –15 °C.

  • Kodrolistni ohrovt – še bolj odporen od navadnega; po mrazu postane okusnejši.

  • Zimska solata (npr. Posavka, Vegorka, Nansen, Arktika) – sejemo jo jeseni, ob ustrezni zaščiti prezimi in jo pobiramo zgodaj spomladi.

  • Motovilec – idealna zimska solata, ki odlično prenaša nizke temperature, tudi pod snegom.

  • Radič – sorte, kot so Tržaški solatnik, Palla rossa ali Verona, dobro prezimijo in spomladi hitro odženejo.

Korenovke

  • Korenje – lahko ostane v zemlji, če ga pokrijemo z debelo plastjo slame ali listja.

  • Peteršilj – korenine prezimijo, listi pa znova odženejo spomladi.

  • Pastinak – zelo odporen, mraz mu celo izboljša okus.

  • Črna redkev – zdrži blažje zime, priporočljivo jo je pokriti z zastirko.

  • Topinambur – ostane v zemlji in ga lahko izkopavamo sproti čez zimo.

Čebulnice

  • Zimski por – ena najzanesljivejših zimskih vrtnin.

  • Zimska čebula in česen – sadimo ju jeseni, prezimita in spomladi hitro rasteta.

Kapusnice

  • Brstični ohrovt – zelo odporen, obrodi tudi po snegu.

  • Zimsko zelje – nekatere sorte zdržijo krajša obdobja mraza.

Druge odporne rastline

  • Por, topinambur, hren, drobnjak, pehtran – trpežne trajnice, ki prezimijo brez težav.

  • Zimski tolščak (portulak) – manj znana, a zelo odporna solatnica.

    Urbani naslovna-nov25.jpg
    Shutterstock
    Če želimo povečati možnosti prezimitve, vrtnine zaščitimo z zastirko iz slame, listja ali smrečja, agrokopreno ali nizkimi toplimi gredami. Najbolj zanesljiva pa je vzgoja v rastlinjaku.

Rastline, pri katerih mraz izboljša okus in aromo

Skupina rastlin

Primeri

Kaj se zgodi po mrazu

Listnate kapusnice

brstični ohrovt, kodrolistni ohrovt, ohrovt, listnati ohrovt, zelje

zmanjšanje grenčin, več sladkorjev, bolj prijeten okus, mehkejše listje

Korenovke

korenje, pastinak, rdeča pesa, repa, koleraba

razgradnja škroba v enostavne sladkorje, mehkejše in bolj sladko meso

Redkev

črna redkev, redkev daikon

zmanjšana ostrina, blažji okus

Začimbnice/zelišča

timijan, rožmarin, žajbelj

povečana tvorba eteričnih olj, intenzivnejša aroma

Manj pogoste vrtnine

topinambur, peteršiljeva korenina, zelena

več sladkorjev v korenini, bolj poln okus

E-novice · Rože in vrt

Prijavite se na e-novice in prejmite uporabne nasvete za nego rastlin in urejanje vrta.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.