Okusni poletni recepti za jedi iz mladih bučk
Sezona bučk je. Najboljše so mlade in sveže, zato kar v ponev z njimi. Okusno kosilo bo kmalu na mizi.

Gratinirane bučke z mletim mesom
Sestavine
- 2 mladi bučki
- sol
- mlet črni poper
- olje
- 1 mala čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 400 g mletega mesa
- 400 g pelatov
- 1 žlička origana
- 50 g parmezana

Priprava
1. Bučki dobro operemo in narežemo na dolge, tanke rezine.
2. Posolimo, popopramo in jih na segretem olju popečemo z obeh strani. Nato jih odložimo na papirnato brisačko in pustimo, da se ohladijo.
3. Čebulo in česen na drobno nasekljamo ter popražimo na olju. Dodamo sladko papriko, mleto meso in na hitro prepražimo.
4. Prilijemo pelate in počasi dušimo približno 15 minut. Med dušenjem začinimo z origanom, soljo in poprom. Nato ponev odstavimo in pustimo, da se mešanica nekoliko ohladi.
5. Pekač na rahlo namastimo z oljem. Vanj izmenično polagamo rezine bučk in mesno mešanico. Povrh potresemo nariban parmezan. Pečemo v ogreti pečici na 190 °C približno 15 minut.
Bučkini polpeti
Sestavine
- 200 g bučk
- 200 g krompirja
- sol
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 150 g gladke moke
- 100 ml mleka
- mlet črni poper
- 1 žlička posušenega majarona
- olje

Priprava
1. Oprane bučke in olupljen krompir na grobo naribamo. Mešanico posolimo in pustimo stati 5 minut. Nato iz zelenjave iztisnemo odvečno tekočino.
2. K mešanici dodamo stisnjen česen, jajca, moko in malo mleka. Vse skupaj začinimo s soljo, poprom in majaronom. Masa mora biti dovolj čvrsta, da drži skupaj — če je preveč tekoča, dodamo še malo moke.
3. V ponvi segrejemo olje in z žlico zajemamo maso, ki jo v ponvi oblikujemo v polpete. Počasi jih cvremo z obeh strani do zlatorjave barve.
4. Ocvrte polpete odcedimo na papirnati brisački, da odstranimo odvečno olje. Postrežemo jih z okusno pomako (denimo tzazikijem).
Bučkin narastek
Sestavine
- 2–3 bučke
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 200 g sira edamec
- 250 g slanine, narezane na kocke
- 4 jajca
- 4 žlice olja
- 150 g moke
- 1/2 vrečice pecilnega praška
- sol in mlet črni poper
- 1 žlička majarona

Priprava
1. Bučke očistimo in naribamo v skledo. Nato iz njih iztisnemo odvečno tekočino.
2. Čebulo in česen olupimo. Čebulo na drobno nasekljamo, česen stisnemo. Sir na drobno naribamo, slanino narežemo na majhne koščke.
3. V skledo k bučkam dodamo čebulo in česen, sir in slanino, razžvrkljana jajca, olje, moko in pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešamo in začinimo s soljo, poprom ter majaronom. (Zmes naj bo podobne gostote kot masa za krompirjeve palačinke. Če je preveč tekoča, dodamo še malo moke.)
4. Zmes damo v pekač, obloženem s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Postrežemo s kislo smetano.
Objavljeno v reviji Jana, št. 30, 29. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se