Nasveti

Janina zdravniška linija: Stiska zaradi štrlečih ušes

Uredništvo
27. 7. 2023, 09.00
Deli članek:

Estetske operacije uhljev Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije že več let ne financira

Pexels
Fotografija je simbolična

"Pozdravljeni!
Pri desetletni hčerki, ki je sicer zdrava, opažam, da jo vedno bolj težijo štrleča ušesa. Zaradi njih si ne želi speti dolgih las, kar je moteče pri športnih dejavnostih. V šoli pri telesni vzgoji to zahtevajo, na dejavnostih popoldne pa so popustljivejši. A bi rada, da si lase spne v čop, saj se bojim, da bo sicer pozneje imela težave z vidom – tudi pri pouku, kadar piše, jo dolgi lasje gotovo ovirajo ali ji vsaj delno zastirajo vid. Ona se tega otepa – ker se sramuje svojih štrlečih ušes in jih zakriva. Kakšen je postopek pri tovrstnih težavah? Jo bom morala peljati k psihologu, verjetno najprej k njeni zdravnici? Kako poteka presojanje, ali je otrok upravičen do tovrstnega estetskega posega? In kako poteka operacija oziroma kako dolgo traja ter kakšno je okrevanje? Hvala za vsa pojasnila."
- Šifra: mama

Nace Zavrl
Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Spoštovana mama,
zelo dobro ste opisali hčerino stisko, ki je običajna za otroke in mladostnike s to težavo. Štrleči uhlji sicer niso sprememba, ki bi ovirala vlogo uhlja pri prenašanju slušnih dražljajev, lahko pa so velik in moteč vzrok za čustvene stiske, saj se vrstniki (predvsem ko otrok postane šolar) pogosto posmehujejo, norčujejo ali takega sošolca celo fizično in psihično mučijo.
Uho je čutilo za sluh. Sluh je sposobnost zaznavanja zvoka. Uho sestavljajo zunanje, srednje in notranje uho. Zunanje uho sta uhelj in sluhovod. Zunanje uho se začne razvijati v šestem tednu nosečnosti, a podrobnosti prihranimo študentom medicine za izpit iz histologije in embriologije. Ob rojstvu sta notranje in večina srednjega ušesa popolno razvita; medtem ko sluhovod doseže končno dolžino okrog devetega leta, uhelj pa raste do pubertete, čeprav že do šestega leta doseže nekje 90 odstotkov končne velikosti.
S štrlečimi uhlji (otapostaza) se rodi okrog pet odstotkov otrok. Korekcijo štrlečih ušes brez operacije lahko opravimo le v prvih 72 urah življenja novorojenca. Tedaj je ušesni hrustanec še zmehčan zaradi prisotnosti materinih hormonov v krvnem obtoku otroka. V tem času preko ušes namestimo elastični trak, ki ušesa rahlo pritisne ob glavo in jih pravilno preoblikuje. Pozneje tak način ni več učinkovit.
Otoplastika je poseg, ki je namenjen korekciji štrlečih ušes pri otrocih in odraslih. Opravljajo ga specialisti ORL (otorinolaringologi) ter specialisti plastične, rekonstruktivne in estetske medicine.

Kako poteka poseg pri otrocih? 

Glede na želje (pri otrocih pa glede na sposobnost sodelovanja pri operaciji) je lahko poseg v lokalni anesteziji, pri manjših otrocih pa v splošni. Pri operaciji korigirajo (preoblikujejo) hrustanec v uhlju, natančen potek vam bo gotovo predstavil operater na pregledu pred posegom.
Sam poseg traja kakšno uro. Najprimernejši čas za operacijo je že pred vstopom v šolo, seveda pa se ga lahko opravi kadarkoli v poznejši starosti.
Strokovnjaki poznajo različne operacije za preoblikovanje štrlečih ušes, izbira je odvisna od tipa in izraženosti deformacije. Z operacijo se želi popraviti anatomijo uhljev, ustvariti simetrijo med uhljema in doseči naraven videz.

Kako poteka poseg pri otrocih? Otrok mora biti dovolj zrel, da razume potek in trajanje posega ter okrevanje. Pri mlajšem otroku (nekje do devetega leta) se operacija opravi v splošni anesteziji. Oblikovanje hrustanca je pri otroku manj zahtevno kot pri odraslem, saj je hrustanec mehkejši in se ga lažje preoblikuje.

Samoplačniška storitev

Po posegu ima operiranec čez ušesa nameščeno povezo, ki se jo odstrani po enem tednu, šivov pa ni treba odstranjevati, saj se razgradijo sami. Bolečina po operaciji je običajno blaga, zadoščajo »običajna« protibolečinska zdravila. Kakšni drugi neželeni zapleti so zelo redki. 
Otroci nosijo zaščitni trak pozneje še od štiri do šest tednov ponoči in pri igri ali športu (predvsem pri tako imenovanih kontaktnih športih), da se ne poškodujejo.

Poseg je uspešen in rezultat trajen, skoraj edina sled operacije, ki ostane, je brazgotina za uhljem, ki je običajno nežna in komaj vidna.
Pravzaprav je največja (in skoraj edina težava), da operativnega posega Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ŽE VEČ LET NE FINANCIRA; z obrazložitvijo, da ne gre za težavo, ki funkcionalno moti sluh, in da ima poseg le estetski pomen. Prav tako ne upoštevajo mnenj strokovnjakov s področja duševnega zdravja. Tudi če boste pridobili napotnico osebnega pediatra ali šolskega zdravnika za otrokov pregled pri omenjenih specialistih, boste poseg morali plačati sami.
Cene se gibljejo okrog 1500 evrov, »ponudnike« pa najdete na spletnih straneh, številni so in strokovno priznani.

Lepo vas pozdravljam,

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste