Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Osvežilna jagodna pita Darje Končarevič


V.M.
11. 5. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Darji Končarevič je zlasti prekrasno prisluhniti, ko govori o hrani. Tudi tokrat je bilo tako, klepetali pa smo o božanski jagodni sladici.

Darja Končarevič
revija Jana
Darja Končarevič

»Ah, pomlad! Le kdo je nima rad! Obeta nov začetek, diši po druženjih in piknikih ter kozarcu hladnega roseja,« se nasmehne kulinarična ustvarjalka Darja Končarevič, ki nas s svojim žvrgolenjem mimogrede popelje skozi živobarvno pomladno sanjarjenje – vse do sladkih, rdečih sadežev, ki so popolna sestavina za okusno pito.

»Diši po špargljevi juhi, mladem grahu, prvem krompirju in goriških češnjah. A na vse to bomo morali še malce počakati. Čeprav je spomladansko vreme tu in vse okoli nas cveti ter buhti, sadja in zelenjave z bližnje njive še kar ni. Narava gre počasi in se ne zmeni za nas, ki imamo zelja in radiča že čez glavo, pa tudi vseh velikodušnih zimskih jedi smo se že dodobra naužili.«

sadje, jagode
Profimedia
Darja obožuje sladke jagode.

In po čem se cedijo sline Darji? Po slastnih jagodah; in ob tem prav dobro ve, da ste med bralci tudi njene vrste sladokusci. »Strašno željni prvih rdečih sadežev smo lahek plen za zgodnje obcestne prodajalce 'domačih' jagod in drugih pridelkov. Čeprav lahko košarico priljubljenih plodov kupimo v trgovini tudi sredi decembra, se nanje resnično izplača počakati do maja – takrat domače jagode zasijejo v vsej svoji lepoti in zadišijo v vsej svoji opojnosti. In potem kot bi nekdo pritisnil na gumb za začetek – kar naenkrat se stojnice na tržnici zašibijo pod težo sladkih sadov trdega dela. Takrat je obisk tržnice eno mojih najljubših doživetij,« slikovito pripoveduje komentatorka oddaje Riba, raca, rak in nas hitro predrami iz sanjarjenja – z napotki, kako pripraviti fantastično jagodno sladico.

Slastna zmeda

Ko so jagode na vrhuncu sezone, jih Darja najraje poje kar takšne, kot so – sveže in sladke. Se pa ob tem nasmehne, da so še popolnejše s stepeno sladko smetano.
»Sladica, ki jo takrat pogosto pripravim, je eton mess. Narežem jagode, nalomim meringe oziroma španske vetrce in vse skupaj zmešam s smetano. Dobimo nadvse slastno zmedo! Ker pa se te rdeče zapeljivke odlično ujamejo tudi s svežo skuto, jih rada združim v skutni piti z jogurtom in svežimi jagodami.«

Sestavine za pito premera 28–30 cm

  • 500 g skute
  • 3 lončki čvrstega jogurta
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 1 strok vanilje
  • 4 žlice mletega sladkorja
  • 250 g svežega sezonskega sadja
  • 1 predpečeno testo za sladko pito
moj naj recept.jpg
Manca Jevšček / Dober tek
Skutna pita z jogurtom in svežimi jagodami

Priprava

1. Najprej bomo iz jogurta izcedili tekočino. Tako dobimo kremast in kompakten jogurt, ki testa ne bo razmočil, pita pa bo lahka in fina. Jogurt damo na gosto cedilo ali gazo in pustimo vsaj dve uri, lahko pa tudi čez noč. Tekočino, ki se izcedi, imenujemo sirotka. Sirotko odlijemo, jogurt pa prihranimo za pozneje. Za hitrejšo različico uporabite grški jogurt.

2. Skuto v mešalniku nekaj minut stepamo, da postane bolj rahla. Nato jo prestavimo, očistimo posodo in stepemo smetano skupaj z mletim sladkorjem in postrgano notranjostjo vaniljevega stroka. Smetani dodamo skuto in odcejen jogurt ter na roko previdno zmešamo. Poskusimo, sladkosnedi bodo verjetno dodali še kakšno žlico sladkorja.

3. Vse skupaj nadevamo na predpečeno testo za pite, povrh pa bogato naložimo sveže jagode.

Recept je iz Darjine kulinarične knjige Toplo priporočam.   

H3qA_vnw.jpeg
Osebni arhiv
Darja Končarevič
cloud

Trenutno

13 °C

Oblačno

ponedeljek, 12. 5

Deževno

8 / 18 °C cloud-rain

torek, 13. 5

Delno oblačno

8 / 17 °C cloud-sun

sreda, 14. 5

Jasno

5 / 20 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.