Nasveti

Kako postati sam svoj frizer

jk
13. 4. 2020, 22.00
Deli članek:

So lasje presegli tisto dolžino, ki jo še lahko prenašamo? Ker k frizerju te dni ni mogoče, si moramo pač pomagati sami. Da pa bo samostriženje uspešnejše, z vami delimo nekaj koristnih nasvetov, kako lahko poskrbite za svoje lase. Najpomembnejši med njimi se nedvomno glasi: začnimo z majhnimi koraki!

Zarja Jana
Kako postati sam svoj frizer

Nikar si ne delajmo utvar, da se lahko sami postrižemo enako dobro, kot to naredi naš frizer, in zato po spletu niti ne iščimo novih frizur, ki bi jih radi preizkusili. Zagotovo to ni čas, da povsem spremenimo frizuro. Če smo s škarjami v rokah vsaj približno spretni, pa se lahko lotimo popravljanja tistega, kar ta hip najbolj kazi naš videz: skrajšajmo si frufru, odstrizimo razcepljene konice in podobno. Šele če nam te osnove dobro uspejo, lahko morda, ampak samo morda, razmislimo še o kakšni dodatni osvežitvi frizure. Seveda na lastno odgovornost.

Osnovni nasveti za striženje doma

Za začetek si priskrbimo prave frizerske škarje! Nikar po laseh ne šarimo z navadnimi gospodinjskimi škarjami, ker niso dovolj ostre in ne zagotavljajo natančnega reza. Frizerske škarje so res ostre, zato pazimo, da se ne poškodujemo. Le zares ostre škarje pa odrežejo lasno konico, ne da bi jo scefrale.

Prav tako pomembno: odstrizimo manj, kot mislimo, da je treba. Kasneje lahko lase še dodatno skrajšamo, če se nam še zmeraj zdijo predolgi, poleg tega je treba vedeti, da se lase striže, ko so mokri, kar pomeni, da bodo pozneje, ko jih posušimo, krajši. Odločitev, ali si bomo lase strigli mokre ali suhe, je odvisna od teksture naših las in frizure. Dolge in gladke lase strižemo mokre ali pa navlažene s pršilko, kodraste pa lahko prej posušimo, in šele ko se med sušenjem naravno skodrajo ter sami oblikujejo v frizuro, presodimo, kje jih je treba krajšati.

Najpreprostejša načina striženja dolgih las

Prvi način: spnimo si lase na zatilju v rep z elastiko, nato s še eno elastiko, ki jo namestimo približno 7–10 cm niže, pri zelo dolgih laseh pa dodajmo toliko elastik, kot je treba, da na koncu ostane približno 10 cm lasnih konic. S tem zagotovimo, da se nam med striženjem ne izmuznejo posamični prameni. Med kazalec in sredinec leve roke sploščimo konice las, ki ostanejo od zadnje elastike, ter jih odstrižemo toliko, kot se nam zdi potrebno – nekaj centimetrov ali toliko, kolikor so konice razcepljene. Snemimo elastike in popravimo lase nazaj na hrbet. Rez na hrbtu bo rahlo zaobljen, vendar bodo spuščeni lasje videti ravno odrezani.

Drugi način: lase zadaj razdelimo na dvoje s prečo do tilnika ter obe polovici las počešemo naprej. Pod brado si spnemo oba čopa z elastiko 7–10 cm nad konicami. Tudi s to metodo striženja bo rez na hrbtu rahlo polkrožen ter povsem raven, če lase popravimo naprej na prsi. Lasje na levi in desni strani pa bodo zagotovo enako dolgi, saj smo jih odstrigli hkrati.

Tanjšanje razcepljenih konic pri srednji dolžini

Striženje razcepljenih konic srednje dolgih las zahteva nekaj več spretnosti. V tem primeru ne želimo skrajšati dolžine frizure, temveč le odstriči razcepljene konice. Las ni treba zmočiti. Pramen las stisnemo s kazalcem in sredincem leve roke nekje na sredi njegove dolžine, in sicer tako, da lasje tečejo pod kazalcem ter nad sredincem. Ostanek las usmerimo še pod prstanec. Prijem ni premočan, tako da lahko s prsti drsimo skozi lase. Pramen las, ki se vije čez sredinec, nam omogoča pregled nad razcepljenimi konicami posamičnih las, ki štrlijo iz pramena. Ko lasje počasi in nadzorovano drsijo med našimi prsti, odstrižemo tiste posamične lase, ki razcepljeni štrlijo iz pramena. Lasje bodo ostali enako dolgi, nezdrave konice pa bodo odstranjene.

Pazljivo pri popravljanju frufruja

Frufru je lahko različnih oblik – zgolj na čelu, tudi ob straneh, čisto ravno odstrižen, s stanjšanimi konicami itd. Ker gre za lase tik ob obrazu, je treba striženje opraviti res dobro. Predvsem se moramo zavedati dejstva, da so mokri lasje, ko se posušijo, videti krajši, zato jih nikar ne odstrizimo preveč! Največ ponesrečenih domačih striženj se zgodi ravno pri frufruju, saj je treba upoštevati, da so lahko lasje na čelu, če preveč popravljamo rez, hitro prekratki. Zato strizimo počasi, v posamičnih korakih. Najbolje je, če lase zmočimo, saj bo rez natančnejši. Vse druge lase, ki jih ne bomo strigli, spnimo ob strani. Las, ki jih želimo skrajšati v frufru, pa ne vlecimo preveč, saj bomo s tem izgubili občutek za njihovo dejansko dolžino. Rob zmehčajmo s konico škarij ali s škarjami za redčenje, da ne bo linija frufruja povsem ravna.

Striženje kodrastih las

Kodrasti in krepki lasje potrebujejo samo krajšanje razcepljenih konic. Strižemo jih suhe in v več plasteh, pri izrazito svedrastih laseh pa kar vsak koder posebej. Rez naj ne bo raven, raje naj bo pod kotom, da bo konica mehkejša. Vrhnje lase spnemo, spodnje razdelimo na levo in desno polovico. Oba pramena popravimo naprej, stisnemo med kazalec in sredinec leve roke ter odstrižemo razcepljene konice. Potem po želji še nekoliko skrajšamo posamične kodre v različne dolžine, da dobimo bolj sproščeno linijo. Ko nam to uspe, spnemo spodnje lase in sprostimo zgornje. Te lase strižemo vsak kodrast pramen posebej. Prednost striženja kodrastih las je, da se manjše napake ne opazijo. Za bujnejšo frizuro lahko zgornje lase kar precej skrajšamo, da zaradi teže ne bodo preveč poležani, vendar pazimo, da pod vsakim pristriženim kodrom odrežemo še enega, vendar nekoliko manj, da bo ustrezno daljši od zgornjega, s čimer bomo dosegli, da bo frizura lepo zaokrožena. Lase, ki padajo na čelo, skrajšamo v poševnem kotu, vsak pramen posebej. Če se vam vse skupaj sliši preveč zapleteno, pa bo morda vseeno bolje, da počakate na svojega frizerja. (jk)

Zarja Jana št. 15,  14. 4. 2020

Zarja Jana
Kako postati sam svoj frizer

Estrada

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!