Nasveti

Parfumi: kateri je pravi zame?

Jana
28. 7. 2009, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Parfum, ki ga nosite, je vaš osebni podpis. Ljudem okoli vas subtilno sporoča, kakšni ste, vam pa zaznamuje dan in razpoloženje.

Trditve, da dišave izjemno močno vplivajo na nas, niso niti malo iz trte izvite. Dišeče molekule se namreč v nosu raztopijo v sluznici in razdražijo vohalne celice; iz teh potuje dražljaj do vohalnega predela možganov. Ta je povezan s centrom za čustva in je osnova za strast, erotiko, materinsko ljubezen, zvestobo in tudi jezo, strah, sovraštvo. Vsaj delček tega znajo čarovniki dišav ujeti v stekleničko parfuma.

Tri note dišavne simfonije
Pri dobrem parfumu se vonj razvija in prepleta skozi tri različne note. Začetne note so tiste, ki jih zaznamo, ko odpremo stekleničko in ob prvem stiku s kožo. Te note čutimo le nekaj minut, kajti zelo hitro izhlapijo. Srce parfuma ali srednje note so tiste, ki se razvijajo od 15 do 20 minut in trajajo do 4 ure. Spodnje note ali baza pa lahko ostanejo v spominu tudi več dni. Proizvajalci ob predstavljanju  novega parfuma sicer oglašujejo njegovo sestavo, a izdelava je zelo zapletena, mogočih kombinacij sestavin pa tako veliko, da je brez natančne formule (ki je seveda skrbno varovana skrivnost) parfum skorajda nemogoče ponarediti.

Tudi parfumi imajo družino
Parfume delimo v šest glavnih družin, ki imajo vse še podskupine.
Družina cvetov: parfumi iz nje lahko vsebujejo vonj ene same rože ali pa so sestavljeni iz različnih vrst rož, porazdeljenih po notah.
Družina agrumov: v to skupino uvrščamo večino moških parfumov in osvežilnih vod. Najpogosteje v njih zavohamo limono, bergamotko, pomarančo, mandarino in grenivko.
Družina lesa: izvlečke  za te parfume pridobivajo iz lubja, stebla in korenin. Najpogosteje v njih zasledimo sandalovino, vetiver in pačuli.
Družina orientalskih vonjev:  je ena najstarejših. Izvlečke za te parfume pridobivajo pretežno iz azijskih dišav, smol in nekaterih živalskih izvlečkov. Pogosto vsebujejo sandalovino, jantar in sladke azijske note, kot so vanilja in muškat.
Družina začimb: je sestavni del številnih dišav. Najpogosteje uporabljene začimbe so cimet, nageljnove žbice, koriander in poper. Začimbe dajo parfumu toploto in trajnost.
Družina listov: ta najmlajša družina parfumov se je razvila šele v zadnjem času. Eterična olja za parfume iz te družine pridobivajo izključno iz listov raznih zelišč.

Parfum, ki poudari vašo osebnost
Sveže cvetlične note se podajo ekstrovertiranim in drznim, orientalske pristojijo skrivnostnim in čutnim ženskam, cvetno-sadne dišave so za optimistke, ki rade prevzamejo vodilno vlogo. Za lesne note se odločajo ambiciozne ženske z močno osebnostjo, za lahke note, ki spominjajo na otroški puder, pa večna dekletca in razigrane duše. Seveda je treba biti pri izbiri parfuma pozoren tudi na to, ob kateri priložnosti in v katerem letnem času ga bomo uporabili. Poleti so težki orientalski in cvetlični parfumi še težji in morda že preveč sladkobni. Doma jih pustite tudi takrat, ko boste telesno dejavni. Takrat se raje odločite za lahek in svež sadni vonj. Ta bo dobra izbira tudi za večer z divjim plesom, medtem ko si za romantično večerjo lahko nadenete pravo orientalsko dišavno tančico. 
 

Esenca, toaletna, kolonjska ali parfumska voda?
Esenca je parfum z najmočnejšo koncentracijo (od 15 % do 30 % esence razredčene z 90-odstotnim alkoholom) izvlečkov. To je cenovno najdražja dišava. Nežno si jo nanesite na podlaht, na vrat in za ušesi.
Parfumirana voda (eau de parfum) je »parfum« z nižjim deležem koncentriranih izvlečkov (od 10 % do 15  %) in razredčen z 90-odstotnim etil alkoholom. Parfumirana voda se lahko uporablja v večjih količinah kot esenca, vendar nikar ne pretiravajte.
Toaletna voda (eau de toilette) je vaš ljubi parfum  z od 5  in 10 % koncentriranih izvlečkov, razredčenih v 85-odstotnem alkoholu.
Kolonjska voda –  pri takih vodah je od 3 do 5 % izvlečkov razredčenih v 70- do 80-odstotnem alkoholu.
Osvežilna voda vsebuje malo izvlečkov iz skupine agrumov (limone in mandarine). Primerna je za uporabo v prostem času ali med športom, paziti pa je treba na močnem soncu. Čeprav je delež izvlečka minimalen (od 1 % do 3 %), je razredčen z visoko stopnjo alkohola (med 70 in 80 %), zato lahko povzroča občutljivost za sonce, ki se odraža kot madež na koži. Prav zaradi tega proizvajalci ponujajo osvežilne vode, ki ne vsebujejo alkohola.

Kadar kupujete nov parfum
- Nikoli ne preizkusite več kot tri ali štiri parfume.
- Parfum poizkusite na svoji koži, kjer bo dišal povsem drugače kot na testnem papirčku.
- Ne kupujte parfuma zato, ker vam je všeč na drugih, saj na drugi koži drugače diši.
- Zaupajte svojemu nosu in ne podlegajte trendom, ker vam bodo parfumi ostajali na polici ali pa se nadišavljeni z njimi ne boste dobro počutili.
- Prilagodite parfum priložnosti: sveže note za šport in prosti čas, orientalske note za zvečer.

 

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste