(za 4 osebe)
Sestavine: 500 g gob + 500 g krompirja + 3 korenčki + 2 žlici olja + 2 srednje veliki čebuli + 2 stroka česna + 2 lovorova lista + šopek peteršilja + šopek zelene + žlička jušne osnove (goveje ali gobove) + sol + poper + 3 žlice smetane za kuhanje.
Priprava: na olju prepražimo čebulo. Dodamo na lističe narezane gobe in jih pražimo najmanj 20 minut. Polovico krompirja in polovico korenja narežemo na kocke ter vse skupaj prelijemo z zavreto vodo. Dodamo lovorov list, sesekljan česen in zeleno.
V drugi posodi skuhamo preostali krompir in korenje, namenjena zgostitvi namesto moke. Ko sta skuhana, ne odlijemo vode, ampak zmeljemo s paličnim mešalnikom. Gostilo zlijemo v prvo posodo.
Potem ko juha vre najmanj eno uro, dodamo jušno osnovo, sol, poper in peteršilj ter kuhamo še pet minut. Tik pred serviranjem v juho zamešamo smetano.
Nasvet: h gobovi juhi zelo prijajo ajdovi žganci z ocvirki.