Frika s krompirjevo polento
Frika je bila nekoč pastirska jed, pogosto pa so jo za zajtrk uživali tudi kmetje in kosci, je povedal Ivan, gospodar kmetije Jelinčič iz vasi Soča.

Domovina tako ocvrtega sira je v sosednji Italiji, v Furlaniji – Julijski krajini, v Sloveniji pa ga poznajo in pripravljajo samo v Posočju. Recept nam je zaupala gospodinja Dora s kmetije Jelinčič, gospodar Ivan pa je dodal, da je pri njih frika še danes zelo priljubljena. Lahko jo sicer ponudijo kot samostojno jed, vendar jo pogosto pripravljajo k polenti s svežo sezonsko solato.
Recept
( 4 osebe)
Sestavine: za krompirjevo polento: 1 kg krompirja * 1/4 kg koruznega zdroba * sol * 1 žlica masla; za friko: 15 dag zaseke * 25 dag naribanega mladega ovčjega sira.
Priprava polente: Krompir olupimo in ga do mehkega skuhamo v slani vodi. Skuhan krompir v vodi dobro pretlačimo, dodamo maslo in zakuhamo koruzni zdrob. Lahko damo tudi polovico koruzne moke in polovico zdroba. To kuhamo še 10 minut.
Frika: Zaseko segrejemo v ponvi, da se ocvirki dobro zapečejo, in dodamo nariban sir. Ko je ta stopljen, friko postrežemo s polento. Zraven ponudimo sezonsko solato ali skutno juho. (kb)
Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja
Foto: Tomo Jeseničnik
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se