Domovina tako ocvrtega sira je v sosednji Italiji, v Furlaniji – Julijski krajini, v Sloveniji pa ga poznajo in pripravljajo samo v Posočju. Recept nam je zaupala gospodinja Dora s kmetije Jelinčič, gospodar Ivan pa je dodal, da je pri njih frika še danes zelo priljubljena. Lahko jo sicer ponudijo kot samostojno jed, vendar jo pogosto pripravljajo k polenti s svežo sezonsko solato.
Recept
( 4 osebe)
Sestavine: za krompirjevo polento: 1 kg krompirja * 1/4 kg koruznega zdroba * sol * 1 žlica masla; za friko: 15 dag zaseke * 25 dag naribanega mladega ovčjega sira.
Priprava polente: Krompir olupimo in ga do mehkega skuhamo v slani vodi. Skuhan krompir v vodi dobro pretlačimo, dodamo maslo in zakuhamo koruzni zdrob. Lahko damo tudi polovico koruzne moke in polovico zdroba. To kuhamo še 10 minut.
Frika: Zaseko segrejemo v ponvi, da se ocvirki dobro zapečejo, in dodamo nariban sir. Ko je ta stopljen, friko postrežemo s polento. Zraven ponudimo sezonsko solato ali skutno juho. (kb)
Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja
Foto: Tomo Jeseničnik