Ljudje

Kako se povsem običajni ljudje znajdejo v kultu

Urška Krišelj Grubar
23. 6. 2024, 17.00
Deli članek:

Dr. Steven Hassan je strokovnjak za kulte. Razume človeško potrebo po pripadnosti in kako jo je mogoče zlahka izkoristiti. Že od poznih sedemdesetih je predan osvobajanju ljudi od zahrbtnega nadzora uma. Napisal je knjigo za vse ljudi, ki so kdaj doživeli izgubo osebne svobode v kultu. Pa ne gre samo za religijske skupine. Skupine, ki delujejo kot kulti, so tudi komercialne narave (piramidne sheme), izobraževalne, celo psihoterapevtske (osebna rast) in politične. Vsem pa je skupen končni cilj: pridobivanje denarja in moči.

revija Jana
Dr. Steven Hassan je bil kot najstnik sam rekrutiran v kult, po izstopu pa je desetletja raziskoval prakse nadzora uma, ki jih uporabljajo kulti

Nadzor uma obstaja. To ni le mit. Vsi zlahka pademo pod vpliv nekoga drugega. Med nami so sebični ljudje, ki imajo lahko na nas zastrašujoč in uničujoč vpliv. Kako jih prepoznati? Kako izstopiti? Skoraj vsak pozna koga, ki je čez vikend obiskal motivacijsko delavnico, pa čeprav samo mrežnega marketinga, na primer. Ali pa ženski vikend, ki si ga je ona privoščila s certificirano učiteljico in ga drago plačala. Pa se vrne »vsa zmešana« (bo rekel on), odločena, da bo odslej vse drugače. Ločila se bo, če se ne bo vse prav hitro spremenilo. Ne dogaja se samo v Ameriki. V Sloveniji kot gobe po dežju rastejo razne skupine (in posamezniki), ki obljubljajo boljše življenje. Vse niso zanič, ampak vsaj toliko previdnosti kot pri nakupu novega avta, ko se odločate, komu in koliko denarja boste podarili za svojo srečo, pa si že zaslužite. Hitro vas lahko ovijejo okoli prsta. Spretni so. In zloraba moči je grozljiva reč. V Sloveniji nimamo prav za to usposobljenih strokovnjakov, obstaja pa knjiga dr. Stevena Hassana, Kulti in prakse nadzora uma (Chiara, 2024). Vodnik, ki pokaže vrata, kako se je mogoče zaščititi, rešiti in okrevati.

revija Jana
Knjiga dr. Stevena Has- sana, Kulti in prakse nadzora uma (Chiara, 2024). Vodnik, ki pokaže vrata, kako se je mogoče zaščititi, rešiti in okrevati.

Kako nas preslepijo? 

Nedavno mi je znanka novinarka pripovedovala o svoji izkušnji z vodjo kulta, ki ima sedež v Sloveniji. Za intervju, ki so se ga mnogi izogibali, jo je prepričala prijetna ženska žarečih oči in milega glasu, ki jo je med pogovorom nepremično materinsko gledala v oči. Ter jo vrgla na finto, o kateri piše tudi dr. Hassan, namreč da je kot mnogi drugi začutila močno potrebo po pripadnosti, ki jo je zlahka moč izkoristiti. Ker je bil dr. Hassan nekoč tudi sam član kulta, prepozna tiste, ki postanejo »plen lažne privlačnosti popolnega starša«. Novinarska kolegica je stopila na mino, obiskala skupino z namenom, da napiše zgodbo, vendar se je pri svobodi, o čem bo pisala, močno zataknilo. Ker ni želela pisati, kot je želel vodja kulta, je sledilo večmesečno čustveno izsiljevanje.

Kako prepoznati »vernike kulta« in njihove vodje ali pač pozornosti željne »terapevte«, ki iščejo klientelo zaradi zaslužka in moči?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 25, 18. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste